Linkovi

Petković i Bisljimi u Briselu o dinaru, deeskalaciji situacije i formiranju ZSO


ARHIVA - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (u sredini) pozira za zajedničku fotografiju sa pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem (levo) i Besnikom Bislimijem, u junu 2022. (Foto: Tviter nalog Miroslava Lajčaka)
ARHIVA - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (u sredini) pozira za zajedničku fotografiju sa pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem (levo) i Besnikom Bislimijem, u junu 2022. (Foto: Tviter nalog Miroslava Lajčaka)

Deeskalacija i normalizacija situacije na Kosovu, formiranje Zajednice srpskih opština i pitanje upotrebe dinara na Kosovu – to su bile osnovne teme sastanka glavnih pregovarača Srbije i Kosova u utorak Briselu.

Sastanak je organizovao specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je pre samog trojnog sastanka imao odvojene susrete sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

Prema informacijama iz Brisela ova runda dijaloga sazvana je pre svega zbog situacije na Kosovu koja je nastala nakon odluke Prištine, odnosno Centralne banke Kosova da evro bude jedina valuta za plaćanje gotovinom na Kosovu.

Bisljimi je posle sastanka rekao da će Kosovo i Srbija će do 22. marta predati svoje predloge o dinaru kako bi se ponovo naredne nedelje sastali i razmatrali moguće opcije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE)

Održavanje novog susreta na nivou pregovarača gde će se raspravljati o dinaru potvrdio je Petković. Rekao je i da je odluka Centralne Banke Kosova teška. Prema njemu, važno je da Srbi na Kosovu mogu prime svoj novac na prostoru Kosova, a ne da prelaze granicu kako bi podigli novac.

Prema njemu formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu je ključno jer se time, prema njima, potpuno rešava pitanje finansiranja svih srpskih institucija, ali i naroda koji živi na Kosovu, prenosi RSE.

Inače, prošle nedelje američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, tokom posete Prištini nije uspeo da ubedi kosovskog premijera Aljbina Kurtija da povuče odluku o zabrani dinara dok Brisel, Vašington i Priština ne pronađu dugoročno rešenje.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je posle posete Eskobara nagovestila da se pitanje upotrebe dinara na Kosovu mora što pre rešiti, kao i da već postoji saglasnost o delu američkog predloga po tom pitanju.

A uz poruku da Kosovo nije prihvatilo predloge koji su protivni novoj uredbi Centralne banke Kosova, kosovski premijer Aljbin Kurti je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da uvek postoje različite opcije za rešavanje pitanje dinara, ali da ne veruje da o njima treba razgovarati sada, jer se time šteti pregovaračkoj poziciji Kosova ako se otkrije pre vremena.

Po njegovoj oceni odluka CBK o zabrani upotrebe dinara nije kazna za Srbe, već ozbiljan pokušaj formalizacije i legalizacije finansijskih transakcija. Kako je rekao Kurti, Kosovo izdvaja budžet za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i da novčanu pomoć šalje u evrima, dok se u bankama u tim opštinama isplaćuje u dinarima.

Po njegovim rečima takvo rešenje bi moglo da se primeni i u slučaju uplata iz Srbije, to jest da se doznake koje dolaze u dinarima primaju u evrima.

"Tako će se desiti i tako se već dešava jer imamo preko 33.000 tekućih računa kosovskih Srba na koje dobijaju evre iz republičkog budžeta kao socijalnu pomoć, kao penziju, dečji dodatak u tekući računi majke i tako dalje. I do danas nemamo nijednog Srbina koji je rekao 'odbijam evro'. Ne postoji. Dakle, nijedan Srbin ne kaže il' dinar, il' ništa", rekao je Kurti i istakao da je guverner CBK Ahmet Ismaili pisao guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković i da je jedina opcija za rešavanje tog pitanja je da Ismaili "konačno dobije pismo odgovora".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG