Linkovi

Lajčak: Dogovoren sledeći sastanak pregovarača Beograda i Prištine


Lajčak: Dogovorena nova runda dijaloga Kosova i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Lajčak: Dogovorena nova runda dijaloga Kosova i Srbije

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je u petak nakon sastanka sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem da je postignut dogovor o narednom sastanku glavnih pregovarača Beograda i Prištie u Briselu.

On nije želeo da otkrije kada će satanak biti održan.

"Razgovarali smo o tome, imamo dogovor, ali nećemo još da objavljujemo", zaključio je Lajčak.

Lajčak je naveo da je u Prištinu došao na poziv Besnika Bisljimija, kako bi pripremio predstojeći sastanak predstavnika Beograda i Prištine koji će se održati u narednim danima:

"Razgovarali smo o detaljima o dnevnom redu sastanka i naravno najvažnije je kako odblokirati pregovarački proces. Postoje i trenutna pitanja, a treba videti i dokle se stiglo sa primenom dosadašnjih sporazuma".

Jedna od tema razgovora Lajčaka i Bisljimija bila je i otvaranje glavnog mosta na Ibru u Mitrovici za saobraćaj.

"Pozicija EU se nije promenila, ponoviću, most treba da se otvori ali u bliskoj saradnji sa kosovskim međunarodnim partnerima, sa kojima treba diskutovati detalje".

Na pitanje novinara da li se Srbija pismom povukla iz Ohridskog sporazuma, Lajčak je rekao da je sporazum pravno obavezujući za obe strane.

"Ohridski sporazum je pravno obavezujući do sprovođenja u potpunosti. Nijedna strana se nije povukla i razgovaramo i sa Kosovom i sa Srbijom kako da ubrzamo primenu", rekao je Lajčak.

U vezi sa blokadom pojedinih prelaza između Kosova i Srbije, koju je za danas u 18 časova najavilo nekoliko srpskih udruženja građana, Lajčak je rekao da je upoznat sa tom najavom, ali da veruje da prelazi neće biti blokirani "jer to loše utiče na slobodu kretanja ljudi".

XS
SM
MD
LG