Linkovi

Veto Rusije i Kine u UN na rezoluciju SAD o Gazi, Blinken se sastao sa Netanjahuom


Blinken po dolasku u Izrael (Foto: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)
Blinken po dolasku u Izrael (Foto: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Rusija i Kina su u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija stavile veto na rezoluciju SAD koja poziva na „trenutni i održiv prekid vatre“ u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi kako bi se zaštitili civili i omogućila isporuka humanitarne pomoći za više od dva miliona gladnih Palestinaca.

U 15-članom Savetu bezbednosti 11 država glasalo je za, tri protiv, a jedna je bila uzdržana.

Prethodno se američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u petak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a cilj razgovora je da obezbede veći priliv pomoći u Gazu, usred sve napetijih odnosa između dva saveznika tokom šestomesečnog rata.

Pre glasanja u Savetu bezbednosti, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva podržava momentalni prekid vatre, ali je doveo u pitanje jezik rezolucije i optužio američkog državnog sekretara Blinkena i ambasadorku SAD Lindu Tomas-Grinfild da „obmanjuju međunarodnu zajednicu“ zbog „ politizovanih” razloga.

U rezoluciji se navodi da je prekid vatre „imperativ“.

Nacrt koji je stavljen na glasanje nije imao direktnu vezu sa oslobađanjem talaca koje je Hamas zarobio 7. oktobra na Izrael, što je bilo u prethodnom nacrtu. Ali je nedvosmisleno podržala diplomatske napore „da se obezbedi takav prekid vatre u vezi sa oslobađanjem svih preostalih talaca“.

Savet bezbednosti je već usvojio dve rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi, ali nijedna nije pozivala na prekid vatre.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila ili zarobila stotine boraca Hamasa u petodnevnoj operaciji u bolničkom kompleksu Al Šifa, jednoj od retkih medicinskih ustanova koje su čak delimično funkcionisale na severu. Hamas i medicinsko osoblje poriču da su tamo bili prisutni borci.

Izraelci prisustvuju masovnoj molitvi i pozivu za oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, zarobljenh u napadu palestinskih militanata 7. otobra, ispred Zapadnog zida u Starog gradu u Jerusalimu, 21. marta 2024.
Izraelci prisustvuju masovnoj molitvi i pozivu za oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, zarobljenh u napadu palestinskih militanata 7. otobra, ispred Zapadnog zida u Starog gradu u Jerusalimu, 21. marta 2024.

Blinkenu je ovo šesto putovanje na Bliski istok od izbijanja rata 7. oktobra, a pre izraelskih zvaničnika, imao je sastanke sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji i ministrima spoljnih poslova i zvaničnicima arapskih zemalja u Kairu. Istovremeno se održavaju sastanci u Dohi kako bi se obezbedio prekid vatre.

Najnovija poseta visokog američkog diplomate Izraelu dolazi u vreme zategnutih veza između dve zemlje, a predsednik SAD Džo Bajden nazvao je izraelsku kampanju u Gazi „preteranom“ i rekao da je uzela preveliki danak u životima civila.

Pre sastanka sa Netanjahuom, koji je trajao oko 40 minuta, Blinken je rekao da će se u svom razgovoru "jedan na jedan" pozabaviti rastućim jazom između dve zemlje. Takođe se sastao sa izraelskim ratnim kabinetom. Blinken je rekao da će podstaći Netanijahua da preduzme hitne korake kako bi omogućio više pomoći gusto naseljenoj enklavi, gde je neminovna masovna smrt od gladi, prema Ujedinjenim nacijama.

Rat je pokrenut napadom na južni Izrael boraca Hamasa koji su ubili 1.200 i uzeli 253 taoca. Više od 32.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi koja je usledila, tvrde Hamasove zdravstvene vlasti u Gazi.

Američki zvaničnici kažu da broj isporuka pomoći preko kopna treba brzo da raste i da treba da se održava tokom dužeg perioda. Izrael kaže da ne ograničava pomoć.

Očekuje se da će Blinken razgovarati i o nameri Izraela da pokrene kopnenu ofanzivu na Rafu, grad na južnoj ivici enklave gde se više od polovine stanovništva Gaze sada nalazi u improvizovanom smeštaju.

Vašington se više puta protivio takvom planu. Netanjahu je rekao Bajdenu u telefonskom razgovoru u ponedeljak da Izrael ne vidi drugi način da porazi Hamasove borce za koje kaže da se tamo skrivaju.

Više od milion Palestinaca nalazi se u Rafi, a mnogi od njih su tu nakon što su pobegli iz drugih delova Gaze u pokušaju da pronađu sigurnost usred rata.

Razgovori u petak će verovatno postaviti osnovu za sastanke u Vašingtonu između visokih izraelskih i američkih zvaničnika sledeće nedelje, kada će Sjedinjene Države predstaviti Izraelcima alternativne načine za lov na Hamas bez izvođenja potpunog napadu koji bi ugrozio veći broj civila. živi.

Razgovori u Kataru o primirju usredsređeni su na predlog za šestonedeljni prekid borbi tokom kojih bi oko 40 izraelskih talaca koje drži Hamas bilo oslobođeno, u zamenu za stotine Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Međutim, Izrael je spreman samo na privremenu pauzu u sukobu jer želi da nastavi kampanju i uništi Hamasa, koji kontroliše Gazu. Hamas želi trajni kraj rata i povlačenje izraelskih trupa. Blinken je u četvrtak rekao da se jaz smanjuje.

U Gazi, borbe su poslednjih dana koncentrisane na bolnički kompleks Al Šifa, koji takođe pruža sklonište za stotine ljudi raseljenih iz svojih domova. Izraelske trupe ušle su u objekat u ponedeljak i "pročešljale" prostrani kompleks, za koji kažu da je povezan sa mrežom tunela koju koristi Hamas.

Izrael je saopštio da je ubio stotine boraca i uhapsio više od 500 osumnjičenih u operaciji na Al Šifi, uključujući 358 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada, organizacija koje SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističke.

U saopštenju se navodi da su pritvorena tri visoka vojna komandanta Islamskog džihada i dva zvaničnika Hamasa odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi zvaničnici unutrašnje bezbednosti Hamasa. „Oni koji se nisu predali našim snagama borili su se protiv naših snaga i eliminisani su“, rekao je izraelski kontraadmiral Danijel Hagari na brifingu u četvrtak kasno.

Hamas negira da su njegovi borci bili u bazi i kaže da su ubijeni bili civili, a među zarobljenim je i medicinsko osoblje.

XS
SM
MD
LG