Linkovi

Vladajuća većina u Crnoj Gori ponovo izglasala zakone koje je predsjednik vratio skupštini


Rezultati glasanja u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA)
Rezultati glasanja u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA)

Skupština Crne Gore, glasovima vladajuće većine, ponovo je u četvrtak izglasala tri ekonomska zakona, ključna za primjenu programa vladajuće koalicije Evropa sad 2. Dva zakona su podržala 44 poslanika, a jedan 42, uz negodovanje opozicije tokom glasanja.

Ponovo su usvojeni zakoni o PDV-u i akcizama, kao i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, a predsjednik države sada je, po Ustavu, dužan da ih potpiše u roku od tri dana.

Usvojene zakone je predsjednik države Jakov Milatović nedavno vratio parlamentu obrazlažući da će njihovim usvajanjem doći do novog rasta cijena. Premijer Milojko Spajić optuživao je Milatovića da vraćanjem zakona opstruira program Evropa sad 2, kojim je predviđeno povećanje zarada svim zaposlenim u Crnoj Gori.

Crnogorski predsjednik vratio zakone, skupština ih ponovo izglasala
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Zakonskim rešenjima koje je izglasala vladajuća većina predviđeno je, između ostalog, ukidanje dijela doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje na teret poslodavca i umanjenje na teret zaposlenih. Uvedena je i nova stopa PDV-a od 15 procenata koja će ujednačeno tretirati smještaj i hranu u ugostiteljskim objektima. Usvojenim zakonskim izmjenama takođe je proširen akcizni opseg i uvedena akciza na "mirna" vina.

Poslanici opozicije u četvrtak su željeli da govore o zakonima koje je predsjednik države vratio, ali im potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović to nije dozvolila jer je, pozivajući se na Poslovnik, saopštila da “nije predviđena rasprava, već samo glasanje o njima”.

Crna Gora: Razmjena optužbi predsjednika i premijera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Nakon toga, glasanja u plenarnoj sali proteklo je uz burno negodovanje opozicije. Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić pozivao je poslanike da ne glasaju ponovo za zakone koje je Milatović vratio, i "da ne udaraju na standard i kupovnu moć građana”.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović pozvala je poslanike da, kako je navela, “ne izglasaju povećanje poreza građanima”.

Potpredsjednik Skupštine iz Pokreta Evropa, Boris Pejović, tvrdi međutim da “nije tačno da se povećava porez”, jer, kako je objasnio “opšta stopa poreza ostaje ista”.

Spajić: Jači od opstrukcija antivladine koalicije

Nakon što su zakoni koje je Milatović vratio ponovo dobili “zeleno svijetlo” Skupštine, premijer Milojko Spajić zahvalio je parlamentarnoj većini na izglasavanju.

"Jači od opstrukcija antivladine koalicije. Crna Goro čestitamo ti oktobarske prosječne zarade od 1.000 eura i veće penzije već od januara 2025. Evropa Sad 2. Hvala parlamentarnoj većini na istrajnosti i podršci", napisao je Spajić na mreži Eks.

Ponovnim svajanjem ekonomskih zakona završeno je još jedno pravno i političko prepucavanje predsjednika države sa jedne, i skupštine i vlade sa druge strane, tokom kojeg je Milatović na ponovno izjašnjavanje vraćao neke od usvojenih zakona, a parlament ih u zakonski najkraćem roku ponovo usvajao.

Milatović je od 27. jula prošle godine, od konstituisanja 28. saziva Skupštine, parlamentu vratio više od deset zakona, od kojih samo jedan ponovo nije izglasan u parlamentu. On je odbijao da ih potpiše jer je smatrao da mogu da štete Crnoj Gori, da nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Evropske unije.

Među zakonima koje je, za nešto više od godinu, predsjednik Milatović vratio Skupštini na ponovno razmatranje su: Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, Zakon o privrednim društvima, Zakon o elektronskim komunikacijama, Zakon o Javnom servisu - RTCG, Zakon o sudskom savjetu, Zakon o inspekcijskim poslovima, Zakon o obrazovanju, Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova, Zakon o energetici i Zakon o razvojnoj banci.

XS
SM
MD
LG