Linkovi

​​​​​​​Opozicija i dalje podeljena u vezi sa lokalnim izborima: Različito od opštine do opštine i grada do grada


ARHIVA - Glasanje na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Terazije, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)
ARHIVA - Glasanje na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Terazije, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)

Posle razlaza u koaliciji "Srbija protiv nasilja", situacija u opoziciji nastavlja da se komplikuje. Kako je objavljeno, na lokalnim izborima u Novom Sadu izlaze sve stranke opozicije - od Srbije protiv nasilja i koalicije NADA, do pokreta Kreni-promeni Save Manojlovića, Lige socijaldemokrata Vojvodine i građanskog pokreta Bravo. U igri za novosadske izbore su i Dveri, kao i Narodna stranka.

U Novom Sadu je sada dilema da li će celokupna opozicija izaći na jednoj ili više lista – o čemu će se odluka doneti narednih dana.

Sa druge strane, u Beogradu i Nišu stvari nisu tako čiste - Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa procenjuje da se u Nišu nisu stekli uslovi za održavanje tamošnjih lokalnih izbora, a slično razmišlja i Zdravko Ponoš sa svojom strankom Srbija centar - Srce. Međutim, Novi DSS će izaći na izbore u Nišu na listi “Ujedinjeni - Nada za Niš”, a čeka se odluka pokreta Kreni-promeni.

U Beogradu SSP i dalje procenjuje da nema poštenih i fer uslova za održavanje lokalnih izbora u glavnom gradu, a slično razmišljaju i Srce, Zajedno, kao i koalicija NADA.

Okupljeni pod sloganom "Biram borbu!" U Beogradu će na izbore izaći Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije, kao i Demokratska stranka, pod uslovom da se reše problemi sa biračkim spiskom.

Kreni-promeni takođe izlazi na izbore u Beogradu, a Savo Manojlović je ujedno i kandidat za gradonačelnika.

Prema informacijama iz Valjeva, u ovom gradu razmišljaju kao u Novom Sadu i sve stranke opozicije izlaze na izbore, a prema dogovoru stranke će ravnopravno podeliti mandate.

Za razliku od Valjeva, za sada je izvesno da na izbore u Beogradu neće izaći Stranka slobode i pravde, čiji lideri u tom gradu procenjuju da nisu stvoreni uslovi za poštene izbore, kao i da ni jedan od zahteva opozicije u vezi sa uslovima prema kojima se održavaju izbori - nije ispunjen.

Ali zato se za izbore u Čačku sprema Boško Obradović, koji će sa pokretom Dveri izaći na izbore u svom rodnom gradu.

U mnogim gradovima i opštinama lokalne podružnice opozicionih stranaka još razmišljaju o izlasku, odnosno neizlasku na izbore.

Prema najavama iz njenog kabineta, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisaće u petak u 10 sati lokalne izbore u onim opštinama i gradovima u kojima 17. decembra 2023. godine nisu održani izbori. Prethodno su poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene Zakona o lokalnim izborima, koje omogućavaju da se ovi izbori održe istog dana - 2. juna 2024. godine.

Prema dostupnim podacima predstojeći lokalni izbori 2. juna treba da se održe u 16 gradova i 74 opštine.

XS
SM
MD
LG