Linkovi

Kendrik Lamar protiv Drejka: Svađa koja je izazvala "zemljotres" na hip-hop sceni


Kendrik Lamar i Drejk (Foto: AP)
Kendrik Lamar i Drejk (Foto: AP)

Veliki “zemljotres” pogodio je hip-hop scenu u Americi. Posvađale su se superzvezde Drejk i Kendrik Lamar - do te mere da je policija upitana o njihovom sukobu nakon što je u utorak jedan radnik obezbeđenja upucan ispred Drejkove vile u Torontu. Ali, nije uvek bilo ovako.

Pre više od decenije, njih dvojica su sarađivala na nekoliko pesama: na Drejkovoj numeri iz 2011. „Buried Alive Interlude“, na Lamarovom izdanju „Poetic Justice“ iz 2012. i na pesmi A$AP Rockija „(Expletive) ' Problems“ iste godine.

To nije dugo trajalo. Godine 2013, dobitnik Pulicerove nagrade Lamar je izveo pesmu "Control" Big Šona, u kojoj je “prozvao” niz savremenih repera uključujući Drejka, Džej Kola, Mik Mila, Puš Tija, A$AP Rokija, Big K.R.I.T-a, Valea, pa čak i samog Big Šona.

"Imam ljubav za sve vas, ali pokušavam da vas ‘ubijem’", pevao je je. „Pokušavam da se pobrinem da vaši najveći obožavaoci nikada ne čuju za vas”.

Drejk je odgovorio pričom koja je dospela na naslovnu stranu magazina Bilbord rekavši: „Znam veoma dobro da me Kendrik uopšte ne ‘ubija; ni na jednoj platformi“. Ubrzo nakon toga, na BET Hip-Hop nagradama 2013, Lamar je još jednom udario na Drejka.

Tokom narednih nekoliko godina, reperi su ređe kritikovali jedan drugog. Drejk je imao rasprave sa drugim izvođačima, poput Mik Mila 2015. i Puš Tija 2018, kada je ovaj drugi izbacio numeru „The Story of Adidon“, otkrivajući da je Drejk otac.

U oktobru 2023, Džej Kol je možda slučajno ponovo “potpalio” svađu numerom „ First Person Shooter “ sa Drejkom. On je repovao " Volim kada se svađaju ko je najžešći MC / Da li je to Kej-Dot? Da li je Obri? Ili ja?”, aludirajući na Lamara i Drejkovo pravo ime, Obri Grejem. „Mi, velika trojka smo napravili ligu / ali trenutno se osećam kao Muhamed Ali”.

Što nas dovodi do sadašnjeg trenutka. Evo hronologije događaja poslednjih nedelja — treba napomenuti da momenti u svađama između repera često obuhvataju preuveličane detalje i neutemeljene glasine koje daju dramatičan efekat, i da policija nije rekla da je svađa dovela do pucnjave u utorak.

22. mart: Lamar osporava Drejka u emisiji Future i Metro Boomina "Like That"

„Velika trojka“, repuje Lamar, pozivajući se na hvalisanje Džej Kola. "Veliki sam samo ja."

On se poziva na Drejkov album iz 2023. „For All the Dogs“, a takođe sebe poredi sa Prinsom, a Drejka sa Majklom Džeksonom: „Princ je nadživeo Majka Džeka“.

Džej Kol uskoro objavljuje odgovor, „7 Minute Drill“, ali se brzo izvinjava zbog toga na sceni na svom Dreamville festivalu u Rajliju u Severnoj Karolini.

13. april: Procureo Drejkov odgovor – “Push ups”

Drejkov odgovor je “procureo”, a kasnije ga je premijerno izveo DJ Akademiks. "Ti nisi ni u jednoj Velikoj trojci, SZA te je počistila, Trevis te je počistio, Sevidž te je počistio", repuje o Lamaru.

Takođe se pretpostavlja da Drejk cilja repere Future, Metro Boomin, Rika Rosa i The Weeknd. Ros je ubrzo posle toga izbacio diss pesmu (pesma čiji je cilj da nekog vređa) kao odgovor.

