Linkovi

Crnogorski gradovi ponovo imaju struju, još nepoznat uzrok "ispada na mreži"


Arhiva, ilustracija: Trafo stanica u sklopu elektro-distributivne mreže, u selu Obilić, na Kosovu, 7. marta 2018.
Arhiva, ilustracija: Trafo stanica u sklopu elektro-distributivne mreže, u selu Obilić, na Kosovu, 7. marta 2018.

Svi crnogorski gradovi ponovo imaju struju, nakon što je gotovo cijelo područje Crne Gore bilo bez električne energije zbog ispada na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema, rekao je direktor nacionalnog dispečerskog centra elektroprenosnog sistema Ranko Redžić, prenijela je RTCG.

Redžić je rekao da još uvijek ne znaju šta je uzrokovalo ovoliki problem u elektrosnabdijevanju, ne samo u zemlji, već i u regionu.

Istovremeno sa nestankom struje, u većini crnogorskih gradova došlo je i do nestanka vode.

Regionalni mediji prethodno su prenijeli da je slična situacija sa nestankom struje bila i u Bosni i Hercegovini, a Glas Amerike nezvanično saznaje da su problemi sa strujom prijavljeni i u Dalmaciji.

Kako javljaju hrvatski mediji, bez struje je ostala i gotovo cijela Dalmacija.

Lokalni mediji prenose da su bez struje bili Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica i brojna ostrva.

CEDIS za Glas Amerike: Uzrok se utvrđuje

Nada Pavićević, portparolka Crnogorskog elektroprenosnog sistema saopštila je prethodno da je "usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona na teritoriji cijele Crne Gore, osim dijela sjevera naše države".

"Do takvog istog ispada, odnosno beznaponskog stanja većih razmjera, došlo je i u zemljama okruženja - Albanije, BIH i značajnog dijela Hrvatske", rekla je Pavićević u telefonskoj izjavi za Glas Amerike.

EMS: U Srbiji bez problema

Elektromreža Srbije objavila je da u elektroprenosnom sistemu Srbije nije bilo problema zbog pada sistema u Crnoj Gori danas posle 12 sati, te da je snabdevanje strujom u Srbiji stabilno.

Zvaničnica EMS-a Gordana Raković Rudović rekla je agenciji Beta da su svi dalekovodi u Srbiji u pogonu, prenela je ta agencija na svom sajtu, dodajući da se uzrok za "raspad sistema u regionu" za sada ne zna.

Ona je navela da "uzrok nestanka struje u većem dijelu zemlje jos nije poznat, a Crnogorski elektroprenosni sistem, zajedno sa kolegama iz okruženja, radi na rješavanju problema i obezbjedjenju napajanja električnom energijom svih potrošača u Crnoj Gori".

"U ovom trenutku pola Podgorice je dobilo struju", rekla je i dodala da se "uzrok jos uvijek utvrđuje", te da će o tome mediji biti informisani "kada sa kolegama iz okruženja utvrdimo tačan uzrok".

U Hvatskoj u pogon pušteni svi proizvodni kapaciteti

Hrvatska elektroprivreda saopštila je da je nestanak struje u toj zemlji izazvao "međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja", prenose mediji.

HEP radi analizu u saradnji sa operatorima susjednih država kako bi se utvrdio uzrok, saopšteno je. Dodaje da su u toj zemlji pušteni u pun pogon svi proizvodni kapaciteti kako bi se ublažile posljedice.

Na elektro-mreži u toj zemlji nema oštećenja, saopšteno je.

Oko 13.30 struja snabdevanje strujom je postepeno i dijelimično obnovljeno u dijelovima Dalmacije.

Istovremeno, bez napajanja električnom energijom bila je ostala i cijela Bosna i Hercegovina, potvrđeno je portalu Capital u bosanskom Elektroprenosu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) prenosi da je skoro polovina građana u bh. entitetu Federacija BiH dobila struju.

XS
SM
MD
LG