Linkovi

Netanjahu raspustio ratni kabinet


Arhiva - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i ministar kabineta Beni Ganc tokom konferencije za novinare u vojnoj bazi Kirja, u Tel Avivu, 28. oktobra 2023.
Arhiva - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i ministar kabineta Beni Ganc tokom konferencije za novinare u vojnoj bazi Kirja, u Tel Avivu, 28. oktobra 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu raspustio je šestočlani ratni kabinet, potvrdio je u ponedeljak izraelski zvaničnik, a agencija Rojters navodi da se radi o očekivanom potezu posle odlaska penzionisanog generala Benija Ganca.

Očekuje se da Netanjahu sada održi konsultacije sa malom grupom ministara o Gazi, a među njima bi trebalo da budu ministar odbrane Joav Galant i ministar za strateška planiranja Ron Dermer, koji su bili deo ratnog kabineta.

Netanjahu se suočio sa zahtevima nacionalističko-verskih partnera u koaliciji, ministra finansija Bezalela Smotriča i ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti sa međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Države.

Kabinet je formiran pošto se Ganc pridružio Netanjahuu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata u oktobru, a uključio je i Gancovog partnera Gadija Ajzenkota i Arije Derija, šefa verske partije Šas, kao posmatrače.

Ganc i Ajzenkot su napustili vladu prošle nedelje zbog, kako su rekli, Netanjahuovog neuspeha da formira strategiju z arat u Gazi.

Izrael proglasio ogrnaičeni prekid borbi u južnoj Gazi

Izrael je u nedelju saopštio da počinje dnevnu 11-časovnu "taktičku pauzu" u svom bombardovanju militanata Hamasa u južnoj Gazi kako bi se omogućila povećana isporuka humanitarne pomoći do izgladnelih Palestinaca.

Rečeno je da će se pauza u ofanzivi u južnoj Gazi nastaviti u bliskoj budućnosti i omogućiti kamionima sa pomoći da stignu do prelaza Kerem Šalom koji kontroliše Izrael, glavne ulazne tačke za dolaznu pomoć. Kamioni bi tada mogli bezbedno da putuju do obližnjeg autoputa kako bi isporučili hranu i medicinske potrepštine u druge delove Gaze.

Israel pauses daytime fighting allowing passage of aid to Gaza
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

"Taktička pauza" koju je najavila vojska odnosi se na oko 12 kilometara puta u oblasti Rafe, ali je daleko od potpunog prekida vatre u Gazi koji priželjkuje međunarodna zajednica koja - zajedno sa najvećim saveznikom Izraela, Sjedinjenim Državama - vrši pritisak na Izrael i Hamas da usvoje sporazum o prekidu borbi.

Predloženi širi prekid vatre zaustavio bi borbe širom Gaze na šest sedmica i pozvao na oslobađanje još talaca koje drži Hamas u zamenu za Palestince koje je Izrael zatvorio.

Ali, nema bilo znakova pomaka u zaustavljenim pregovorima o prekidu vatre.

Palestinci tokom molitve za Kurban-bajram pored ruševina džamije Al-Rahma uništene u izraelskim vazdušnim napadima, usred sukoba između Izraela i Hamasa, u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, 16. juna 2024.
Palestinci tokom molitve za Kurban-bajram pored ruševina džamije Al-Rahma uništene u izraelskim vazdušnim napadima, usred sukoba između Izraela i Hamasa, u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, 16. juna 2024.

Kao još jedan znak da će se borbe nastaviti, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objavila je u nedelju da produžava do 15. avgusta, period u kome će finansirati hotele i pansione za stanovnike evakuisane iz južnih izraelskih pograničnih gradova u blizini Gaze.

Međutim, ograničeni zastoj u borbama, ako se održi, mogao bi da pomogne u rešavanju nekih od ogromnih potreba Palestinaca koje su još više porasle poslednjih nedelja nakon upada Izraela u Rafu.

Izrael je saopštio da bi ruta iz južne Gaze povećala protok pomoći u druge delove Gaze, uključujući Kan Junis, improvizovani šatorski kamp Muvasi i centralnu Gazu. Teško pogođena severna Gaza, koja je bila rana meta u ratu, sada u devetom mesecu borbi opslužuje se robom koja ulazi sa prelaza na severu.

Vojska je saopštila da je pauza u nedelju, koja počinje kada muslimani u Gazi i drugde počinju da obeležavaju veliki praznik Kurban-bajram, usledila nakon razgovora sa Ujedinjenim nacijama i međunarodnim agencijama za pomoć.

Priliv pomoći u južnoj Gazi opao je paralelno sa rastom humanitarnih potreba. Više od milion Palestinaca, od kojih su mnogi već bili raseljeni, pobeglo je iz Rafe nakon invazije, stisnuvši se u druge delove južne i centralne Gaze. Većina sada čami u oronulim šatorskim kampovima, koristeći rovove kao toalete, sa otvorenom kanalizacijom na ulicama.

Potreba za većom pomoći u Gazi je kritična, kažu zvaničnici Ujedinjenih nacija. Od 6. maja do 6. juna, UN su primale u proseku 68 kamiona pomoći dnevno, prema podacima humanitarne kancelarije UN. To je manje sa 168 dnevno u aprilu i daleko ispod 500 kamiona dnevno za koje grupe za pomoć kažu da je potrebno.

Novi aranžman ima za cilj da smanji potrebu za koordinacijom isporuka obezbeđivanjem neprekidnog 11-časovnog vremenskog "prozora" svakog dana za kamione da ulaze i izlaze preko prelaza.

Ali nije odmah bilo jasno da li će vojska pružiti obezbeđenje za zaštitu kamiona pomoći dok se kreću autoputem.

UN je pozdravio ograničenu izraelsku pauzu u borbama i saopštio da se nada da će "ovo dovesti do daljih konkretnih mera Izraela za rešavanje dugotrajnih pitanja koja sprečavaju smislen humanitarni odgovor u Gazi".

Palestinski dečak čeka na svoju porciu hrane pred verski praznik u Jerusalimu, 15. una 2024.
Palestinski dečak čeka na svoju porciu hrane pred verski praznik u Jerusalimu, 15. una 2024.

Ali ograničeni prekid borbi napali su ultranacionalisti u Netanjahuovoj vladi, koji se protive zaustavljanju rata. Vojska je saopštila da se borbe ne prekidaju u ostatku južne Gaze.

Izrael je u nedelju objavio imena 11 vojnika poginulih u nedavnim napadima u Gazi, uključujući i jednog koji je preminuo od rana zadobijenih u napadu prošle nedelje. To znači da je broj poginulih vojnika otkako je Izrael započeo svoju kopnenu invaziju na Gazu prošle godine na 308.

Hamas je ubio 1.200 ljudi tokom terorističkog napada na Izrael 7. oktobra i oteo 250 talaca, saopštile su izraelske vlasti. Zdravstveni zvaničnici u Gazi koju vodi Hamas kažu da je više od 37.000 Palestinaca ubijeno u ratu, što je broj žrtava koji uključuje i civile i borce.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG