Linkovi

Blinken: SAD ne žele eskalaciju, ali će braniti Izrael


Američki državni sekretar Entoni Blinken govori u Stejt departmentu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Američki državni sekretar Entoni Blinken govori u Stejt departmentu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Najviši zvaničnici u Vašingtonu pokušavaju da izbegnu širenje rata na Bliskom istoku pošto je Iran izveo napad bez presedana na Izrael samouništavajućim dronovima i projektilima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedeljak da Sjedinjene Države ne žele eskalaciju neprijateljstava sa Iranom, ali da će nastaviti da brane Izrael.

"Ne želimo eskalaciju, ali ćemo nastaviti da podržavamo odbranu Izraela i da štitimo naše snage u regionu", rekao je Blinken na početku sastanka sa zamenikom iračkog premijera Mohamedom ali Tamimom.

Blinken je naglasio da je napad proteklog vikenda pokazao da Izrael nije morao i ne mora sam da se brani kada je žrtva agresije, a za poteze Irana je ocenio da su "bez presedana". Dodao je da je proteklih 36 sati bio uključen u niz razgovora, da bi koordinisao diplomatski odgovor koji bi sprečio eskalaciju krize u regionu.

Zamenik iračkog premijera rekao je da je njegova vlada zabrinuta da bi region mogao da bude "uvučen u širi rat koji će ugroziti međunarodnu bezbednost" i pozvao sve strane na uzdržanost. U Vašingtonu će se kasnije u ponedeljak sastati američki predsednik Džo Bajden i irački premijer Mohamed Šia al-Sudani.

Američki predsednik u svom poslednjem razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, "veoma je jasno stavio do znanja premijeru da moramo pažljivo i strateški da razmislimo o rizicima od eskalacije", posebno imajući u vidu napad koji je izazvao samo malu štetu i posle kog nije bilo značajnijih žrtava, rekao je jedan američki zvaničnik u nedelju.

Izraelski zvaničnici insistiraju da će biti odgovora, ali izgleda da je ratna vlada podeljena oko toga kako i kada.

US, Israel say coalition achieved ‘spectacular defeat’ of Iran’s attack
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Ako Izrael uzvrati, uradiće to sam.

"Ne zamišljamo sebe kako učestvujemo u tako nečemu", odgovorio je visoki zvaničnik administracije na pitanje da li će Sjedinjene Države učestvovati u bilo kakvom vojnom odgovoru na iranski napad.

To je bilo "neverovatno vojno dostignuće" Izraela, Sjedinjenih Država i drugih partnera u odbijanju "više od 300 dronova i projektila" koje je lansirao Iran, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Centralna komanda SAD saopštila je da su se njene snage, uz podršku razarača Evropske komande SAD, u subotu i nedelju ujutru "uspešno angažovale i uništile više od 80 jednosmernih letelica bez posade (OWA UAV) i najmanje šest balističkih projektila lansiranih ka Izraelu iz Irana i Jemena. To uključuje balističku raketu (pogođenu) na svom lanseru i sedam bespilotnih letelica uništenih na zemlji u oblastima Jemena pod kontrolom Huta".

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je u izjavi kasno u subotu rekao da su eksplozivne letelice i projektili lansirani sa teritorija Irana, Iraka, Sirije i Jemena.

"Pozivamo Iran da odmah zaustavi sve dalje napade, uključujući i napade svojih proksi snaga i da deeskalira tenzije", rekao je Ostin. "Ne tražimo sukob sa Iranom, ali nećemo oklevati da delujemo kako bismo zaštitili naše snage i podržali odbranu Izraela".

On je u nedelju, treći put tokom vikenda, razgovarao telefonom sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom.

Bajden je u nedelju sazvao na brzinu organizovanu video konferenciju lidera Grupe sedam kako bi koordinirali ujedinjen diplomatski odgovor na iranski napad.

"Iran je svojim akcijama dodatno zakoračio ka destabilizaciji regiona i rizikuje da izazove nekontrolisanu regionalnu eskalaciju. Ovo se mora izbeći", rekli su lideri G7 u grupnom saopštenju objavljenom nakon njihovog sastanka.

