Linkovi

Američke sankcije za firme povezane sa Miloradom Dodikom i njegovim sinom


Milorad Dodik, predsednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (Foto: Anton Vaganov/Pool Photo via AP
Milorad Dodik, predsednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (Foto: Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Odeljenje za kontrolu strane imovine Sekretarijata za finansije Sjedinjenih Država (OFAC) imenovalo je mrežu dva pojedinca i sedam kompanija koji obezbeđuju glavne izvore prihoda za predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

U saopštenju se navodi da je Dodik iskoristio službeni položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i sinom Igorom.

Navodi se da su 2024. Milorad i Igor Dodik vršili kontrolu nad visokim zvaničnicima vlade Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi manipulisali nacrtom državnog budžeta BiH da bi ugovor na državnom nivou mogao da se dodeli kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banjalučka Clan Infiniti International Group - kompaniji u mreži - van konkurentskog procesa.

„Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i region“, rekao je podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson. „Nastavićemo da razotkrivamo lažne šeme koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju da eksploatišu sopstveni narod za ličnu korist".

"Dodik ne samo da pljačka narod BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost i bezbednost kroz svoje ponovljene pretnje da će nastaviti sa otcjepljenjem RS od BiH", kaže se u saopštenju Sekretarijata.

Dodikova nedavna najava zvanične odluke da predloži „razdvajanje“ RS od BiH nastavak je očigledno antidejtonskog mirovnog sporazuma (DPA) i ugrožava mir i stabilnost regiona, takođe je saopšteno.

"Svojom korupcijskom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja da podriva institucije BiH i obogaćuje svoju porodicu na račun naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u evroatlantskim institucijama", dodaje se.

Mreža porodice Dodik i veze sa javnim tenderima

Dodik je iskoristio službeni položaj da ugovore Vlade RS usmeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru, navodi se u obrazloženju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva ličnu vezu sa kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore, navodi OFAC.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno ima ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija sa sedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Pored toga, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Zajedno sa Prointerom i Kalderom, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT uređaje i usluge organizacijama širom državne službe RS i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa, obrazlaže se u saopštenju, Sekretarijata za finansije SAD.

Za mnoge od ovih subjekata, Igor je često uključen u poslovne operacije iza kulisa, navode američke vlasti. Na primer, u aprilu 2024. Sirijusov tadašnji direktor je dao ostavku i Igor je učestvovao u angažovanju zamene. Njegova odgovornost bila je da osigura da svaka kompanija, uključujući Prointer, Sirius i Kaldera, izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obaveze.

Pored toga, dodaje se da je Igor odobrio plan za izmirenje duga Kaldere kod lokalne banke i nakon toga je odmah obezbeđen zajam između Prointera i Kaldere. Igor je takođe bio uključen u organizovanje sastanka na kojem su razgovarali o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera.

S tim u vezi, ova Dodikova mreža često restrukturira vlasništvo u firmama kako bi sakrila umešanost porodice u kompanije i izbegla sankcije, navodi OFAC. Primera radi, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom (ATV) 2021. godine, ali je brzo preneo vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC sankcionisao ATV 5. januara 2022. jer je bila u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili su radili ili navodno radili za ili u njegovo ime, direktno ili indirektno. Početkom 2024. godine, K-2 je bio u procesu spajanja sa ATV-om, kako bi K-2 uzeo i zadržao svu imovinu ATV-a i ATV bi prestao da postoji.

Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije u mreži, Igor na kraju upravlja finansijskim odlukama za kompanije, uključujući Prointer i Kalderu, a njegovo odobrenje je potrebno za poslovne odluke, navodi se u saopštenju. Đurić, kao krajnji vlasnik Infinitija i njegovih filijala, blizak je Igorov saradnik koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima.

Na primer, navodi se, Đurić i Igor Dodik su preduzeli korake da prikriju svoju umešanost u ofšor bankovni račun i poslovni subjekat nad kojim su delili kontrolu, što je verovatno omogućilo Igoru da prebaci milione evra u inostranstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. Čičić i generalni direktor Prointera odgovaraju Igoru za poslovanje Kaldere i Prointera. Pored toga, jednom prilikom, Čičić je zastupao Igora na sastanku sa nekim od Igorovih poslovnih partnera i obavio niz finansijskih transakcija u Igorovo ime sa tim istim poslovnim partnerima. OFAC ističe da je važno napomenuti da je danas sankcinisani Milenko Čičić druga osoba od Milenka Čičića koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njene prodaje Prointeru krajem decembra 2019.

Ranije sankcije

Sankcije su izrečene na osnovu izvršne naredbe „EO 14033“, koja kao razloge navodi korupciju, te ugrožavanje mira i stabilnosti, kojom je predsjednik SAD Džo Bajden u junu 2021. godine proširio ovlašćenja za sankcionisanje na Zapadnom Balkanu.

Upravo je Dodik bio prvi zvaničnik iz BiH sankcionisan na osnovu te izvršne naredbe, u januaru 2022., a kao razlozi su navedeni podrivanje državnih institucija i rad na kreiranju paralelnih institucija u RS, koruptivne aktivnosti, te etno-nacionalistička retorika koja izaziva podjele.

Sastanak Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom u Rusiji, 6. juna 2024. (Foto: AP/Anton Vaganov)
Sastanak Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom u Rusiji, 6. juna 2024. (Foto: AP/Anton Vaganov)

Navedeno je da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju, ili delo ometanja ili pretnje implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti.

Prethodno su 17. jula 2017. SAD takođe optužile Dodika za ometanje ili pretnju da za ometanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pored toga, SAD su u oktobru 2023, sankcionisale Dodikovu punoletnu decu, Igora i Goricu jer su materijalno pomogali, sponzorisali ili pružali finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, robu ili usluge ocu, licu čija je imovina i interesi u imovini blokirana na osnovu uredbe.

U objašnjenju razloga za sankcije, Sekretarijat za finansije je tada saopštio da je Dodik od 2021. godine povećao umiješanost Igora i Gorice u „političke i poslovne aktivnosti u RS, uzrokujući zabrinutost da RS sve više postaje Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet u BiH“.

Između ostalog, sankcionisanim zvaničnicima je zabranjen ulazak u SAD, a blokirana su im sva imovina i finansijski interesi koje eventualno imaju u Americi, kao i transakcije sa američkim državljanima i biznisima. Pojedincima u SAD su zabranjene finansijske transakcije sa sankcionisanim osobama i biznisima i ako to prekrše - i sami mogu biti predmet sankcija.

XS
SM
MD
LG