Linkovi

Vrhovni sud podržao zakon o kontroli oružja namijenjen zaštiti žrtava porodičnog nasilja


Velečasni Patrik Mahouni, direktor Kršćanske koalicije za odbranu, drži znak na kojem piše "Zlostavljači ne bi trebalo da posjeduju oružje", ispred Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, 21. juna 2024. (Foto: Reuters/Amanda Andrade-Rhoades)
Velečasni Patrik Mahouni, direktor Kršćanske koalicije za odbranu, drži znak na kojem piše "Zlostavljači ne bi trebalo da posjeduju oružje", ispred Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, 21. juna 2024. (Foto: Reuters/Amanda Andrade-Rhoades)

Vrhovni sud SAD u petak je podržao federalni zakon o kontroli oružja koji je namijenjen zaštiti žrtava porodičnog nasilja.

U svom prvom slučaju koji se odnosi na Drugi amandman (ustavno pravo na nošenje oružja) od kada su proširili prava na oružje 2022. godine, sudije su presudile 8-1 u korist zabrane posjedovanja vatrenog oružja za osobe koje zbog nasilja imaju zabranu kontakta sa svojim supružnicima ili partnerima. Zabrana je usvojena 1994. godine.

Sudije Vrhovnog suda su ukinule odluku federalnog apelacionog suda u Nju Orleansu koji je poništio zakon. Sa tim se nije složio jedino Klarens Tomas, autor presude iz 2022. godine.

Današnji slučaj je rezultat te odluke Vrhovnog suda iz juna 2022. Muškarac iz Teksasa, Zaki Rahimi, optužen je da je udario svoju djevojku tokom svađe na parkingu i kasnije joj prijetio da će ju upucati.

U raspravama u novembru, neke su sudije izrazile zabrinutost da bi presuda u korist Rahimija mogla ugroziti i sistem provjere kupaca za koji je Bajdenova administracija rekla da je zaustavio više od 75.000 prodaja oružja u posljednjih 25 godina, na osnovu mjera zabrane zasnovanih na nasilju u porodici.

Rahimijev slučaj stigao je do Vrhovnog suda nakon što su tužioci uložili žalbu na odluku da se Rahimiju ukine presuda za posjedovanje oružja dok je imao mjeru zabrane prilaska.

Rahimi je bio umiješan u pet pucnjava tokom dva mjeseca u i oko Arlingtona u Teksasu, naveo je okružni sudija Kori Vilson. Kada je policija identifikovala Rahimija kao osumnjičenog za pucnjave i pojavila se u njegovoj kući sa nalogom za pretres, on je priznao da ima oružje u kući i da mu je izrečena mjera zabrane zbog nasilja u porodici - radi koje mu je bilo zabranjeno posjedovanje oružja, naveo je sudija Vilson.

Ipak, iako teško da je Rahimi bio „uzorni građanin“, napisao je Vilson, sporni zakon se ne može opravdati prošlim slučajevima. Upravo to je argument koji je sudija Klarens Tomas iznio u svom mišljenju za slučaj iz 2022.

Apelacioni sud je prvobitno potvrdio presudu Rahimiju, ali je nakon odluke najviše sudske instance iz 2022. promijenio stav, posle čega je slučaj završio pred Vrhovnim sudom.

Vatreno oružje je najčešće oružje korišteno u ubistvima supružnika, partnera, djece ili rođaka posljednjih godina, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Oružje je korišteno u više od polovine - 57% - takvih ubistava u 2020. godini u kojoj je došlo do ukupnog porasta nasilja u porodici tokom pandemije koronavirusa.

Sedamdeset žena mjesečno, u prosjeku, upucaju i ubiju intimni partneri, navodi grupa za kontrolu oružja "Everytown for Gun Safety".

Prošle sedmice, sud je poništio zabranu iz predsjedničkog mandata Donalda Trampa na opremu koja se koristila u najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi u modernoj istoriji SAD u Las Vegasu iz 2017. godine. Sud je presudio da je Sekretarijat za pravosuđe prekoračilo svoja ovlaštenja u izricanju te zabrane.

XS
SM
MD
LG