Linkovi

Blinken: Izrael prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi, Hamas na potezu


Američki državni sekretar Entoni Blinken i izraelski predsednik Isak Hercog u Tel Avivu, 19, avgusta 2024.
Američki državni sekretar Entoni Blinken i izraelski predsednik Isak Hercog u Tel Avivu, 19, avgusta 2024.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u ponedeljak da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio da podržava novi predlog o prekidu vatre u Gazi, čiji je cilj da se prebrodi jaz u stavovima Izraela i Hamasa. Važno je da sada isto učini i Hamas, dodao je.

Blinken se obratio novinarima posle dvoipočasovnog sastanka sa izraelskim premijerom. Američki diplomata u utorak putuje u Egipat. Sjedinjene Države, Egipat i Katar mesecima pokušavaju da posreduju postizanju sporazuma, a razgovori su stalno nailazili na prepreke.

Blinken nije rekao da li predlog, koji naziva "predlogom za premošćenje razlika", pominje zahtev Izraela da kontroliše dva strateška koridora unutar Gaze, koji je Hamas ranije odlučno odbacio, ili druga pitanja koja su dugo sputavala pregovore.

"Na veoma konstruktivnom sastanku sa premijerom Netanjahuom, on mi je potvrdio da Izraela podržava predlog", rekao je novinarima Blinken. "Važan sledeći korak je da Hamas kaže - da".

Šef američke diplomatije, koji se sastao i sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, pre razgovora je poručio da bi najnoviji sporazum o prekidu vatre u Gazi mogao biti poslednja šansa da se obezbedi povratak talaca i okončaju borbe između Hamasa i Izraela.

"Ovo je odlučujući trenutak — verovatno najbolja, možda poslednja prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se svi postave na bolji put ka opstanku mira i bezbednosti", rekao je Blinken u ponedeljak.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan kritikovao je izjavu Blinkena da je izraelski premijer Netanjahu prihvatio novi predlog, i rekao da ima mnogo nejasnoća, jer kako je naveo, to nije ono što je predstavljeno njima, niti su se sa tim saglasili.

Hamdan je za Rojters rekao da je Hamas već potvrdio posrednicima da nisu potrebni novi pregovori o prekidu vatre u Gazi, već dogovor o mehanizmu primene.

Blinkenu je ovo deveto putovanje u region otkako su neprijateljska dejstva počela 7. oktobra. Pregovarači iz Sjedinjenih Država, Egipta i Katara sastali su se prošle nedelje u Dohi, u Kataru, kako bi napravili najnoviju verziju sporazuma, a očekuje se da će razgovori biti nastavljeni u Kairu kasnije ove nedelje.

Dok je Blinken razgovarao sa izraelskim liderima, Hezbolah je najavio da je pokrenuo "istovremeni vazdušni napad dronovima napunjenim eksplozivom" na dva izraelska vojna položaja — kasarnu u blizini granice i bazu u blizini priobalnog grada Akre.

U izraelskim udarima ubijeno 28 ljudi

U izraelskim udarima ubijeno je 28 palestinskih civila u novim borbama u Gazi, uključujući jednu ženu i njeno šestoro dece, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Udar je usledio uoči posete Blinkena u ponovnom pokušaju da se postigne sporazum o sporazumu o prekidu vatre kako bi se zaustavio desetomesečni rat Izraela i Hamasa.

Dugotrajni pregovori o prekidu vatre traju mesecima. Zvaničnici su u brojnim prilikama govorili da su razgovori bili blizu rešenja, ali nikada nisu završeni. Sjedinjene Države i kolege posrednici Egipat i Katar saopštili su da prilaze sporazumu posle dvodnevnih pregovora u Dohi prošle nedelje, ali je Hamas signalizirao otpor prema onome za šta tvrdi da su novi zahtevi Izraela. Pregovori bi trebalo da se nastave u Kairu u narednim danima.

Obraćajući se svom kabinetu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je Hamas da je "tvrdoglav" u pregovorima o sporazumu o prekidu vatre i pozvao na dodatne napade na palestinsku militantnu grupu.

"Hamas je do ovog trenutka ostao tvrdoglav", rekao je Netanjahu. "Nije čak ni poslao predstavnika na pregovore u Dohu. Dakle, pritisak treba da bude usmeren na Hamas i (Jahju) Sinvara, a ne na izraelsku vladu", dodao je on, misleći na novoimenovanog šefa Hamasa.

Palestinci demontiraju svoj šator dok se spremaju da pobegnu iz improvizovanog kampa za raseljene u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, nakon što su izraelski tenkovi zauzeli položaj na brdu iznad tog područja 18. avgusta 2024.
Palestinci demontiraju svoj šator dok se spremaju da pobegnu iz improvizovanog kampa za raseljene u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, nakon što su izraelski tenkovi zauzeli položaj na brdu iznad tog područja 18. avgusta 2024.

