Linkovi

Požari danima bukte na hrvatskom primorju, vatrena stihija širom Balkana


Vatrogasci se okupljaju u blizini požara u Tučepima, u Hrvatskoj, kasno u utorak, 30. jula 2024. (Foto: Ivo Ravlić, Cropiks preko AP)
Vatrogasci se okupljaju u blizini požara u Tučepima, u Hrvatskoj, kasno u utorak, 30. jula 2024. (Foto: Ivo Ravlić, Cropiks preko AP)

Požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na hrvatskom primorju i zaleđu, u četvrtak i dalje nisu bili ugašeni, a stotine vatrogasaca se i dalje bore da obuzdaju vatru u Tučepima kod Makarske i u Vrsinama kod Trogira, potvrđeno je u četvrtak ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Hrvatsko vatrogasno udruženje saopštilo je bilo da su vatrogasci u periodu od 24 sata do srede reagovali na više od 100 požara sa preko 1.000 pripadnika i 20 vatrogasnih aviona. U Severnoj Makedoniji je do srede izbilo je oko 66 šumskih požara.

Najteži incident u Hrvatskoj tokom noći u sredu dogodio se u blizini Tučepa na jugu obale, gde je povređen jedan vatrogasac. Snažan vetar koji je duvao tokom noći otežavao je suzbijanje vatrene stihije koja se protezala nekoliko kilometara.

Mnogi stanovnici proveli su neprospavanu noć, a neki su evakuisali svoje domove, javila je hrvatska državna televizija HRT. Prekinuto je bilo napajanje strujom i čulo se nekoliko eksplozija, očigledno iz kanistera sa gasom, navodi HRT.

Požar je u sredu satima bio pod kontrolom pre nego što se ponovo razbuktao, proširivši se na udaljeno područje u obližnjem Parku prirode Biokovo.

Komandant vatrogasaca: Nema više otvorenog plamena u Dalmaciji

Glavni vatrogasni komandant Hrvatske Slavko Tucaković obavestio je u četvrtak popodne članove Vlade Hrvatske da je stanje za požarima u Dalmaciji povoljno, da nema otvorenog plamena kod Podgore, Tučepa i Skradinskog zaleđa.

Moram reći da je taj požar u Skradinskom zaleđu toliko veliki da je izgorelo 1.300 hektara borove šume, trave niskog rastinja, a opseg koji se mora braniti dugačak je 28 kilometara i sve su snage na terenu.

Uvedene su nove snage iz Karlovačke i krapinsko-zagorske županije, rekao je Tucaković, prenosi HRT.

Lokalni zvaničnik Ante Čobanić rekao je da je pokušao da pomogne u gašenju manjeg požara pre nego što se iznenada proširio u roku od pet minuta.

"Brzina je bila neverovatna", rekao je Čobanić.

Severnije, u u zaleđu primorskog grada Šibenika, vatrogasci su se borili da spreče vatru da dođe do Nacionalnog parka Krka, poznatog po svojim zapanjujućim vodopadima.

U Vrsinama u zaleđu Trogira gori od juče popodne na otvorenom i slabo pristupačnom terenu koji vatrogascima otežava gašenje makije, trave i borove šume na površini od oko 500 hektara.

U gašenju učestvuju vatrogasni avioni "kanderi" i "er traktori", ali samo dok ima dnevnog svetla, dok je tokom noći njihova aktivnost nemoguća zbog bezbednosti.

Gori i u Severno Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj...

Zemlje Balkana su se i u sredu borile sa šumskim požarima izazvanim visokim temperaturama, vetrovima i višenedeljnom sušom, a Severna Makedonija nagovestila da bi mogla da traži pomoć od NATO-a.

Vatrogasci pokušavaju da obuzdaju požar u Tučepima, nedaleko od Makarske, u Hrvatskoj, rano u sredu, 31. jula 2024.
Vatrogasci pokušavaju da obuzdaju požar u Tučepima, nedaleko od Makarske, u Hrvatskoj, rano u sredu, 31. jula 2024.

Uzastopni toplotni talasi doprineli su izbijanju požare širom regiona Balkana i drugde u južnoj Evropi na vrhuncu letnje turističke sezone. Zemlje poput Severne Makedonije, Bugarske i Albanije tražile su pomoć iz inostranstva.

Severna Makedonija je u utorak zatražila pomoć Evropske unije, a šef centra za hitne slučajeve u zemlji Stojanče Angelov rekao je da bi vlada, ukoliko se situacija pogorša, takođe trebalo da zatraži pomoć od NATO-a.

Veliki požari u delovima Severne Makedonije ove nedelje uništili su i oštetili domove, prisilili stanovništvo na evakuaciju i usmrtili jednog starijeg stanovnika u selu oko 60 kilometara istočno od prestonice Skoplja.

Jedan požar je prešao u Grčku, gde su dva vatrogasna aviona i helikopter pomogli vatrogascima da spreče vatru da ne stigne do šume na grčkim obalama jezera Doiran, koju dele dve zemlje.

U međuvremenu, grčki vatrogasci su se borili da dođu do požara na ostrvu Evija, severoistočno od Atine, drugog koji je pogodio ostrvo ove nedelje. Vlasti su saopštile da su 11 vatrogasnih aviona i tri helikoptera za bacanje vode pomagali 120 vatrogasaca u regionu Pisona u centralnoj Eviji, gde su jaki vetrovi ometali napore da se obuzda požar.

Pogođena je i susedna bugarska granica sa Grčkom, gde je aktivan jedan od dva najveća požara u zemlji. Drugi požar buktio je u sredu na Maleševskoj planini na granici sa Severnom Makedonijom. Pogođeno je desetine hiljada hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta, saopštila je vatrogasna služba.

U Albaniji, stotine vatrogasaca, vojnog osoblja i dobrovoljaca uspelo je da stavi pod kontrolu veliki požar u priobalnom gradu Šengđin nakon što je izgoreo krov kuće i dva bara na plaži, zbog čega su posetioci panično bežali.

Avioni koje je obezbedio Mehanizam civilne zaštite EU pridružili su se naporima za gašenje požara i u Bugarskoj i u Albaniji.

Stručnjaci kažu da su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom donele divlje vremenske promene, sve nepredvidljivije oluje i toplotne talase.

U tekstu su korišćeni materijali agencija FoNet i Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG