Linkovi

Nevreme u Srbiji uz grad i obilne kiše: Vatrogasci i spasioci intervenisali na 50 lokacija


Posledice nevremena na Novom Beogradu (Foto: N1)
Posledice nevremena na Novom Beogradu (Foto: N1)

Nevreme praćeno jakim vetrom, gradom i velikom količinom padavina u kratkom vremenskom periodu više delova Srbije tokom noći izazvalo je brojne poplave, rušilo delove zgrada i obaralo stabla na parkirane automobile.

Mediji i građani na društvenim mrežama prenose da su oborena stabla uništila više automobila na Novom Beogradu, a u beogradskom naselju Rakovica građani su prijavili da je voda tekla u slapovima.

Oluja je podigla i nedavno renovirani krov na zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova u centru Beograda.

Televizija N1 prenela je da je Šabac pogodilo snažno nevreme prađeno gradom i da je najmanje jedna osoba povređena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštiolo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije od ponedeljka, usled obilnih padavina, intervenisali na 50 lokacija u Beogradu, ali i u Sremskom, Braničevskom, Borskom, Južnobanatskom, Južnobačkom, Mačvanskom i Podunavskom okrugu.

Tokom noći je najviše intervencija bilo na teritoriji Beograda, gde je na 28 lokacija intervenisalo skoro 100 vatrogasaca sa 33 vozila i pumpom, navod se u saopštenju.

U 15 intervencija pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na uklanjanju stabala, kao i u šest požara izazvanih gromom, dok su, između ostalog, u tri intervencije bili angažovani na uklanjanju limenog krova i izvlačenju potopljenog vozila.

Takođe, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani u gašenju 11 požara izazvanih udarom groma u Rumi, Koceljevi, Smederevu i Beogradu, kao i na uklanjanju stabala na 23 lokacije u Beočinu, Pančevu, Alibunaru, Požarevcu, Golupcu i Beogradu.

Vatrogasci-spasioci su u Beočinu iz automobila na koji je usled nevremena palo drvo, evakuisali jednu osobu koja tom prilikom nije povređena, a pomagali su i stanovništvu u crpljenju vode na devet lokacija u Bačkoj Palanci, Staroj Pazovi, Smederevu i Beogradu.

Na svim intervencijama do sada, ukupno je bilo angažovano 154 vatrogasca-spasilaca sa 54 vozila i devet pumpi. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su i dalje na terenu i intenzivno rade na saniranju posledica nevremena, navodi se u saopštenju MUP.

Šapić: Kad su ovakve oluje, građani da ostanu kod kuće

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je 15 linija gradskog prevoza bilo obustavljeno jer autobusi nisu mogli da se kreću ulicama zbog kiše.

Šapić je na konferenciji za medije rekao da je od sinoć bilo više od 250 intervencija javno komunalnih preduzeća u Beogradu i da je tokom noći i jutra pala količina kiše koja obično padne za mesec dana.

On je dodao da komunalne službe redovno čiste odvode, ali da cevi ne mogu da prime veću količinu kiše i da to nije slučaj samo u Beogradu, već i u bogatijim sredinama i gradovima, a da je treća stvar to što voda na šaht donosi granje i voda ne može da otiče dok neko ne dođe da pomeri granje.

"Tu nema rešenja. Kada je mešavina ovakve oluje i ovakve količine padavina jedino da se fizički dođe i pomeri granje", rekao je Šapić i pozvao građane da kada dođe do vremenskih nepogoda ostanu kod kuće.

SSP: Pogrešne odluke vlasti obijaju se o glavu građana

Beogradski odbor opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je danas da gradonačelnik Šapić mora da objasni zašto je posle svake kiše "Beogradom lakše ići kajakom, nego vozilom".

U saopštenju se postavlja pitanje koliko para je do sada zaista uloženo u kišnu kanalizaciju za poslednjih 10 godina i koliko će uložiti "da se ova katastrofa ne ponovi".

"Urbicid, prekomerna gradnja, nedostatak zelenila – sve pogrešne odluke vlasti Srpske napredne stranke obile su nam se o glavu", naglasio je SSP. Ističe se da se investitorskim urbanizmom zapušavaju odvodi, a kišna kanalizacija se ne održava, što rezultira time da je "Beograd akvarijum posle svake kiše".

Naglašava se da je neophodno hitno uvesti kontrolu spovođenja minimuma zelenila i hitnu promenu politike prema zelenim površinama po preporuci stručnjaka.

U izveštaju su korišćeni materiali agencije FoNet i informacije sa sajta N1.
XS
SM
MD
LG