"Mi vodimo pregovore, a ne scenario u kojem samo dajemo i dajemo", rekao je izraelski lider. "Principi koje smo utvrdili su od vitalnog značaja za bezbednost Izraela".

Osnovni okvir sporazuma o prekidu vatre ostaje isti. To je proces u tri faze u kome bi borbe bile zaustavljene na šest nedelja, dok bi Hamas počeo da oslobađa oko 110 talaca koje još drži — uključujući oko njih 70 živih — a Izrael bi oslobodio stotine Palestinaca koje je zatvorio.

Posrednici se nadaju okončanju rata koji je započeo 7. oktobra šokantnim Hamasovim napadom na Izrael u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi i kada je zarobljeno oko 250 talaca. U izraelskoj kontraofanzivi ubijeno je više od 40.000 Palestinaca, većinom žena i dece, prema zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa. Izraelska vojska tvrdi da broj poginulih uključuje hiljade militanata Hamasa koje je ubila.

Većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze raseljena je u borbama, mnogi od njih više puta, što je izazvalo humanitarnu katastrofu. Stručnjaci su upozorili na glad i izbijanje poliomijelitisa i drugih bolesti.

Pogledajte povezani izveštaj Veronike Balderas Iglesijas:

Blinken renews Gaza cease-fire efforts, but implementation maybe challenging, analysts say
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Blinken je stigao u Tel Aviv u nedelju, što je njegovo deveto putovanje u region od početka neprijateljstava. On će se sastati sa Netanjahuom u ponedeljak.

SAD, glavni izraelski dobavljač oružja, više puta su pozivale na usvajanje predloga o prekidu vatre i igrale su ključnu ulogu u pregovorima, ali nisu bile u stanju da ih privedu kraju dok rat besni.

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da su pregovori o prekidu vatre bili na "prelomnoj tački" i u "kritičnom trenutku".

"Sekretar će iskoristiti ovo putovanje, počevši od Izraela, samo da nastavi da naglašava važnost da se ovo uradi", rekao je zvaničnik, dodajući da će biti izvršne pritisak na sve strane kako bi se usvojili preostali delovi sporazuma i kako bi se prešlo preko "linije cilja".

"Mislim da je očigledno da sporazum ne bi bio samo u interesu izraelskog naroda, već bi takođe pomogao da se ublaže neke od patnji u Gazi", rekao je zvaničnik. "Mi ćemo direktno pokrenuti sva ova pitanja".

U napadu u nedelju rano ujutru na kuću u centralnom gradu Deir al-Balah ubijena je žena i njeno šestoro dece, među kojima je bilo i petoro desetogodišnjih, prema palestinskim zvaničnicima.

U drugom udaru istočno od Deir al-Balaha poginule su najmanje četiri osobe, navodi novinar Asošiejted presa u bolnici.

Palestinci nose dete i svoje stvari dok beže iz improvizovanog kampa za raseljene u Kan Junisu u južnom Pojasu Gaze nakon što su izraelski tenkovi zauzeli položaj na brdu iznad tog područja, 18. avgusta 2024.
Palestinci nose dete i svoje stvari dok beže iz improvizovanog kampa za raseljene u Kan Junisu u južnom Pojasu Gaze nakon što su izraelski tenkovi zauzeli položaj na brdu iznad tog područja, 18. avgusta 2024.

Na drugom mestu, u napadu u severnom gradu Džabalija pogođena su dva stana u stambenoj zgradi, pri čemu su poginula dva muškarca, žena i njena ćerka, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze. U druga dva udara u centralnoj Gazi poginulo je devet ljudi, navodi bolnica Al-Avda. U subotu kasno, u napadu u blizini grada Kan Junisa na jugu zemlje poginule su četiri osobe iz iste porodice, uključujući dve žene, prema bolnici Naser.

Izrael je tokom rata više puta saopštavao da cilja samo militante i da je za smrt civila kriv Hamas jer militantna grupa krije borce, oružje, u ulaze tunele i rakete u stambenim područjima. Izraelska vojska saopštila je da je ubila 20 militanata u napadima sa subote na nedelju uveče.

Napori da se okončaju borbe dobili su novu hitnost kako bi se sprečio regionalni rat na Bliskom istoku nakon što su dva glavna militanta ubijena u poslednjih mesec dana. Izrael je priznao odgovornost za napad u Bejrutu u kojem je ubijen komandant Hezbolaha, dok je Iran optužio Izrael za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu. Hanije, koji je bio u poseti Iranu na inauguraciji novog predsednika zemlje, odigrao je ključnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre.

Do sada, ni militanti Hezbolaha u Libanu koji finansira Iran, niti sam Iran, nisu vojno odgovorili na napade.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG