Linkovi

Tinejdžeru iz Džordžije oružje bilo dostupno u kući, a otac ga vodio u lov - otkriva policijski snimak


Kolin Grej, otac tinejdžera optuženog za masovno ubistvo, pred sudom, 6. septembar 2024. (Foto: Reuters/Brynn Anderson/Pool)
Kolin Grej, otac tinejdžera optuženog za masovno ubistvo, pred sudom, 6. septembar 2024. (Foto: Reuters/Brynn Anderson/Pool)

Nadležni u Džordžiji objavili su snimak sa policijske kamere iz maja 2023. kada je policija ispitivala Kolta Greja, 14-godišnjaka optuženog za masovno ubistvo u srednjoj školi u Vajnderu, i njegovog oca Kolina Greja, zbog tadašnjih navodnih pretnji tinejdžera da će pucati u školi.

Na snimku se, između ostalog, može čuti kako strariji Grej govori da u kući ima oružje, da njegov sin Kolt zna gde se nalazi i kako da ga koristi, ali da u oružju nema municije. Kolin Grej kaže i da je sina učio o oružju i da su išli zajedno u lov. Kolt Grej poriče da je pretio da će pucati u školi. Nikakvi dalji koraci tada nisu preduzeti jer, kako su saopštili nadležni, nije bilo osnova za to.

Više od godinu dana kasnije, Kolt Grej je u srednjoj školi Apalači u Džordžiji ubio dvoje učenika i dvoje nastavnika i ranio još devet osoba. Uhapšen je i optužen za teška krivična dela, kao i njegov otac - što je prvi put u Džordžiji da se krivično goni i neko od roditelja.

Šta se vidi na snimku?

Policija je u maju 2023. godine došla u kuću Grejevih, posle dojave pristigle od FBI-a, da je tada 13-godišnji Kolt pretio da će pucati u školi.

Na snimku policijske kamere vidi se kako iz kuće prvo izlazi njegov otac Kolin. Kada mu policajac kaže zbog čega je došao, Kolin Grej deluje iznenađeno.

Na pitanje policajca da li ima oružje u kući, odgovara potvrdno, i dodaje da je dostupno i njegovom sinu.

"Mislim, u njemu nema municije, ali dostupno mu je... Zapravo, mnogo pucamo zajedno, idemo u lov na jelene, on je ove godine upucao svog prvog jelena... Ali prilično sam u šoku, da vam iskreno kažem. Još iskrenije, prilično sam besan", rekao je tada otac tinejdžera.

Kolin Grej je potom uverio policajce da, ukoliko bi se ispostavilo da je tačno da je njegov sin pretio da će pucati u školi, sklonio oružje iz kuće i da ne bi bilo dostupno Koltu. Rekao je da je sa sinom "razgovarao o pucnjavama u školama koje su se dešavale", kao i o tome da su ga zadirkivali u školi.

Policajci su tada razgovarali i sa Koltom Grejom koji je negirao da je pretio da će pucati u školi.

"Možda su čuli nekog drugog da to kaže, ja se ne sećam da sam tako nešto rekao", odgovorio je Kolt Grej policajcima.

Policajac čiji se glas čuje na snimku kaže da će "Kolta Greja da drži za reč".

"Držim te za reč i nadam se da si iskren. Ne impliciram da lažeš, samo kažem da nije čudno da ljudi lažu oko tih stvari... Gledaš me u oči i govoriš to što si mi rekao, i ja nemam drugog izbora nego da te sada držim za reč. Ali ako se nešto desi, to će biti druga priča", kaže policajac iz Džordžije.

Kolt Grej je u 4. septembra pucao u srednjoj školi koju je pohađao i ubio dvojicu vršnjaka Mejsona Šermerhorna i Kristijana Angula, kao i nastavnike Ričarda Espinvola (39) i Kristinu Irimi (53). Još osmoro učenika i jedan nastavnik su ranjeni. Tinejdžer je pucao iz očevog oružja u stilu automatske puške AR-15.

Kolt Grej se trenutno nalazi u popravnom domu za maloletnike, a sudiće mu se kao odraslom. Sudija je isključio mogućnost smrtne kazne, jer još nema 18 godina.

Mediji su objavili da je dečakova majka, pola sata pre pucnjave, zvala školu da upozori na "ekstremno vanrednu situaciju" u vezi sa njenim sinom, kao i da je tinejdžer prethodno trebalo da ide na sastanke sa terapeutom. I dalje postoji mnogo otvorenih pitanja zbog čega u školi nisu adekvatno reagovali i da li su mogli da spreče masakr.

Dečakov otac Kolin Grej, star 54 godine, takođe je optužen po četiri tačke za ubistvo iz nehata, dve tačke za ubistvo drugog stepena i osam tačaka za okrutnost nad decom. Preti mu kazna od 180 godina zatvora.

Ovo je drugi put u istoriji SAD da krivično odgovaraju roditelji maloletnika koji je pucao u školi. Dženifer i Džejms Krambli iz Mičigena, osuđeni su na zatvorsku kaznu od 10 do 15 godina zbog ubistva iz nehata. Njihov sin Itan Krambli, tada 16-godišnjak, u svojoj srednjoj školi u Oksfordu ubio je četvoro učenika, i služi doživotnu zatvorsku kaznu.

Prema podacima organizacije koja se zalaže za bezbednost oružja Everytown, Džordžija ima neke od najliberalnijih zakona o oružju u SAD. U toj državi dozvoljeno je nošenje oružja na koledž kampusima, a 2022. godine ukinuto je i obavezno posedovanje dozvole za nošenje oružja.

Između ostalog, Džodržija nema zakon o obaveznim bezbednosnim proverama kupaca pištolja, a nema ni zakon koji odrasle obavezuje da oružje drže pod ključem kako deca ne bi imala pristup.

XS
SM
MD
LG