Linkovi

Bajden i Tramp pokušavaju da privuku glasove crnaca u okviru obilježavanja praznika Džuntint


Ilustracija: Obilježavanje praznika Džuntint kojim se obilježava kraj ropstva u Teksasu, dvije godine nakon što je ropstvo zvanično zabranjeno u Sjedinjenim Državama, 19. juna 2022. godine u Galvstonu, Teksas. (Foto: Reuters/Callaghan O'Hare)
Ilustracija: Obilježavanje praznika Džuntint kojim se obilježava kraj ropstva u Teksasu, dvije godine nakon što je ropstvo zvanično zabranjeno u Sjedinjenim Državama, 19. juna 2022. godine u Galvstonu, Teksas. (Foto: Reuters/Callaghan O'Hare)

Predsjednik Džo Bajden bio je domaćin koncerta u Bijeloj kući povodom praznika Džuntint.

Naša istorija nije samo o prošlosti, ona je i o našoj sadašnjosti i budućnosti. Ona je o tome da li je ta budućnost - budućnost za sve nas, ne samo budućnost za neke od nas“, rekao je Bajden, dodajući da njegovi politički protivnici pokušavaju da ponovo napišu istoriju.

"Postoje stari duhovi u novom ruhu koji pokušavaju da nas vrate unazad. Oni vam oduzimaju slobode, otežavaju crncima da glasaju ili da se vaši glasovi broje. Zatvaraju vrata za prilike. Napadaju vrijednosti raznolikosti, jednakosti i inkluzije“, kazao je Bajden.

Obilježavanje praznika Džuntint i američki izbori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Kampanja Donalda Trampa pokrenula je koaliciju „Crni Amerikanci za Trampa“ u subotu, a bivši predsjednik se obratio crnačkim biračima u crkvi u Mičigenu:

To je veoma važna oblast za nas. Uradili smo više – i to kažem ponosno – za crnačku populaciju nego bilo koji predsjednik od Abrahama Linkolna. To je velika izjava“.

On kaže da crnački birači gube poslove od onoga što naziva „milionima stranih državljana koji ilegalno borave u SAD".

Svaka država je pogranična država. Čuli ste to. Ali oni dolaze u vašu zajednicu i uzimaju vaš posao. Oni utiču na Afroamerikance, a onda nakon toga, na Latinoamerikance, više nego na bilo koju drugu grupu“, rekao je republikanski predsjednički kandidat.

Tramp navodi da crnačkim zajednicama šteti i povećan kriminal pod Bajdenovom vlašću:

"Kriminal je najgori upravo ovdje i u Afroameričkim zajednicama, i sve više ljudi vidi i kažu mi 'gospodine, želimo vašu zaštitu'. Želimo da nas policija zaštiti. Ne želimo da nas pljačkaju, da nam otimaju i da nas tuku, ili da nas ubijaju jer želimo da pređemo ulicu i da kupimo veknu hljeba.“

Podaci FBI-a pokazuju da je nasilni kriminal u Americi u opadanju širom zemlje, u većim i u manjim gradovima.

Bajden uložio milione u medijsku kampanju namenjenu crnim glasačima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Bajden kaže da su ga crni glasači izabrali prije četiri godine i da mu ponovo treba njihova pomoć:

"Pošto su crni Amerikanci glasali, Kamala i ja smo predsjednik i potpredsjednica Sjedinjenih Država, zbog vas. To nije hiperbola. Zato što ste vi glasali, Donald Tramp je poraženi bivši predsjednik. A sa vašim glasovima 2024. godine, učinićemo Donalda Trampa ponovo gubitnikom“.

Prije četiri godine, samo osam odsto crnih birača su glasali za Trampa. Ankete istraživačkog centra Pju u ovoj kampanji pokazuju da 18 odsto crnih birača podržavaju Trampa, što bi mogo uticati na rezultat u ključnim državama poput Mičigena.

XS
SM
MD
LG