Linkovi

Debata Bajdena i Trampa: Veliki ulozi i pritisak na oba kandidata


Bivši predsjednik Donald Trampa i aktuelni Džo Bajden (Foto: AP/Patrick Semansky)
Bivši predsjednik Donald Trampa i aktuelni Džo Bajden (Foto: AP/Patrick Semansky)

Američki predsednik Džo Bajden i njegov prethodnik Donald Tramp u četvrtak će se sučeliti u prvoj debati ovog izbornog ciklusa.

To je prvi put da će Bajden i Tramp biti u istoj prostoriji od debate u oktobru 2020. godine, s obzirom na to da bivši presednik nije prisustvovao inauguraciji svoj naslednika.

Uoči prvog sučeljavanja, i Tramp i Bajden poručuju glasačima da bi izbor njihovog protivnika mogao da bude katastrofalan. Tramp kaže da Bajden uništava zemlju.

"Inflacija besni. Kriminal je van kontrole. Evropa je u haosu, Bliski istok eksplodira, Iran je ohrabren. Kina je u maršu. I ovaj užasan, užasan predsednik nas vuče ka Trećem svetskom ratu."

Debata Bajdena i Trampa u Atlanti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Bajden kaže da bi Tramp unazadio zemlju.

Sav napredak, sva sloboda, sve prilike bi bile u opasnosti. Tramp pokušava da učini da zemlja zaboravi kako je mračno i uznemirujuće bilo dok je on bio predsednik. Mi nikada nećemo zaboraviti."

Ankete javnog mnjenja pokazuju da je ovo tesna trka, što podiže uloge za predstojeću debatu, kaže profesor novinarstva na Univerzitetu Nortvestern Alan Šreder.

“Mislim da zbog toga postoji podjednak pritisak na oba kandidata, kako u pogledu mogućnosti koje im pruža debata, tako i rizika."

Ova debata je jedinstvena jer u njoj učestvuju i sadašnji i bivši predsednik, kaže profesorka komunikacija na Univerzitetu Pensilvanije Kejtlin Hol Džejmison.

"Javnost više zna o ovim kandidatima, o njihovom temperamentu, načinu na koji razmišljaju, raspoloženju. Ali ove godine, zbog godina koje obojica imaju, postoji potreba, čak i ako mislite da znate mnogo o oba kandidata, da budete u stanju da kažete, da li su oni mentalno dovoljno akutni i stabilni da budu na položaju predsednika Sjedinjenih Država?"

Političke debate su o porukama i određenim trenucima, kaže politički analitičar Bret O'Donel.

Morate neprestano da prenosite poruke kroz debatu, ali onda želite da imate nekoliko trenutaka koji su, da se tako izrazim, najsvetliji primer na koji će mediji obratiti pažnju i koji će vam omogućiti da steknete prednost."

Ovo će biti najranija predsednička debata u istoriji Sjedinjenih Država, a ni Tramp ni Bajden nisu zvanično nominovani za kandidata svoje stranke. Neće biti uvodnih izlaganja u četvrtak uveče. Oba kandidata će imati utišane mikrofone kada ne bude njihov red da govore.

Debata će biti prenošena na CNN i to je prvi put da je organizuje jedna medijska kuća. Prethodno je sve debate organizovala dvostranačka Komisija za predsedničke debate.

Prema anketi agencije Asošijeted pres i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC, većina punoljetnih Amerikanaca planira da gleda neke elemente debate, a mnogi misle da će sučeljevanje biti važno za kampanje oba kandidata.

XS
SM
MD
LG