Linkovi

Iran organizovao sahranu za ubijenog lidera Hamasa


Pristalica libanske islamske grupe i islamističkog pokreta Hamas drži lažnu raketu dok zajedno sa drugim pristalicama prisustvuje protestu kojim se osuđuje ubistvo političkog šefa Hamasa Ismaila Hanije, 31. jula 2024. u Sidonu, Liban.
Pristalica libanske islamske grupe i islamističkog pokreta Hamas drži lažnu raketu dok zajedno sa drugim pristalicama prisustvuje protestu kojim se osuđuje ubistvo političkog šefa Hamasa Ismaila Hanije, 31. jula 2024. u Sidonu, Liban.

Iran je u četvrtak održao sahranu političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, čije je ubistvo u Teheranu povećalo strah od regionalnog sukoba.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei prisustvovao je sahrani zajedno sa novim iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom.

Hanije je boravio u Teheranu zbog Pezeškijanove zakletve, a Hamas je saopštio da će Hanije biti sahranjen u petak u Kataru, gde je bio nastanjen.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u sredu da ubistvo Hanijea i izraelsko ubistvo komandanta Hezbolaha u Bejrutu "predstavljaju opasnu eskalaciju" tenzija na Bliskom istoku.

Gutereš je u saopštenju naveo da u trenutku kada "svi napori" treba da budu usmereni na postizanje prekida vatre u skoro 10-mesečnom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi i povećanje dotoka humanitarne pomoći izgladnelim Palestincima, "ono što vidimo jesu nastojanja da se potkopaju ovi ciljevi".

Gutereš je pozvao na "maksimalnu suzdržanost svih", ali je priznao "da je samo uzdržanost nedovoljna u ovom izuzetno osetljivom trenutku".

Izrael je u utorak uveče ubio glavnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukura u vazdušnom napadu u Bejrutu. Izrael je saopštio da je Šukur odgovoran za napad 27. jula u kojem je ubijeno 12 dece i tinejdžera na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael.

Izraelska vojska, dok je objavljivala informaciju o napadu u utorak u kojem je ubijen Šukur, nije komentarisala vazdušni napad od srede u iranskoj prestonici.

U naknadnom saopštenju, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će jevrejska država "iznuditi veliku cenu za svaku agresiju protiv nas na bilo kom frontu", ali nije pomenuo ubistvo Hanijea.

Ilan Berman, viši potpredsednik Američkog saveta za spoljnu politiku, rekao je za Glas Amerike da je jasno da je Izrael odgovoran za Hanijejevo ubistvo i da je to deo izraelske strategije da odgovori na sopstvene neuspehe u napadu 7. oktobra, uključujući izostanak odvraćanja Hamasa.

"Bilo je vrlo jasno da ako se to ne reši, drugi akteri poput Hezbolaha mogu da dobiju slične ideje", rekao je Berman. "Dakle, sve što je Izrael uradio od tada, kako u pogledu rata u Gazi, tako i dalekosežnih udara na Hute u Jemenu, napada u Siriji, napada u Libanu, a sada i eliminacije Ismaila Hanijea u Teheranu, deo je dugoročne strategije koja ima za obnovu izraelske (sposobnosti) odvraćanja".

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u sredu da Sjedinjene Države ne veruju da je eskalacija bliskoistočnih tenzija neizbežna.

"Nema znakova da je eskalacija neizbežna. Ali takođe sam rekao da to veoma, veoma pažljivo pratimo", rekao je Kirbi.

Američki Stejt department pozvao je Amerikance da izbegavaju putovanja u ceo Liban, a ne samo u uporište Hezbolaha u južnom Libanu za koje je ranije izdao smernice o zabrani putovanja. Britanija i Australija na sličan način su upozorile svoje građane.

Hamnei je obećao da će uzvratiti na Hanijejevo ubistvo, rekavši da je Izrael "pripremio oštru kaznu za sebe".

"Smatramo da je naša dužnost da ga osvetimo", rekao je Hamnei u izjavi na svom zvaničnom sajtu, navodeći da je Hanije bio "drag gost u našem domu".

Hamasovo naoružano krilo, Brigade Izedin al-Kasam, takođe je obećalo da će uzvratiti i upozorilo na "velike posledice" po Bliski istok.

