Linkovi

Tramp dao loše ocene Bajdenovim šalama sa večere za dopisnike iz Bele kuće


Predsednik Džo Bajden pozdravlja se sa komičarem Kolinom Džostom na večeri za dopisnike iz Bele kuće u Vašingtonu, 27. aprila 2024. (Foto: AFP/Brendan SMIALOWSKI)
Predsednik Džo Bajden pozdravlja se sa komičarem Kolinom Džostom na večeri za dopisnike iz Bele kuće u Vašingtonu, 27. aprila 2024. (Foto: AFP/Brendan SMIALOWSKI)

Na večeri za dopisnike iz Bele kuće u Vašingtonu – tradicionalnom skupu na kojem se, jednom godišnje, zbijaju šale na račun predsednika koji je trenutno u Beloj kući, medija i celog političkog establišmenta, šale predsednika Džoa Bajdena bile su dobro primljene proteklog vikenda. Međutim njegov politički protivnik Donald Tramp, jedini predsednik koji nikada nije prisustvovao toj večeri, kritikovao je događaj, dok se sprema za nove predizborne skupove ali i pojavljivanja pred sudom ove nedelje.

“Izbori 2024. su u punom jeku, i da, godine jesu tema. Ja sam odrastao čovek koji se takmiči sa šestogodišnjim detetom” - izjavio je američki predsednik Džo Bajden na tradicionalnoj večeri za dopisnike iz Bele kuće, skupu koji odlikuju humor i veselo raspoloženje.

Tramp negativno ocenio Bajdenov humor na večeri za dopisnike iz Bele kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Šalama na sopstveni račun, ali i račun svog političkog rivala na izborima 2024, predsednik Džo Bajden je izazvao smeh i aplauz okupljenih novinara, poznatih ličnosti. Zanimljivo je da je to bila i prva situacija da je predsednik pomenuo probleme Donalda Trampa sa zakonom.

“Imao sam dobar period od govora o stanju nacije. Ali Donald je u poslednje vreme imao nekoliko teških dana, moglo bi se reći olujnog vremena”.

Bajdenova aluzija odnosila se na slučaj isplata novca za ćutanje porno glumici Stormi Danijels i krivični proces u Njujorku gde je Tramp optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata. Analitičari ne misle da je ta šala nagoveštaj da Bajden menja strategiju u kampanji.

Predsednik Džo Bajden na večeri za dopisnike iz Bele kuće u Vašingtonu, 27. aprila 2024.(Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsednik Džo Bajden na večeri za dopisnike iz Bele kuće u Vašingtonu, 27. aprila 2024.(Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

“Pomenuo je taj slučaj na mek način, kroz humor, i mislim da to više neće raditi. Tramp ga optužuje da je iz Bele kuće orkestrirao suđenje kako bi se obračunao sa političkim protivnikom, i ne želi da doprinosi tom narativu”, kaže Erik Nizbet, profesor politike i komunikacija na Univerzitetu Nortvestern.

U nedelju ujutru, Tramp je komentarisao večeru za dopisnike iz Bele kuće. Na svojoj društvenoj mreži Istina objavio je da je događaj bio “baš loš”, a da je Bajden bio “apsolutno katastrofalan”.

Tramp se priprema za predizborne skupove u Mičigenu i Viskonsinu 1. maja. U petak je ponovo izrazio spremnost da debatuje sa Bajdenom već ove nedelje, nakon što je demokratski predsednik rekao jednom radio voditelju da je spreman da učestvuje u debati sa svojim republikanskim protivkandidatom kasnije ove godine.

“Spreman sam i voljan. Ako to želi, možemo da debatujemo u ponedeljak, utorak ili sredu uveče. Bićemo u Mičigenu, državi koju je uništio zbog automobilske industrije.”

Bivši predsednik Donald Tramp na predizbornom mitingu u Vokeši u Viskonsinu, 2. aprila 2024. (Foto: AP/Morry Gash)
Bivši predsednik Donald Tramp na predizbornom mitingu u Vokeši u Viskonsinu, 2. aprila 2024. (Foto: AP/Morry Gash)

Da bi se promenilo mišljenje birača i osvojile njihove simpatije, trenutak održavanja debate može da bude presudan, kaže professor Erik Nizbet.

Tradicionalno, u Sjedinjenim Državama, veći deo javnosti ne obraća posebnu pažnju na to šta se dešava sa izborima do septembra, nakon što stranke i formalno izaberu svoje kandidate tokom leta.”

Ono što je sigurno, bar u kraćem roku, jeste da će Tramp morati da svoje predizborne nastupe usklađuje sa suđenjem na Menhetnu, koje se nastavlja u utorak. Bajden će, za to vreme, nastavljati da pokušava da uspostavi ravnotežu između učešća u kampanji i obavljanja svojih predsedničkih dužnosti.

XS
SM
MD
LG