Linkovi

Biks Aliju pred Senatom: Izbori 2023. šansa za Crnu Goru, ali postoji i rizik zbog vladajuće koalicije


Biks Aliju, kandidat za ambasadora Sjedinjenih Država u Crnoj Gori, tokom rasprave pred Spoljnopolitičkim odborom Senata (Foto: Screenshot)
Biks Aliju, kandidat za ambasadora Sjedinjenih Država u Crnoj Gori, tokom rasprave pred Spoljnopolitičkim odborom Senata (Foto: Screenshot)

Kandidat za novog ambasadora Sjedinjenih Država u Crnoj Gori, Biks Aliju rekao je u svedočenju pred senatskim Odborom za spoljnu politiku da su izbori u Crnoj Gori 2023. "pružili istorijsku priliku da se zemlja ubrza na putu ka EU".

"Takođe moramo biti jasni u pogledu rizika za ovaj cilj koju predstavlja vladajuća koalicija i da ostanemo angažovani, sa praktičnim rešenjima, da pomognemo zemlji da zauzme mesto koje joj pripada u Evropskoj uniji, što je želja 80 odsto Crnogoraca".

On je rekao da će, ukoliko imenovanje bude potvrđeno, imati četiri prioriteta u radu.

Istakao je da "brutalni rat Rusije u Ukrajini naglašava hitnost da Crna Gora ubrza ključne reforme za pristupanje EU, demokratski razvoj, stabilnost i prosperitet".

"Predvodiću međuagencijski napor da se angažuju crnogorski lideri i promoviše vladavina zakona, borba protiv ukorenjene korupcije, za poštovanje ljudskih prava koji će pružiti opipljive rezultate građana Crne Gore, sve u skladu sa ciljevima nacionalne bezbednosti SAD", naveo je on.

Kao drugi prioritet naveo je produbljivanje NATO veza sa Crnom Gorom, podsetivši da je ova zemlja već sedam godina članica alijanse

Treća stvar koju je istakao je jačanje otpornost Crne Gore na "zlonamerne aktere koji žele da potkopaju njenu demokratiju i institucije".

"Ako budem potvrđen, sarađivaću sa međuagencijskim, EU i lokalnim partnerima u borbi protiv dezinformacija, podršci civilnom društvu i pojačavaću poruke SAD o transatlantskim vrednostima".

Kao četvrti prioret, istakao je podršku ekonomskom prosperitetu Crne Gore kroz obnovljenu američko-crnogorski ekonomski dijalog za jačanje investicione klime, unapređenje infrastrukture, i diverzifikaciju izvora energije.

"Crna Gora je na raskrsnici – zemlji su potrebne efikasne demokratske institucije učvršćene u evroatlantskom okviru i posvećene dobrobiti svih svojih građana. Sjedinjene Države radiće sa crnogorskim liderima na unapređenju zajedničkih ciljeva, podržavajući međunarodne obaveze i boriti se protiv korupcije. Mi smo saveznik Crne Gore u izgradnji boljeg sutra kao deo NATO-a i EU. Građani Crne Gore su jasno izrazili tu želju svojim glasovima i ne zaslužuju ništa manje", zaključio je on.

Američki predsjednik Džo Bajden je još u septembru 2022. uputio Senatu na razmatranje nominaciju Biksa Alijua za novog američkog ambasadora u Crnoj Gori.

Ukoliko gornji dom američkog Kongresa da zeleno svijetlo za Bajdenovog kandidata, Aliju će na položaju ambasadora u Crnoj Gori zameniti Džudi Rajzing Rajnke, koja je dužnost preuzela 2018. godine.

"Današnji kandidati su neverovatno sposobni i kompetentni i iskusni, sa skoro više od 100 godina ukupne javne službe. Hvala im što su voljni da služe na javnoj funkciji. Znamo da to nije samo vaša žrtva, već i vaših porodica", rekao je Ben Kardin, predsednik senatskog odbora.

Demokratska senatorka Džin Šahin kazala je da je veoma razočarana što procedura oko imenovanja traje više od 500 dana.

"Veoma sam razočarana nedostatkom poverenja u ovom komitetu, jer tek posle 500 dana od nominacije dobijamo informacije o brigama koje muče predstavnike manjinske (republikanske) strane. Mislim da su to ozbiljne tvrdnje koje treba istražiti. Ali volela bih da smo to uradili pre 500 dana. Ja sam dobila brojne entuzijastične izjave povodom kandidature gospodina Alijua".

Senatorka Džin Šahin (Foto: AP/Denes Erdos)
Senatorka Džin Šahin (Foto: AP/Denes Erdos)

Među onima koji su rekli da neće podržati nominaciju Alijua je republikanski senator Džejms Riš.

"Zabrinut sam zbog njegovog rasuđivanja i vođstva kao zamenika šefa misije u ambasadi u Varšavi. Aliju nije tražio odobrenje od Vašingtona kada je strani državljanin sa poslovnim vezama ostao u zvaničnoj rezidenciji u sa njegovom dozvolom šest nedelja. Ova osoba je bila strani državljanin sa poslovnim vezama u Crnoj Gori, zemlji za koju je Aliju sada nominovan. U svakom slučaju, nekoliko sadašnjih službenika opisalo je i toksično okruženje pod vođstvom gospodina Alijua. Jedan od tih pojedinaca je napisao zvanično pismo povodom pritužbi na njega. Naveo je da je bilo teško raditi dok je Aliju bio tu. Odmah nakon što je Aliju otišao, poteškoća je uklonjena", kazao je ovaj senator.

Demokratska senatorka Temi Dakvort istakla je da je Aliju "pravi primer javnog službenika sa impresivnom karijerom".

Istakla je da joj je drago što Aliju "otvara novo poglavlje u karijeri, jer on predstavlja veliku vrednost za američku diplomatiju". Podsetila je da on govori pet jezika i da je "veoma kvalifikovan za ulogu ambasadora i da služi interesima Amerike u Crnoj Gori"

Ko je Biks Aliju?

Aliju, Amerikanac albanskog porijekla, tokom dosadašnje karijere bio je zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Podgorici, a nedavno privremeni otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Budimpešti, zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Poljskoj i privremeni otpravnik poslova tokom 2021. godine, te generalni konzul u Krakovu.

Takođe je služio u ambasadi u Tirani, dok je u Stejt departmentu bio zamjenik koordinatora za orijentaciju u Nacionalnom centru za spoljnopolitičku obuku, a radio je i pri američkom Kongresu.

U saopštenju Bijele kuće navedeno je da je Aliju diplomirao na medicinskom fakultetu u Prištini i da ima master za strateške studije sa američkog Vojnog ratnog koledža u Pensilvaniji.

Dobitnik je više nagrada Stejt departmenta i govori crnogorski, poljski, srpsko-hrvatski, makedonski i albanski, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG