Linkovi

Podignuta optužnica protiv gradonačelnika Njujorka zbog mita i nelegalnog finansiranja kampanje


Tužilac Demijen Vilijams govori o detaljima optužnice protiv Erika Adamsa na konferenciji za medije u Njujorku, 26. septembra 2024. godine. (AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)
Tužilac Demijen Vilijams govori o detaljima optužnice protiv Erika Adamsa na konferenciji za medije u Njujorku, 26. septembra 2024. godine. (AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu objavila je u četvrtak optužnicu protiv gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa po federalnim optužbama za uzimanje mita i nelegalne doprinose njegovoj kampanji iz inostranih izvora u zamenu za usluge. Ukoliko bude osuđen, mogao bi provesti decenije u zatvoru.

U optužnici po pet tačaka, na 57 stranica, tužioci navode da su Adamsove aktivnosti počele još 2014. godine i da su mu pomogle u kampanji za gradonačelnika, te da je dobijao besplatne hotelske sobe u luksuznim hotelima, kao i obroke u vrhunskim restoranima.

U jednom od slučajeva, zauzvrat je tražio od gradskih zvaničnika da odobre otvaranje novog turskog konzulata na 36 spratova u Njujorku, prije posjete Redžepa Tajipa Erdogana, uprkos bezbjednosnim zabrinutostima o protivpožarnoj zaštiti.

Adams, demokrata, "ne samo da je prihvatio, već i tražio nelegalne doprinose" svojoj kampanji za gradonačelnika, navodi se u optužnici. Visoki turski diplomata "omogućio je mnoge donacije" Adamsu i organizovao da on i njegovi pratioci u prošlosti dobiju besplatna ili jeftina putovanja turskim nacionalnim avioprevoznikom do odredišta uključujući Francusku, Kinu, Šri Lanku, Indiju, Mađarsku i Tursku.

"Znaš da je Istanbul uvek prva stanica", napisao je Adams 2017. godine u porudi partneru o nadolazećem putovanju iz Njujorka prema Parizu.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske i ambasada u Vašingtonu nisu komentarisale ove navode.

Prema optužnici, Adams je napravio - i dao instrukcije drugima da naprave - lažnu dokumentaciju koja je sugerisala da je plaćao troškove putovanja - iako je to bilo besplatno.

Tužioci navode da je izbrisao poruke sa drugima koji su umiješani, te da je jednoj od tih osoba sugerisao da uvijek izbriše tekstualne poruke.

Erik Adams na konferenciji za medije, 16. septembra 2024.
Erik Adams na konferenciji za medije, 16. septembra 2024.

Tokom kampanje za gradonačelnika 2021. godine, Adams je prikrio finansije koje je dobio od turskih izvora, koristeći za to američke građane, navodi se u optužnici. Ti fondovi su mu omogućili da dođe do dodatnih 10 miliona dolara iz javnih izvora.

"Ovo je bila višegodišnja šema da su kupe usluge od jednog njujorškog političata čiji je uticaj rastao", naveo ja na konferenciji za medije tužilas Demijen Vilijams.

Uprkos optužbama za korupciju, Adams je negirao krivicu i kaže da ne planira da podnese ostavku, te da će saslušati svoj pravni tim prije donošenja zaključaka.

Nadalje će se moji advokati pobrinuti za slučaj kako bih se ja mogao pobrinuti za grad“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon što su optužbe objavljene. “Ovo je nesrećan dan. I bolan dan. Ali unutar svega toga je dan kada ćemo konačno otkriti zašto sam, 10 mjeseci, prolazio kroz ovo. I radujem se što ću se braniti”, rekao je.

Agenti FBI-a ušli su u gradonačelnikovu službenu rezidenciju i zaplijenili njegov telefon u četvrtak rano ujutro, nekoliko sati prije nego što je optužnica objavljena.

"Federalni agenti pojavili su se jutros u vili Grejsi u pokušaju da naprave spektakl (ponovo) i uzmu telefon gradonačelnika Adamsa (ponovo)", saopštio je Adamsov advokat Aleks Spiro nekoliko sati prije nego što je optužnica javno objavljena. “Poslali su desetak agenata da pokupe telefon, iako bismo ga mi rado predali.”

"Nema korupcije. Ovo nije stvarni slučaj", rekao je Spiro u četvrtak, nakon što je optužnica objavljena.

U video govoru objavljenom u srijedu naveče, Adams je obećao da će se boriti protiv svih optužbi protiv njega, tvrdeći da je postao "meta" u slučaju "zasnovanom na lažima".

"Boriću se protiv ovih nepravdi svakim djelićem svoje snage i duha", rekao je Adams.

U proteklim sedmicama, federalni istražitelji su se bavili članovima Adamsovog bližeg kruga saradnika, obavljajući racije i uručujući sudske pozive, što je rezultiralo i ostavkama, te je izazvalo krizu u gradskoj vlasti.

Samo u posljednje dvije sedmice, komesar gradske policije i načelnik školskog sistema podneli su ostavke.

Prvi gradonačelnik optužen dok je na funkciji

Optužnica označava zapanjujući pad za Adamsa, bivšeg kapetana policije koji je pobedio na izborima pre skoro tri godine i postao drugi crni gradonačelnik najvećeg grada u zemlji, na platformi koja je obećavala sprovođenje zakona i reda u borbi za smanjenje kriminala.

U policiji Njujorka je proveo 22 godine pre nego što je otišao u politiku, prvo kao državni senator, a zatim kao predsednik opštine Bruklin, što je bila uglavnom ceremonijalna funkcija.

Izabran je za gradonačelnika 2021. godine, pobedivši šaroliki front demokratskih protivnika na primarnim izborima, a zatim i lako pobedivši osnivača Anđela čuvara Kertisa Slivu, republikanca, na opštim izborima.

Posle više od dve godine na funkciji, Adamsova popularnost je opala. Dok je u gradu došlo do povećanja broja radnih mesta i pada određenih kategorija kriminala, administracija je bila zaokupljena naporima da pronađe smeštaj za desetine hiljada stranih migranata koji su preplavili gradska skloništa za beskućnike.

Adams je prvi gradonačelnik u istoriji Njujorka koji će biti optužen dok je na funkciji. Ako bude podneo ostavku, zameniće bi ga gradski javni pravobranilac Džuman Vilijams, koji bi potom zakazao vanredne izbore.

Guvernerka države Njujork Kejti Hočul, takođe demokratkinja, ima ovlašćenje da smeni Adamsa sa funkcije, a u četvrtak je novinarima izjavila da još nije pročitala optužbe, ali da će to uskoro učiniti i onda komentarisati.

Policija ispred oficijelne rezidencije njujorškog gradonačelnika Erika Adamsa, 26. septembra 2024.
Policija ispred oficijelne rezidencije njujorškog gradonačelnika Erika Adamsa, 26. septembra 2024.

Vesti o federalnim istragama o Adamsovoj administraciji prvi put su se pojavile u javnosti 2. novembra 2023. godine, kada su agenti FBI-a izveli ranu jutarnju raciju u domu Adamsove glavne osobe za akcije prikupljanja sredstava Brijane Sags, u Bruklinu.

Adams je tada insistirao na tome da se pridržava zakona i rekao da bi bio "šokiran" ako je neko u njegovoj kampanji postupio nezakonito.

Nekoliko dana kasnije, agenti FBI-a zaplenili su gradonačelnikove telefone i ajped dok je odlazio sa događaja na Menhetnu.

Zatim, 4. septembra ove godine, federalni istražitelji su zaplenili elektronske uređaje gradskog policijskog komesara, gradskog načelnika za školstvo, zamenika gradonačelnika za javnu bezbednost, prvog zamenika gradonačelnika i drugih Adamsovih pouzdanih osoba u gradskoj većnici i van nje.

Svi su negirali krivicu.

XS
SM
MD
LG