24. april: Drejk odgovara drugom numerom uz pomoć veštačke inteligencije, „Taylor Made Freestile“

Drejkova druga diss numera napravljena je pomoću veštačke inteligencije tako da uključi stihove Tupaka i Snupa Doga, dvojice muzičara koji su uticali na Lamarov razvoj. U sopstvenom stihu, Drejk optužuje Lamara da je odložio svoj odgovor zbog skorog objavljivanja albuma Tejlor Svift "The Tortured Poets Department". (Lamar je sarađivao sa Svift na pesmi "Bad Blood.")

Predstavnici pokojnog Tupaka su zatim zapretili da će tužiti Drejka, pa je pesmu uklonio sa svojih kanala na društvenim mrežama.

Snup Dog je na vest odgovorio video snimkom na Instagramu. "Šta su uradili? Kada? Kako? Jeste li sigurni?", rekao je. "Vraćam se u krevet. Laku noć."

30. april: Lamar uzvraća pesmom od skoro šest i po minuta „Euphoria“

Ovde sve postaje komplikovanije. Lamarova "Euphoria" poteže niz optužbi protiv Drejka. On dovodi u pitanje Drejkove reperske veštine, upotrebe veštačke inteligencije, izgled, rasni identitet i roditeljstvo.

„Moram da odgajam sina, ali vidim da ti ne znaš ništa o tome“, repuje Lamar.

Naslov je referenca na HBO seriju "Euphoria", čiji je Drejk izvršni producent.

Lamar zadirkuje da će zaređati sa svojim numerama.

3. maj: Lamar objavljuje nastavak, "6:16 in LA"

U Lamarovoj sledećoj diss numeri, nazvanoj po vremenu i lokaciji kao što je Drejk obično da radi, on cilja na kompaniju koju drži Drizi. „Da li ste ikada pomislili da OVO radi za mene? / Lažni siledžija, mrzim nasilnike“, repuje, pozivajući se na Drejkovu izdavačku kuću. "Ti mora da si užasna osoba / Svi u tvom timu šapuću da to zaslužuješ."

Prema Bilbordu, pesmu su producirali Sounvejv i Džek Antonof — ovaj drugi je dugogodišnji producent Tejlor Svift. Takođe su uzeli delove numere Ala Grina "What a Vonderful Thing Love Is", na kojoj je jedan od Drejkovih rođaka svirao gitaru.

3. maj: Drejk lansira "Porodična pitanja"

Drejk uzvraća muzičkim spotom i skoro osmominutnim odgovorom, u kojem navodi zlostavljanje i neverstvo u Lamarovoj vezi sa njegovom verenicom.

4. maj: Lamar odgovara sa "Upoznajte Grejemove"

Skoro odmah nakon toga, Lamar objavljuje "Meet the Grahams", koja počinje tako što se reper obraća Drejkovom sinu: "Žao mi je da je taj čovek tvoj otac." Lamar se takođe obraća Drejkovim roditeljima i „devojčici“, navodeći da Drejk ima ćerku koju drži u tajnosti.

On takođe naziva Drejka „predatorom“, bez detaljnijeg objašnjenja.

4. maj: Manje od 24 sata kasnije, Lamar objavljuje "Not Like Us"

Nekoliko sati kasnije, Lamar se ponovo oglašava, objavljujući "Not Like Us", u produkciji DJ Mustarda.

„Reci, Drejk, čujem da ti se sviđaju mladi / Bolje ti je da nikada ne ideš u prvi blok ćelija“, repuje Lamar.

5. maj: Drejk ublažava svoje udarce na "The Heart Part 6"

Pozivajući se na Lamarovu seriju "The Heart", Drejk objavljuje "The Heart Part 6" kao odgovor. U pesmi, u kojoj koristi delove pesme "Prove It" Arete Frenklin, Drejk osporava Lamarove navode, ponavlja optužbe protiv njega i kaže da nema ćerku koju čuva u tajnosti.

On zvuči posebno letargično u pesmi — potencijalno završavajući svađu sa stihovima poput: „Znaš, barem tvoji fanovi izvlače neke repove od tebe / Srećan sam što sam mogao da te motivišem“.

XS
SM
MD
LG