Linkovi

Dodela Oskara: "Parazit" najbolji film, nagrade za Hoakina Finiksa, Rene Zelveger, Breda Pita


Bong Džun Hu, Hoakin Finiks, Rene Zelveger, Bred Pit, neki od dobitnika Oskara (Foto: Reuters)
Bong Džun Hu, Hoakin Finiks, Rene Zelveger, Bred Pit, neki od dobitnika Oskara (Foto: Reuters)

Južnokorejski film "Parazit", reditelja Bong Džun-Hoa osvojio je nagradu za najbolji film Američke filmske akademije. "Parazit" je ujedno i prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio prestižno priznanje. Devedeset drugo izdanje dodele najznačajnije nagrade u svetu filma održano je u Dolbi teatru u Holivudskom bulevaru u Los Anđelesu.

"Nikad nismo ni mogli da zamislimo da će se ovo dogoditi, presrećni smo. Ovo je vrlo važan trenutak u istoriji. Izražavamo najveću moguću zahvalnost svim članovima Akademije zbog toga što su doneli ovu odluku", rekla je Kvan Sin Ae, jedna od članica glumačke ekipe.

Istovremeno, "Parazit" je osvojio Oskara za najbolji međunarodni film, najbolji scenario, dok je Džun Ho - dobio i priznanje za najboljeg reditelja.

Džun Ho se zvanicama obraćao nekoliko puta - govoreći u superlativima o rediteljima sa kojima je bio nominovan: Semu Mendesu i Kventinu Tarantinu.

“Spreman sam večeras da se napijem'', rekao je kada je "Parazitu" dodeljena nagrada za najbolji internacionalni film.

Oskar za najbolju žensku ulogu dodeljen je Rene Zelveger za film ’’Džudi’’ u kom je tumačila Džudi Garland tokom njene poslednje godine života. Osvojila je drugog Oskara u karijeri - prethodno priznanje dobila je za sporednu ulogu u filmu "Hladna planina" 2004. godine.

Hoakin Finiks, glumac koji je igrao glavnu ulogu u filmskoj drami "Džoker" dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu Američke filmske akademije. Finiksu, koji je do sada četiri puta nominovan - prvi put u karijeri je dobio prestižnu glumačku nagradu.

"Toliko sam ispunjen osećajem zahvalnosti i ne smatram da smo bolji od ostalih kolega jer mi delimo istu ljubav prema ovoj profesiji'', izjavio je glumac nakon uručenja Oskara.

“Mnogo sam razmišljao o nekim teškim problemima sa kojima se kolektivno suočavamo. Ponekad stvaramo osećaj kao da se borimo za različite stvari, ali po mom mišljenju, vidim zajedništvo. Bez obzira na to govorimo li o rodnoj ravnopravnosti, rasizmu, pravima gej ili lezbijskih osoba, pravima životinja - radi se o borbi protiv nepravde. Tu se radi o borbi protiv verovanja da jedan narod, jedana rasa, rod ili vrsta imaju pravo da dominiraju, kontrolišu, koriste i eksploatišu druge”, rekao je, između ostalog, u govoru oskarovac Hoakin Finiks.

Oskara za najbolju montažu zvuka dobio je Donald Silvester za ostvarenje "Ford protiv Ferarija", dok su za miks zvuka nagrađeni Mark Tejlor i Stjuart Vilson za rad u filmu "1917".

Bred Pit, Lora Dern, Stiven Bognar, Džulija i Džef Rajhart, lauerati su Američke filmske akademije za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu i najbolji dokumentarac.

Bred Pit nagrađen je za ulogu u filmu “Bilo jednom u Holivudu”, Lora Dern za ulogu u “Bračnoj priči”, a Bognar i bračni par Rajnhart za dokumentarac “Američka fabrika”.

Dern je Oskara dobila skoro tri decenije posle svoje prve nominacije za glavnu ulogu 1992. u filmu "Lutajuća ruža" i pet godina nakon što je bila nominovana za sporednu žensku ulogu u ostvarenju "Divlja". Nagrađena je za ulogu nepokolebljive advokatske zastupnice za brakorazvodne parnice.

"Neki kažu nikad se nećeš sresti sa svojim herojima. Ako si zaista blagosloven tvoji heroji su tvoji roditelji", rekla je Dern prilikom uručenja Oskara. "Delim to sa svojim glumačkim legendama - svojim herojima - Dajen Led i Brusom Dernom. Volim vas", poručila je Dern.

Bred Pit nagradu je osvojio u konkurenciji Toma Henksa, Entonija Hopkinsa, Al Paćina i Džoa Pešija.

“Zatečen sam”, poručio je prilikom preuzimanja Pit – koji je nagradu, između ostalog, posvetio svojoj deci za koju je rekao da daju smisao svemu što radi. Njegovo obraćanje imalo je i političku konotaciju – pošto se osvrnuo i na nedavno suđenje u američkom Senatu u procesu opoziva predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

"Planirano je da naša obraćanja traju 45 sekundi. To je 45 sekundi više nego što je Senat dao Džonu Boltonu”, rekao je Pit – aludirajući na bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost koji je razrešen dužnosti septembra prošle godine.

Najbolje dugometražno animirano ostvarenje je Priča o igračkama 4, za koje su Oskare dobili Džoš Kuli, Mark Nilsen i Džonas Rivera. Metju Čeri i Keren Rupert Toliver nagrađeni za kratkometražni animirani film Hair Love.

U ovogodišnjem nadmetanju za najbolji film Zapadni Balkan imao je svog predstavnika u vidu severnomakedonskog filma “Zemlja meda”. To ostvarenje je ušlo u istoriju, kao prvi film nominovan za najbolji dokumentarac i najbolji strani film. Međutim, osim simpatija balkanske i svetske javnosti, nije osvojio nijedno priznanje.

Drugu godinu zaredom dodela Oskara nije imala domaćina, odnosno zvanični voditeljski par. Na početku ceremonije su publiku pozdravili komičari i glumci Stiv Martin i Kris Rok.

XS
SM
MD
LG