Linkovi

Boston slavi titulu: Seltiksi moćni protiv Dalasa, ponovo su najtrofejniji klub NBA lige


Prodor Džejsona Tejtuma pored Luke Dončića (Foto: AP/Charles Krupa)
Prodor Džejsona Tejtuma pored Luke Dončića (Foto: AP/Charles Krupa)

Čekanju je došao kraj - posle 16 godina navijači Boston Seltiksa slave titulu prvaka NBA lige. Boston je na svom terenu večeras pobedio Dalas Maverikse sa 106:88 i rešio finalnu seriju u svoju korist sa 4:1.

Seltiksima je ovo 18. titula u klupskoj istoriji i sada su se ponovo "odlepili" od najvećih rivala Los Anđeles Lejkersa sa kojima su do večeras delili epitet najtrofejnijeg kluba u NBA ligi.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Džejson Tejtum sa 31 poenom i 11 asistencija. Džejlen Braun doprineo je sa 21 poenom i osam skokova, Džru Holidej imao je dabl-dabl učinak sa 15 poena i 11 skokova, Derik Vajt zabeležio je 14 poena i sedam skokova.

Braun je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Maverikse je predvodio Luka Dončić sa 28 poena, 12 skokova i pet asistencija, Kajri Irving dodao je 15 poena i devet skokova, a Džoš Grin ubacio je 14 poena.

Boston je zasluženo stigao do pobede, Dalas osim na momente u prvoj četvrtini ni u jednom parametru nije uspevao da parira raspucanim i raspoloženim Seltiksima.

Silovito je krenuo Boston, očigledno željan da pred svojim navijačima večeras završi posao i da se prvi put posle 2008. godine u Masačusetsu slavi titula. A među onima koji su ih bodrili sa tribina bio je i Rej Alen, jedan od heroja tog tima iz 2008, zajedno sa Kevinom Garnetom i Polom Pirsom.

Dalas se solidno držao u uvodnoj deonici, sve do nekoliko poslednjih minuta, kada su na scenu stupili Braun i Tejtum "dodali gas" i odveli Seltikse do dvocifrene prednosti (28:18).

Koliko god da su se Maveriksi trudili da pariraju domaćin, delovalo je da su Seltiksi ti koji imaju kontrolu nad dešavanjima na terenu u svakom trenutku utakmice.

Luka Dončić je uglavnom ponovo morao sam da "vuče" igru Dalasa, ovaj put mu Kajri Irving nije baš previše pomogao, ali zato jeste Džoš Grin koji je večeras bio raspoložen za igru.

Ali i takav Dalas je sredinom druge deonice uspeo da spusti razliku na podnošljivih minus devet (48:39), pokazavši da se ipak neće predati bez neke borbe.

Taj prkos gostiju kao da je dodatno motivisao Seltikse u završnici druge četvrtine, Tejtumu i Braunu su se pridružili Vajt i Holidej i domaćin je ponovo stigao do ubedljive prednosti (67:46).

Sve je začinio Pejton Pričard "trojkom" sa pola terena u poslednjoj sekundi za delirijum navijača u TD Gardenu.

Isti odnos snaga na terenu viđen je i u trećoj deonici. Šta god da je Dalas pokušavao da uradi, nije mu išlo od ruke, dok su Seltiksi delovali prilično sigurno.

Za razliku od nekih prethodnih mečeva ovosezonske finalne serije, košarkaši Bostona nisu srljali iz greške u grešku kada je Dalas pokušavao da ih pritisne na obe strane terena.

Sredinom trećeg perioda, domaća ekipa je stekla i ogromnih 26 poena prednosti (78:54) i delovalo je da već tada Boston spreman za veliku šampionsku žurku.

U prva tri minuta poslednje četvrtine nijedna ekipa nije uspela da postigne koš, a onda je "monotoniju" prekinula akcija Seltiksa u kojoj je Brajan prošao do koša i uposlio Kristapsa Porzingisa koji je snažno zakucao i podigao publiku na noge.

Letonski košarkaš vratio se na parket pošto je prethodno zbog problema sa povredom propustio treću i četvrtu utakmicu finala protiv ekipe koja ga se u januaru 2022. odrekla i trejdovala u Vašington Vizardse.

Dalas je tokom celog meča šutirao veoma slabo za tri poena, nisu to Maveriksi značajno popravili ni u poslednjoj deonici u kojoj je Džejson Tejtum apsolutno dominirao na terenu i pokazao da je najvažniji šraf u ispostaviće se, šampionskom timu Bostona.

XS
SM
MD
LG