"Nastavićemo da radimo na stabilizaciji situacije i izbegavanju dalje eskalacije. U tom duhu, zahtevamo da Iran i njegovi proksiji prestanu sa napadima i spremni smo da preduzmemo dalje mere sada i kao odgovor na dalje destabilizujuće inicijative".

Bajden je u subotu uveče razgovarao telefonom sa Netanjahuom kako bi "ponovo potvrdio čeličnu posvećenost Amerike bezbednosti Izraela".

Bajden je rekao Netanjahuu, prema medijskim izveštajima, da, pošto je iranski napad izazvao samo minimalne žrtve i štetu, Izrael ne treba da uzvraća Iranu.

Eksplozije na nebu iznad Jerusalima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

I Bajden, i državni sekretar Entoni Blinken, pozivali su lidere u regionu da jasno stave do znanja da, iako Vašington ne traži direktnu vojnu konfrontaciju sa Teheranom, Sjedinjene Države neće oklevati da nastave da brane Izrael.

Bajden se vratio u Vašington iz posete Delaveru ranije u subotu i sazvao sastanak u Situacionoj sobi Bele kuće sa ključnim zvaničnicima svog kabineta kada je Iran pokrenuo napad bez presedana nakon što je obećao da će uzvratiti zbog izraelskog vazdušnog napada 1. aprila na iransko diplomatsko predstavništvo u Damasku.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.

Sa druge strane, iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da Iran ni sa jednom zemljom nije sklapao nikakav unapred dogovoren sporazum pre uzvratnog napada na Izrael.

Regionalni zvaničnici, uključujući iranskog ministra spoljnih poslova, rekli su da je Teheran obavestio susedne zemlje nekoliko dana pre napada.

Međutim, portparol ministarstva Naser Kanani rekao je da ni sa jednom zemljom nije postignut nikakav unapred dogovoren dogovor o tome kako će Teheran pristupiti svom vojnom odgovoru Izraelu.

Premeštanje snaga SAD

Američka vojska počela je da premešta dodatne trupe i opremu na lokacije na Bliskom istoku, potvrdili su u petak zvaničnici odbrane. SAD imaju oko 40.000 vojnika u regionu.

Američka mornarica približila je Izraelu dva razarača sa navođenim projektilima sposobna da presreću bespilotne letelice i nadolazeće rakete u iščekivanju iranskog napada, javio je bio Vol strit žurnal.

Snage američke mornarice na Crvenom moru su ranije presretale rakete dugog dometa koje su prema Izraelu ispalile iz Jemena snage Huti saveznika Irana.

Odraz na američku političku scenu

Politički protivnici pomno će pratiti odgovor Bajdenove administracije na iranski napad, koji se dogodio manje od sedam meseci pre revanša opštih izbora između aktuelnog predsednika iz Demokratske stranke i njegovog republikanskog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je, govoreći u subotu na mitingu u Šneksvilu u Pensilvaniji, rekao da se napad "ne bi dogodio da smo mi na funkciji". Nije precizirao kako.

"Bog blagoslovio narod Izraela", rekao je. "Oni su trenutno na udaru. To je zato što pokazujemo veliku slabost".

Predsedavajući Predstavničkim domom Majk Džonson, koji nije dozvolio da se glasa o dvopartijskom zakonu koji je Senat usvojio o bezbednosnoj pomoći Izraelu i Ukrajini, optužio je Bajdenovu administraciju da podriva Izrael i umiruje Iran i da je "doprinela ovim užasnim razvojem događaja".

Republikanski kongresmen Majk Tarner iz države Ohajo, pozvao je na snažniji odgovor Bajdena.

"Mislim da administracija treba ozbiljno da shvati da se ovaj napad desio. To je bez presedana i svakako ga treba posmatrati kao eskalaciju. Ovo je eskalirajući sukob", rekao je za NBC u nedelju Tarner, koji predsedava obaveštajnim odborom u Predstavničkom domu.

Demokrata Kris Kuns, iz Bajdenove matične države Delaver, poziva zakonodavce da proslede Bajdenov zahtev za vojnu pomoć Izraelu.

"Predstavnički dom bi ove sedmice trebalo odmah da donese dugo odlagani dodatak za nacionalnu bezbednost kako bi osigurao da naši izraelski saveznici imaju sve što im je potrebno za odbranu od napada Irana i njegovih proksija", rekao je on.

U tekstu su korišćeni neki materijali agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG