Linkovi

Zašto je važan američko-srpski sporazum o strateškoj saradnji u energetici?


Zvaničnici SAD i Srbije potpisali su Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, u Vašingtonu 18. septembra 2024. (Foto: State Department)
Zvaničnici SAD i Srbije potpisali su Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, u Vašingtonu 18. septembra 2024. (Foto: State Department)

Srbija i Sjedinjene Države potpisale su svoj prvi sporazum o strateškoj saradnji, i to u oblasti energetike. Konkretan sadržaj dokumenta još nije poznat, ali zvaničnici obe strane tvrde da predstavlja važan korak ka još bližoj saradnji dve vlade, ali i privatnih sektora dve države.

Sporazum bi takođe mogao da bude novi korak ka nečemu što Vašington odavno potencira i podstiče - diversifikaciji u snabdevanju Srbije energentima, a time, dugoročno, i smanjenju zavisnosti od ruskog gasa.

U američkoj prestonici potpisali su ga ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i američki podsekretar za ekonomski razvoj i energetiku Hoze Fernandez.

Šta posle američko-srpskog sporazuma o strateškom partnerstvu u energetici?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Ovo je sporazum koji će proširiti mogućnosti da američke kompanije investiraju u energetski sektor u Srbiji, uključujući projekte zelene energije i energije budućnosti što je važno jer će doneti prednosti i američkim i srpskim kompanijama i radnicima. Pomoći će Srbiji da diverzifikuje i proširi svoju proizvodnju energije i podrži ekonomski razvoj", poručio je američki zvaničnik koji je stavio potpis na sporazum.

Šef srpske diplomatije Marko Đurić izjavio je Glasu Amerike da je sporazum jasan izraz političke volje dve strane. Pojašnjava da se radi o dokumentu pravne prirode koji stvara mogućnosti da kompanije dve zemlje sklapaju i pojedinačne sporazume.

"Pomoći će energetskoj bezbednosti, diverzifikaciji, ali i tranziciji ka zelenoj energiji. Tako da je ovo dobitna kombinacija za obe strane zato što će omogućiti kompanijama sa obe strane, privatnim i našoj državnoj da ima stabilnu lliniju snabdevanja, pristup novim tehenologijama. Može da računa na pouzdani izvor pristupačne, naglašavam, pristupačne, električne energije", rekao je Đurić.

Još nije poznato da koje će se sve energente odnositi sporazum. Srbija i dalje skoro potpuno zavisi od ruskog gasa, koji dobija po povlašćenoj ceni od između 300 i 420 dolara za hiljadu kubnih metara. Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom nedavnog susreta sa potpredsednikom sprpske vlade Aleksandrom Vulinom, koji je inače pod američkim sankcijama po optužbama za organizovani kriminal i korupciju, predložio da uskoro počnu razgovori o novom trogodišnjem ugovoru za isporuku ruskog gasa.

Američki zvaničnici nisu direktno odgovorili na pitanja Glasa Amerike da li će novi sporazum pomoći Srbiji da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Džefri Pajat, pomoćnik državnog sekretara za energetiku, ističe da je diversifikacija ključ sigurnosti za svaku zemlju. Pajat je za Glas Amerike podsetio da se Srbija obavezala da kupuje američki prirodni gas iz Grčke, kao i da je spremna da učestuje u drugim projektima.

Pričali smo sa ministrom spoljnih poslova i o razgovorima koje Srbija vodi sa Azerbejdžanom, i podržavamo ideju izgradnje mreže konekcija tako da ni jedna zemlja ne bude zavisna od samo jednog izvora energije. Diverzifikacija je ključ za sigurnost", rekao je Pajat Glasu Amerike.

Marko Đurić kaže da je svestan zainteresovanosti američke strane da što što je više moguće diverzifikuje snadbevanje energentima.

"Čuo sam od američkih sagovornika da su upravo zato što će Srbija smanjiti svoju zavisnost kada je reč o uvozu energenata i otvoriti nove mogućnosti u snabdevanju", naveo je Đurić.

Sjedinjene Države važe za najvećeg izvoznika gasa na svetu. Nabavkom tog energenta od SAD-a Srbija bi još više diverzifikovala izvore i umanjila zavisnost od ruskog gasa - što se tumači povoljnim po njenu energetsku samostalnost.

Tomas Kantrimen, penzionisani američki diplomata, ocenjuje za Glas Amerike da je američko-srpski strateški sporazum značajan, ali se njegov značaj već sada preuveličava.

Ovo nije savez, nije trajno ekonomsko partnerstvo. To je tehnički sporazum na osnovu kog će Sjedinjene Države i Srbija sarađivati u vezi sa određenim energetskim pitanjima”, kaže nekadašnji pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu.

Kada je reč o smanjenju zavisnosti od ruskog gasa, Kantrimen ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako navodi, izuzetno vešto pokušava da izbalansira odnose sa Rusijom i Zapadom.

Ipak, zaključuje da je bez obzira na ruski gas, ekonomska budućnost Srbije – na zapadu.

Ne vidim da Vučić pokušava da se odmakne od Rusije ali je spoznao ono što su spoznale i sve članice Evropske unije – da je politički i strateški opasno oslanjati se na uvoz energenata iz Rusije. Ovaj sporazum, naravno, sam po sebi ne određuje da li će Srbija kupovati manje gasa od Rusije a više od drugih izvora. Ali mnogo pre sporazuma, ona je počela proces izgradnje opcija da smanji zavisnost od ruskog gasa", zaključuje Tomas Kantrimen za Glas Amerike.

Bivši američki diplomata zaključuje da sporazum ne treba tumačiti kao blanko američku podršku vlastima u Srbiji, već kao praktičnu potrebu dve države da više i bliže ekonomski sarađuju.

XS
SM
MD
LG