Linkovi

Drama posle Bajdenovog nastupa u debati otvorila "pukotine" u Beloj kući


Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)

Interna drama. “Curenje informacija”. Premišljanje. Pritisak i haos koji su nastali posle lošeg nastupa predsednika Džoa Bajdena na predsedničkoj debati doveli su do pojavljivanja pukotina u Beloj kući koja je do sada bila poznata po disciplini i lojalnosti.

Tokom prethodne tri i po godine, Bajdenova administracija uglavnom je delovala uzdržano i staloženo, a njena glavna obeležja su bili insistiranje na predstavljanju politike i izbegavanju “dvorskih” intriga. Pomoćnici su se uglavnom uzdržavali od javnog kritikovanja šefa. To, međutim, nije slučaj u poslednje vreme.

Karin Žan Pjer, portpartolka Bele kuće, u utorak je prokomentarisala neobičan momenat za predsednika i njegov tim, dok je odgovarala na pitanja o starosti 81-godišnjeg predsednika i da li njegovi mentalni kapaciteti mogu da potkopaju san o reizboru. “Ovo je period bez presedana”, kazala je ona. “Susrećemo se sa novim trenucima koji ranije nisu postojali”.

Bajdenov “klimav” nastup na debati 27. juna izazvao je neočekivanu javnu razmenu optužbi, “curenje” sadržaja privatnih telefonskih razgovora predsednika i demokratskih zvaničnika i otvaranje pitanja o prisustvu njegovog sina Hantea u Beloj kući.

To je podstaklo aktuelne zvaničnike Bele kuće da anonimno iskažu svoju zabrinutost u vezi sa Bajdenovom sposobnošću da obavlja funkciju i čak je dovelo do ostavke jedne radio novinarke nakon što su se pojavili detalji da su ljudi iz kampanje dali pitanja za nju i još jednog novinara u intervjuu.

Da ne spominjemo svu dramu koja se odigrala na Kapitol Hilu, gde je šačica demokrata u Predstavničkom domu javno pozvala Bajdena da se povuče, a druga grupa iza zatvorenih vrata veća o tome da li da javno izađu protiv predsednika dok lideri stranke pokušavaju da umire članove.

Bajden je bio nepokolebljiv da ne napušta trku, horske kritike možda jenjavaju, ali još nije jasno da li je drama u Beloj kući bila trenutni zaokret ili će se nastaviti dok se nacija približava novembarskim izborima.

Endrju Bejts, zamenik sekretara za štampu, rekao je da je Bajden „vratio saosećanje, poštenje i kompetentnost u Ovalnu kancelariju“ i izgradio najraznovrsniju administraciju u istoriji.

„Pošto se predsednik Bajden borio i ostvario najjači učinak bilo koje moderne administracije, nije bilo jedne nedelje da Vašington nije sumnjao u njega i njegov tim“, rekao je Bejts. „Osoblje je veoma ponosno na njega, kao i jedni na druge i zna da je ključ usredsređivanje na posao i američki narod, a ne na buku”.

“Zakopčana” atmosfera u Beloj kući pod Bajdenom bila je namerna - on je želeo da se na njegovu administraciju gleda kao na povratak u normalne rukovodeće operacije nakon Trampove Bele kuće, kada su informacije o polovično uobličenim politikama završavale na naslovnim stranicama, a detalji privatnih sastanaka su se ponekad pojavljivali u javnosti dok su još bili u toku.

To je takođe odražavalo duboku lojalnost Bajdenovog užeg kruga, gde su mnogi vrhunski savetnici decenijama radili sa predsednikom.

Bajdenov nastup u debati izazvao je iznenađujuću količinu kritika u javnosti od nekih od njegovih najvećih obožavatelja, uključujući bivšu direktorku komunikacija Bele kuće Kejt Bedingfild, koja je bila na panelu kablovske televizije odmah posle duel sa Trampom na CNN-u.

„Bio je to zaista razočaravajući nastup Džoa Bajdena. Mislim da ne postoji drugi način da se to saopšti. Njegov najveći problem je bio da dokaže američkom narodu da je imao energiju, izdržljivost - a nije uspeo to", rekla je ona na CNN-u.

Privatno, pomoćnici i saveznici su bili tiho potreseni zbog toga kako je Bajden delovao u debati, i pitali su se da li kampanja može da se spasi, posebno pošto su negativne kritike stalno pristizale.

U Kemp Dejvidu, vikend posle debate, Bajdenova porodica - posebno Hanter Bajden i prva dama Džil Bajden - ohrabrili su predsednika da ostane u trci i postavila pitanje da li ga je njegovo osoblje pravilno pripremilo. (Bajden je, sa svoje strane, čvrsto rekao da je katastrofa debate bila „samo moja krivica “)

Nedugo zatim, prisustvo Hantera Bajdena - koji je čekao na izricanje kazne za tri krivična dela u slučaju za oružje - u Beloj kući bilo je uznemirujuće za neke ljude, koji su bili zabrinuti zbog njegovog uticaja na oca, prema dvojici demokrata bliskih Beloj kući koji su govorili za Asošijeted pres pod uslovom da ostanu anonimni.

Pojavile su i druge spekulacije o dugoročnoj strategiji za ograničavanje Bajdenovih javnih interakcija, posebno sa novinarima, pod nadzorom iskusnijih saradnika. Bajden je dao manje intervjua od svojih savremenih prethodnika i održao manje konferencija za štampu od bilo kog predsednika još od Ronalda Regana.

Bejts je rekao da strategija „jeste i bila je da američki narod direktno Džoa Bajdena “. Napomenuo je da je Bajden u ponedeljak dao intervju u emisiji jutarnjeg programa televizije MSNBC, odgovorio na pitanja novinara više od 580 puta i da putuje zemljom razgovarajući direktno sa ljudima.

Zvaničnici Bele kuće nedavno su izrazili zabrinutost zbog predsednika i njegovih sposobnosti u pričama koje su kružile nacionalnim medijima. Jedan zvaničnik koji je podigao uzbunu u Njujork Tajmsu zvučao je pomalo kao „Anonimus“, Trampov službenik koji je izrazio nezadovoljstvo Trampovim predsedništvom u tekstu Njujork Tajmsa i kasnije izneo u javnost svoje pritužbe.

„Ova administracija nije kao prethodna i ne pokušavamo da otkrijemo ko priča ili odakle cure stvari, to nije nešto što mi ovde radimo“, rekla je Žan-Pjer na pitanje o komentarima zvaničnika. „Svako ima svoje mišljenje”.

Rekla je da nije čula da je neko izrekao kritike poput onih koje se pojavljuju u publikacijama.

U nastojanju da podigne moral osoblja, Bajdenov šef kabineta Džef Zajnts pozvao je prošle nedelje pomoćnike u Beloj kući tokom sastanka celog osoblja da utišaju „buku“ i usredsrede se na svoje poslove.

Bilo je i javnih grešaka. Žan-Pjer je rekla novinarima da Bajdena nije posetio njegov lekar od redovnog sistematskog pregleda, ali je predsednik kasnije rekao aktivistima u kampanji da ga je pregledao njegov lekar nakon što mu je pozlilo vraćajući se sa iscrpljujućih uzastopnih putovanja u inostranstvo.

Saradnici u Beloj kuće danima su odbijali da objasne ponovljene posete neurologa Beloj kući koje su izazvale spekulacije da se Bajden leči, a Žan-Pjer je pogrešila kada je govorila o tom pitanju u utorak.

U nedelju je radijska voditeljka napustila posao nakon vesti da su ona i još jedan saradnik na drugoj stanici postavili pitanja Bajdenu koja su im bila data tokom kampanje.

Intervjui su bili zamišljeni kao deo napora da se vrati vera u Bajdenovu sposobnost ne samo da vlada u naredne četiri godine, već i da uspešno vodi kampanju, ali otkriće je samo dodalo kritike da on ne može da se nosi sa ispitivanjem bez scenarija.

Nakon što se pročulo da je Bela kuća novinarima ponudila nacrt pitanja, bivši zvaničnik za komunikacije Bele kuće Majkl LaRosa javno je izneo kritiku:

„Upravo kada ste pomislili da su predsednikovi komunikacioni timovi izgubili sav svoj kredibilitet... oni jure ka dnu i odlučni da nastave da ponižavaju predsednika i porodicu pogrešnim i LOŠIM praksama odnosa sa medijima koji narušavaju njegov ugled iz dana u dan."

XS
SM
MD
LG