Linkovi

Oskar Pistorijus pušten na slobodu nakon devet godina zatvora zbog ubistva djevojke


Oskar Pistorijus u pratnji policajaca prilikom dolaska na izricanje presude zbog ubistva djeevojke, 6. jula 2016. godine. (Foto: Rojters/Siphiwe Sibeko)
Oskar Pistorijus u pratnji policajaca prilikom dolaska na izricanje presude zbog ubistva djeevojke, 6. jula 2016. godine. (Foto: Rojters/Siphiwe Sibeko)

Paraolimpijski sprinter Oskar Pistorijus, koji je bio na vrhuncu slave i jedan od najcenjenijih sportista sveta u trenutku u kojem je ubio svoju djevojku, manekenku Rivu Stinkamp, pušten je u petak iz zatvora.

Pistorijus (37) je proveo u zatvoru devet godina, a osuđen je na kaznu od 13 godina i pet mjeseci, zbog ubistva koje je počinio na Valentinovo 2013. godine.

Uslovni otpust mu je odobren u novembru prošle godine, uz stroge uslove, uključujući i zabranu da govori za medije dok mu ne istekne puna kazna - u decembru 2029. Takođe, postoje restrikcije o tome kada može napustiti kuću, zabranjeno mu je konzumirati alkohol, a mora pohađati programe za rešavanje problema sa bijesom i nasilje nad ženama, te obavljati društveno-korisni rad. Ukoliko prekrši bilo koju od odredbi, mora se vratiti u zatvor.

Očekuje se da će na početku živjeti u vili svog ujaka u bogatom predgrađu Pretorije, gdje je boravio i tokom suđenja 2014. godine.

Medijske ekipe okupljene ispred kuće ujaka Oskara Pistorijusa, 5. januara 2024. godine.
Medijske ekipe okupljene ispred kuće ujaka Oskara Pistorijusa, 5. januara 2024. godine.

Oko ujakove kuće u petak su bili prisutni brojni novinari, privatno obezbjeđenje, ali i policajci koji nisu davali izjave. Pistorijus je sa bratom i sestrom odrastao kod ujaka i tetke, nakon smrti majke i odvajanja od oca - a ujak, brat i sestra viđeni su danas kako izlaze iz vile.

Pistorijusovo suđenje imal0 je veliku medijsku pažnju, a desetine novinara, fotografa i kamermana bezuspješno su pokušali snimiti i njegov izlazak iz zatvora.

Pistorijus tvrdi da je greškom upucao 29-godišnju Stinkamp, misleć da je opasan uljez koji se usred noći krio u kupatilu u njegovoj vili u Pretoriji. Pucao je četiri puta kroz zaključana vrata toaleta, pogodivši ju u glavu, kuk i šaku. Tvrdio je da je pucao u samoodbrani i da nije znao da je to bila njegova djevojka. Tužioci su na suđenju tvrdili da ju je ubio namjerno iz bijesa tokom noćne svađe.

Fotografija Pistorijusa i Stinkamp, nastala4. novembra 2012. godine u Johanesburgu.
Fotografija Pistorijusa i Stinkamp, nastala4. novembra 2012. godine u Johanesburgu.

Pored karijere modela, Stinkamp je bila rijaliti zvijezda i diplomirana pravnica, a bila je i aktivistkinja protiv nasilja nad ženama u Južnoj Africi. Ona i Pistorijus su se zabavljali tek nekoliko mjeseci prije ubistva.

Njena majka, Džun Stinkamp, saopštila je u petak da je prihvatila Pistorijusovu uslovnu slobodu, iako je bol zbog smrti njene ćerke "još uvijek sirova i stvarna". Porodica se nije protivila zahtjevu za uslovni otpust, ali je Džun tim povodom izjavila da ne vjeruje da je Pistorijus u potpunosti rehabilitovan, te da misli da i dalje laže o pucnjavi.

Južnoafrička Republika ne koristi uređaje za praćenje osuđenika na uslovnoj slobodi. Alil Odjel za kazne je saopštio da će službenik za uslovni otpust stalno pratiti Pistorijusa, koji će ga morati obavijestiti o svim velikim promjenama u njegovom životu, na primjer da želi dobiti posao ili promijeniti adresu.

Pistorijus na startu muške utrke na 400 metara na Olimpijskim igrama u Lodnonu 2012. godine.
Pistorijus na startu muške utrke na 400 metara na Olimpijskim igrama u Lodnonu 2012. godine.

Pistorijus, nekada bogati sportista koji je vozio sportske automobile i otmjene motore, uz sponzorstvo kompanije Najk, ostao je bez novca nakon dugačkog suđenja, rekao je njegov advokat, a da bi platio pravne troškove morao je prodati i kuću u kojoj je počinio zločin.

Prije ubistva, bio je inspiracija mnogima jer su mu kao bebi amputirane obje noge ispod koljena zbog urođenog stanja. Postao je šampion u sprintu na svojim specijalnim protezama od karbonskih vlakana i ušao u istoriju takmičeći se sa sportistima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Suđenje za ubistvo mu je uništilo imidž. Optužen je da je bio sklon ispadima bijesa i da je neoprezno držao oružje, a svjedoci su govorili o svađama koje je imao sa drugima, uključujući i svađu u kojoj je navodno prijetio da će muškarcu slomiti noge.

XS
SM
MD
LG