Ričard Goldberg, viši savetnik u Fondaciji za odbranu demokratija, rekao je za Glas Amerike da zbog toga što je Hanije ubijen na iranskom tlu, postoji pitanje da li će Iran to prepustiti svojim proksi snagama kao što su Hezbolah, Huti sa sedištem u Jemenu ili milicije u Iraku i Sirije da odgovore, ili će se Iran ponašati kao u aprilu u odgovoru na izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u Siriji i pokrenuti sopstvene napade na Izrael.

Šef Hamasa Ismail Hanije aplaudira sedeći pored zamenika lidera Hezbolaha šeika Naima Kasema, levo, dok govori novoizabrani iranski predsednik Masud Pezeškijan, tokom ceremonije polaganja zakletve Pezeškijana u Teheranu, Iran, 30. jula 2024.
Šef Hamasa Ismail Hanije aplaudira sedeći pored zamenika lidera Hezbolaha šeika Naima Kasema, levo, dok govori novoizabrani iranski predsednik Masud Pezeškijan, tokom ceremonije polaganja zakletve Pezeškijana u Teheranu, Iran, 30. jula 2024.

"Mislim da bi na osnovnom nivou trebalo da pretpostavimo da će proksiji odgovoriti", rekao je Goldberg. "Pitanje je da li Iran ponovo direktno ulazi na bojno polje".

Norman Rul, bivši menadžer američke obaveštajne službe za Iran, rekao je za Glas Amerike da postoji "velika verovatnoća" da će Iran odgovoriti, ali da će morati da razmotri vrstu akcije koja pokazuje da može da pogodi Izrael bez pokretanja regionalnog sukoba.

"Vrhovni lider je izjavio da Iran mora da odgovori na ovo", rekao je Rul. "Revolucionarna garda, koja je zajedno sa drugim iranskim vlastima bila odgovorna za zaštitu Ismaila Hanijea, biće ponižena", kaže on i nastavlja da će morati da povrati ugled. "A na kraju, iranski proksiji će tražiti od Irana da pokaže da ima kapacitet odvraćanja".

SAD odbacuju umešanost u ubistvo lidera Hamasa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Džejson Brodski, politički direktor Ujedinjenih protiv nuklearnog Irana, rekao je za Glas Amerike da bi, pored direktnog napada na Izrael, druge opcije za Iran bile pomorske provokacije i jačanje nuklearnog programa.

"Takođe može da pokuša terorističke zavere širom regiona, ali i drugde u inostranstvu, ciljajući izraelske diplomatske objekte i instalacije u tim zemljama", rekao je Brodski. "Postoji niz opcija koje će Islamska Republika pokušati da iskoristi. Ali u isto vreme, Islamska Republika verovatno ne želi da se umeša u direktan rat sa Izraelom i Sjedinjenim Državama, jer u tom nadmetanju Islamska Republika će snažno izgubiti".

Hanijejeva smrt dogodila se skoro 10 meseci nakon što je Hamas, koji uživa pdoršku Irana, pokrenuo teroristički napad na južni Izrael u kom je ubijeno 1.200 ljudi i zarobljeno oko 250 talaca.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 39.400 Palestinaca, uglavnom žena i dece, prema ministarstvu zdravlja Gaze, dok Izrael tvrdi da broj poginulih uključuje hiljade boraca Hamasa koje je ubio.

Hanije je postao šef Hamasovog političkog biroa 2017. i živeo je u egzilu u Kataru nakon što je napustio Gazu 2019.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države pokušavaju mesecima da pregovaraju o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, ali se taj proces u sredu suočio sa ozbiljnim pitanjima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u sredu sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i "naglasio važnost nastavka rada na postizanju prekida vatre u sukobu u Gazi koji bi obezbedio oslobađanje talaca, ublažio patnje palestinskog naroda i otključaju mogućnost šire stabilnosti", saopštio je američki Stejt department.

Katarski ministar spoljnih poslova objavio je ranije u sredu na platformi Eks: "Politička ubistva i nastavak napada na civile u Gazi dok se pregovori traju navodi nas da se zapitamo kako posredovanje može uspeti kada jedna strana ubije pregovarača sa druge strane".

Izraelske snage nastavile su svoju kampanju u Gazi u četvrtak vazdušnim napadima na Kan Junis i kopnenim operacijama u Rafi i centralnoj Gazi, saopštila je vojska.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG