Linkovi

Preminuo prvi pacijent sa presađenim genetski modifikovanim srcem svinje


ARHIVA - Dejvid Benet i njegov sin Dejvid Benet Mlađi u bolnici u Baltimoru 12. januara 2022.
ARHIVA - Dejvid Benet i njegov sin Dejvid Benet Mlađi u bolnici u Baltimoru 12. januara 2022.

57-godišnji muškarac u terminalnoj fazi bolesti srca, koji je ušao u istoriju kao prvi čovek kome je presađeno genetski modifikovano srce svinje, preminuo je u utorak popodne u Medicinskom centru Univerziteta Merilend, saopšteno je iz bolnice.

Dejvidu Benetu je presađeno srce 7. januara. Stanje mu se pogoršalo pre nekoliko dana, navela je bolnica. Pacijent je dobio "saosećajnu palijativnu negu" nakon što je postalo jasno da neće moći da se oporavi. U poslednjim satima života, Benet je mogao da komunicira sa članovima porodice, dodali su lekari.

Benet je prvi put došao u Medicinski centar Univerziteta Merilend kao pacijent u oktobru, i stavljen na mašinu za bajpas srca i pluća kako bi ga održali u životu, ali je zaključeno da nije kandidat za konvencionalnu transplantaciju srca. Nakon što je Benetu presađeno srce svinje koja je genetski modifikovana kako bi se sprečilo da njegovo telo odbaci presađeni organ - što je prvi takav hirurški zahvat u istoriji - njegov sin je proceduru nazvao "čudom".

Operacija izvršena u toj bolnici je jedna od prvih koja je trebalo da pokaže održivost transplantacija svinjskog srca ljudima, što je polje koje je omogućio razvoj nove tehnologije genetske modifikacije.

Za Beneta, procedura je bila poslednja šansa.

"Pre nego što je pristao na transplantaciju, gospodin Benet je bio u potpunosti informisan o rizicima procedure i činjenici da je ona eksperimentalna i donosi nepoznate rizike i koristi", saopštila je bolnica.

31. decembra, američka Uprava za hranu i lekove je dala hitnu dozvolu za ovu operaciju u nadi da će se njom spasiti život Dejvidu Benetu.

"Presađeno srce je veoma dobro radilo nekoliko nedelja, bez ikakvih znakova odbacivanja", saopštila je bolnica.

Naučnici odavno proučavaju veliki potencijal presađivanja svinjskih organa, zato što su tako slični ljudskim. Raniji pokušaji transplantacija svinjskih organa na ljude nisu uspeli zbog genetskih razloga, koji su dovodili do toga da ljudsko telo odbaci životinjski organ, ili zbog virusa zbog kojih je postojala pretnja infekcije.

XS
SM
MD
LG