Linkovi

Svedočenje Majkla Koena: Tramp proizvoljno određivao vrednost nekretnina


Majkl Koen (AP/Stefan Jeremiah)
Majkl Koen (AP/Stefan Jeremiah)

Donald Tramp proizvoljno je određivao vrednost svojih nekretnina u nameri da obezbedi povoljne premije osiguranja, posvedočio je, između ostalog, Majkl Koen nekadašnji advokat bivšeg američkog predsednika kome se sudi po optužbi za finansijsku prevaru.

Koen, koji poslednjih pet godina nije bio u kontaktu sa Trampom, ključni je svedok u procesu protiv bivšeg predsednika po optužbi da je precenjivao imovinu porodičnih kompanija.

Koen je pred sudom rekao da ga je Tramp zadužio da poveća vrednost imovine za broj koji bi prozvoljno odabrao.

To je iznosilo koliko god bi nam gospodin Tramp rekao”, ukazao je Koen tokom svedočenja.

Rekao bi da zapravo ne vredi 4,5 milijardi dolara – već 6 milijardi. Imovina je bila precenjena sa potcenjenim obavezama – kako bi se obezbedile bolje premije osiguranja”, rekao je Koen.

On je 2018. priznao krivicu po optužbi za kršenje zakona o finansiranju kampanje i lažno iznete tvrdnje da su pregovori o izgradnji Trumpove kule u Moskvi okončani do januara 2016 – iako su trajali do juna iste godine – pošto je Tramp osvojio republikansku nominaciju za predsedničke izbore.

"To sam uradio po nalogu, u dogovoru i za dobrobit Donalda Trampa", rekao je Koen o lažnom svedočenju u vezi sa građevinskim projektom u Rusiji – koji nikada nije realizovan.

Koen, koji je svojevremeno izjavio da je spreman da primi metak za Trampa, počeo je da služi trogodišnju zatvorsku kaznu 2019, ali je 2020. prebačen u kućni pritvor zbog pandemije kovida 19.

Bivši američki predsednik Donald Tramp kategorički odbacuje krivicu u procesu – tvrdeći da se radi o prevari i političkom lovu na veštice.

Tužiteljka u procesu, Letiša Džejms, traži kaznu od najmanje 250 miliona dolara, kao i trajnu zabranu Trampu i njegovim sinovima Donaldu mlađem i Eriku da posluju u Njujorku. Takođe, zahteva se i petogodišnja zabrana vlasništva nad komercijalnim nekretninama za Trampa i njegovu organizaciju.

Inače, Donald Tramp je tokom ročišta u petak 20. oktobra kažnjen sa 5.000 dolara pošto je vređao službenicu u sudu. Time je prekršio zabranu da u javnosti pominje učesnike u sudskom procesu koji se protiv njega vodi zbog preuveličavanja vrednosti imovine i obmanjivanja zajmodavaca.

XS
SM
MD
LG