Linkovi

U eksploziji na Cetinju poginule dvije osobe, ubijeni povezani sa kriminalnim grupama


Policija odnosi telo poginule osobe sa mesta eksplozije na Cetinju, 20. jun 2024. (AP Photo/Risto Bozovic)
Policija odnosi telo poginule osobe sa mesta eksplozije na Cetinju, 20. jun 2024. (AP Photo/Risto Bozovic)

Dvije osobe su poginule, a tri povrijeđene u eksploziji koja se u četvrtak oko devet sati dogodila na Cetinju kod tamošnjeg Sportskog centra, saopštio je v.d. direktora policije Aleksandar Radović i dodao da su osobe koje su poginule bile “povezane sa određenim kriminalnim grupama”.

U eksploziji su, kako prenose crnogorski mediji, stradali Petar Kaluđerović i Dragan Roganović.

Iz policije je, na vanrednoj konferenciji za novinare, saopšteno da je eksplozivna naprava bila postavljena na drvetu i da je, kako se sumnja, aktivirana daljinskim upravljačem, kao i da su počinioci pratili navike ubijenih.

“Lica koja su učestvovala u planiranju ovog krivičnog djela su u određenom vremenskom periodu pratila navike oštećenih lica, iskoristile su prednost u odnosu na njihova specijalna blindirana vozila koja su koristili, i da su na jednom stablu, na visini od sedam metara, fiksirali improvizovanu eksplozivnu napravu, za koju postoji osnovana sumnja da je sa određene udaljenosti aktivirana putem daljinskog upravljača u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar”, kazao je Lazar Šćepanović iz Uprave policije.

On je dodao da se u trenutku eksplozije na toj lokaciji nalazila i slučajna prolaznica koja je povrijeđena.

Šćepanović je, takođe, saopštio da su tri osobe koje su povrijeđene u eksploziji na Cetinju van životne opasnosti.

Šćepanović je kazao da je posrijedi “komleksno krivično djelo”, i da će preduzeti “sve mjere i radnje kako bi ga rasvijetlili”.

“U ovoj fazi izviđaja u toku je prikupljanje obavještenje od velikog broja građana na teritoriji Cetinja i na teritoriji primorskih opština i u toku su pretresi”, naveo je Šćepanović.

Hapšenje direktorice crnogorske Agencije za spriječavanje korupcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

V.d. direktora Uprave policije Aleksandar Radović rekao je da su “imali, obavještajne podatke da može doći do ovoga”.

“Nažalost, ostvarilo se”, kazao je Radović i dodao da “cijeli tok događaja daje sjenku na dobre rezultate koje je policija imala u prethodnom period”.

“Danas vidimo da ti rezultati moraju biti još bolji i efikasniji. Naložio sam angažovanje kompletnog sastava sa svim raspoloživim ljudstvom koje imamo radi preduzimanja svih mjera i nadležnosti kako bi isporučili konkretne rezultate”, kazao je Radović na konferenciji za novinare.

On je, takođe, rekao da “razumiju uznemirenost građana, posebno kada imamo slučajne žrtve”.

“Ovo je crvena linija. Crna Gora ne smije sebi dozvoliti nijednu slučajnu žrtvu. Dužni smo da se suprotstavimo svakom obliku nasilja i kriminala. Borba protiv kriminala mora biti prioritet. Neće biti laka, ali država će pobijediti. Koristim ovu priliku da pozovem sve donosioce odluka, i u Vladi i poslanike, da daju svoj konkretan i maksimalan doprinos. Ovaj dan ne smije više nikad da se ponovi”, naveo je Radović.

Kakvo je stanje povređenih?

Doktor Bolnice Danilo I, Predrag Milošević ranije je saopštio da je u eksploziji na Cetinju “povrijeđeno šest osoba, od čega je troje dovedeno na cetinjsku hirurgiju, jedan bez vitalnih znakova života”.

“Pacijent Roganović doveden je bez vitalnih znakova života. Pokušali smo reanimaciju, da ga intubiramo, ali bilo je kasno. Imao je povrede pluća i glave i podlegao je na licu mjesta", kazao je Milošević novinarima ispred cetinjske bolnice.

Milošević je, takođe, rekao da je, “jedan od povrijeđenih mladić Borozan koji je povrijeđen šrapnelima od eksplozije”, ali da su uspjeli da mu zaustave krvarenje i da su ga “u stabilnom stanju poslali u Podgoricu u KBC”.

Prema njegovim riječima, u eksploziji je povrijeđena i starija slučajna prolaznica.

“Druga pacijentkinja, bakica od nekih šezdesetak godina, koja se slučajno tu našla, koju je pogodio šrapnel u glavu vrat i ramena. Ona je u stabilnom stanju i poslali smo je u Klinički centar Crne Gore”, naveo je Milošević.

Milošević je kazao i da su “u saznanju da su druga dvojica koja su, takođe, ranjena u jutrošnjoj eksploziji privatnim automobilom prevezeni u Klinički centar”.

“Nažalost Kaluđerović je, koliko sam čuo, preminuo , a Jovanović je teško povrijeđen i bore mu se za život u KBC-u”, kazao je Milošević i dodao da su posrijedi mladi ljudi, starosti 25- 30 godina.

XS
SM
MD
LG