Linkovi

Ostavka šefa izraelske vojne obaveštajne službe zbog napada Hamasa u oktobru


Arhiva - Policija evakuiše ženu i dete u južnom Izraelu, tokom napada Hamasa, 7. oktobra 2023.
Arhiva - Policija evakuiše ženu i dete u južnom Izraelu, tokom napada Hamasa, 7. oktobra 2023.

Izraelska vojska objavila je u ponedeljak da je šef njenog obaveštajnog direktorata podneo ostavku zbog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

General-major Aharon Haliva već je bio javno preuzeo odgovornost za obaveštajne neuspehe koji su doveli do napada u kojem su pripadnici Hamasa ubili 1.200 ljudi i zarobili oko 250 talaca.

Vojska je u ponedeljak objavila pismo Halive o ostavci i saopštila da će se on povući čim bude imenovana zamena.

"Uprava za obaveštajne poslove pod mojom komandom nije ispunila zadatak koji nam je poveren. Od tada nosim taj crni dan sa sobom, dan za danom, noć za noći. Zauvek ću nositi bol sa sobom", naveo je Haliva u pismu.

Haliva je prvi visoki zvaničnik koji je podneo ostavku u vezi sa napadom.

Izrael je odgovorio pokretanjem kampanje u Pojasu Gaze za koju tvrdi da je usmerena na eliminaciju Hamasa i obezbeđivanje da ekstremisti ne mogu da izvrše novi napad na Izrael.

Veći deo Gaze pretvoren je u ruševine tokom izraelske kampanje, a oko tri četvrtine žitelja enklave je proterano iz svojih domova, prema Ujedinjenim nacijama.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je u izraelskim vojnim akcijama ubijeno više od 34.000 Palestinaca, od kojih su dve trećine žene i deca, dok Izrael tvrdi da militanti čine oko polovine ubijenih.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zapretio je u nedelju, uoči jevrejskog praznika Pashe, da će "zadati dodatne i bolne udarce" Hamasu kako bi obezbedio oslobađanje talaca koji se drže u Gazi.

"U narednim danima pojačaćemo vojni i politički pritisak na Hamas jer je to jedini način da oslobodimo naše taoce", rekao je Netanjahu ne iznoseći detalje.

Arhiva - Militanti palestinskog Hamasa transportuju Jardena Bibasa u Gazu nakon što su ga kidnapovali iz njegove kuće u Nir Ozu, izraelskom kibucu nedaleko od granice Gaze, 7. oktobra 2023.
Arhiva - Militanti palestinskog Hamasa transportuju Jardena Bibasa u Gazu nakon što su ga kidnapovali iz njegove kuće u Nir Ozu, izraelskom kibucu nedaleko od granice Gaze, 7. oktobra 2023.

Izraelska vojska je saopštila da se neki od talaca otetih tokom Hamasovog napada 7. oktobra na jugu Izraela drže u gradu Rafa na jugu Gaze.

Netanjahu je više puta pretio da će pokrenuti vojnu ofanzivu na Rafu, tvrdeći da se tamo skrivaju pripadnici terorističke grupe Hamas. On pretnje upućuje uprkos pozivima međunarodne zajednice na uzdržanost, uključujući i Sjedinjene Države — glavnog saveznika Izraela.

Međunarodna zabrinutost fokusirana je na bezbednost palestinskih civila u Rafi, gde je više od polovine stanovništva Gaze potražilo utočište nakon što je iz drugih delova Gaze pobeglo od izraelskih vojnih napada.

Zapadna obala

Izraelski vojnici su u nedelju ubili tri Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da su trojica Palestinaca napala izraelske vojnike na dve različite lokacije. U prvom incidentu, na raskrsnici u blizini palestinskog grada Hebrona, jedan čovek je pucao na izraelske vojnike, dok je drugi pokušao da ih ubode, pre nego što je vojska otvorila vatru na obe osobe.

U drugom incidentu, na kontrolnom punktu dalje na severu na Zapadnoj obali, jedna žena je pokušala da ubode vojnike koji su potom odgovorili otvorivši vatru, saopštila je vojska.

Nasilje na Zapadnoj obali je eskaliralo od početka rata između Izraela i Hamasa, uz česte napade izraelske vojske na militantne grupe, divljanje jevrejskih naseljenika u palestinskim selima i smrtonosne palestinske ulične zasede na izraelske vojnike.

Netanjahu je u nedelju rekao da će se boriti protiv uvođenja sankcija bilo kojim izraelskim vojnim jedinicama zbog navodnih kršenja prava na Zapadnoj obali, nakon što su mediji objavili da Vašington planira takav korak.

Novinski sajt Akios objavio je u subotu da Vašington planira da uvede sankcije izraelskom bataljonu Neca Jehuda, koji je delovao na okupiranoj Zapadnoj obali u periodu pre napada Hamasa u oktobru prošle godine, iako je izraelska vojska saopštila da nije upoznata sa takvim merama.

Sjedinjene Države su u petak objavile niz sankcija protiv organizacija koje finansiraju napade ekstremističkih izraelskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali. Ovo je najnoviji znak rastuće frustracije u SAD politikom Netanjahua, čija se koaliciona vlada oslanja na stranke naseljenika.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG