Linkovi

Džil Bajden pomaže da spasi kampanju svog supruga - da li će to biti dovoljno?


Džil Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)
Džil Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)

Tokom kampanje za svog muža na Floridi, Džil Bajden je napravila pauzu da popije čaj.

Bila je na drugoj stanici na proputovanju kroz tri države i novinari koji su išli sa njom pokušali su više puta da je nateraju da razgovar. Bili su znatiželjni da čuju šta bi ona rekla demokratama koje su bile toliko uznemirene lošim učinkom u debati predsednika Bajdena da su ga pozvali da odustane od kandidature za reizbor.

Napuštajući kafić nakon što je popila čaj od hibiskusa sa gradonačelnikom Tampe, prva dama je zastala u šetnji do svog vozila i okrenula se prema novinarima koji su joj postavljali pitanja.

„Zašto vičete na mene? Znate me“, rekla je i dodala: „Nemojte da vičete na mene. Samo pričajte“.

Otišla je bez odgovora na njihova pitanja.

Javnost je dobro upoznala Džil Bajden tokom njene tri i više godine na poziciji prve dame koja ima više uloga. Ona sada pokušava da pomogne mužu da spase predsedničku kampanju i ponovo je pod lupom kritičara koji su je predstavili kao ženu gladnu moći koja tera svog starijeg muža da se ponovo kandiduje kako bi ona mogla da sačuva sopstveni način života u Beloj kući.

Uz to, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp počeo je da napada prvu damu, tvrdeći bez dokaza na mitingu na Floridi ove nedelje da ona i predsednikov sin Hanter Bajden zaista upravljaju državom.

Ove nedelje, Džil Bajden, koja je u braku sa Džoom 47 godina, upisala je tri države kako bi promovisala podršku Bajdenove administracije vojsci i ispunjava tradicionalniju ulogu domaćice nacije, pozdravljajući lidere NATO-a i njihove supružnike na samitu alijanse povodom 75. godišnjice. Poznato je da su ona i Hanter Bajden dvoje ljudi koje Bajden najviše sluša, i oboje su ohrabrili predsednika da ostane u trci.

Nedeljama pre debate, javnost je takođe videla Džil Bajden u njenoj ulozi porodičnog matrijarha, kako sedi iza Hantera u saveznom sudu u Delaveru dok mu se sudilo optužbama da je lagao o upotrebi narkotika prilikom kupovine pištolja.

Elizabet Aleksander, direktorka za komunikacije prve dame, rekla je da je najvažnija uloga Džil Bajden kao predsednikove supruge, a ne kao jednog od njegovih mnogih političkih savetnika.

„Koliko god da bilo koji muž i žena zajedno donose odluke koje utiču na njihove živote, oni to apsolutno čine, ali kao što je rekla više puta nego što mogu da izbrojim, politika je njegova stvar“, napisala je Aleksander u mejlu. "Ona je njegova najveća podrška i šampion, jer veruje u njega, i boji se za budućnost naše zemlje ako krene drugim putem. Kao što je on uvek podržavao njenu karijeru, ona podržava njegovu."

Aleksander je rekla da se većina žena, uključujući prve dame, bori sa podrškom, ali ne toliko da bi njihovi motivi bili dovedeni u pitanje, govoreći, ali ne preglasno i obavljajući svoje dužnosti dobro, ali bez pompe, ili rizikuju da budu optuženi da su previše ambiciozne ili agresivne.

„Društvo je sve prve dame, uključujući dr Bajden, dovelo u nemoguću situaciju, posebno sa današnjim društvenim medijima, botovima i desničarskom mašinom koja podstiče narative i izmišlja lažne karikature na svakom koraku“, rekao je Aleksander.

Džil Bajden je ostala u blizini supruga dok se drama posle debate odvijala, vodeći sa njim kampanju u Severnoj Karolini, Njujorku i Nju Džersiju. Prekinula je neku vrstu solo kampanje pre nego što su se ponovo zajedno pojavili u Beloj kući za 4. jul.

Ona ga je ponovo zamenila u ponedeljak na zamahu kroz Severnu Karolinu, Floridu i Džordžiju koji je imao za cilj da prikupi podršku veterana i vojnih porodica, ali je takođe bio deo šireg napora Bajdenovog tima da pokuša da usmeri razgovor nazad ka Trampu.

Ona je okupljenima rekla da podržava Bajdenovu odluku da ostane u trci.

„Uz svu priču o ovoj trci, Džo je jasno stavio do znanja da je za“, rekla je ona. "To je odluka koju je doneo. I baš kao što je on uvek podržavao moju karijeru, i ja sam tu. Znam da si i ti, inače ne bi bio ovde danas."

Džil Bajden, kao prva dama, prva radi van Bele kuće. Ona je profesor engleskog jezika i pisanja na koledžu Severne Virdžinije, gde predaje od 2009. godine.

Do utorka, prva dama se vratila u Belu kuću u ulozi domaćice, pozdravljajući lidere NATO-a i njihove supružnike na godišnjem samitu. Ona je organizovala branč za supružnike u sredu u Smitsonijan Nacionalnom muzeju američke istorije i pridružila se predsedniku da poželi dobrodošlicu parovima na večeru u Beloj kući.

Ipak, Džil Bajden je ove nedelje preuzela još jednu ulogu: modnog konsultanta.

Dok je branč sa supružnicima iz NATO-a završen, ona ih je sa savetima ispratila za njihovu posetu u četvrtak u predsednički centar Kemp Dejvid u planinama Katoktin u Merilendu.

„Molim vas, obucite se udobno“, rekla je. „Nemojte da obuvate visoke potpetice jer ćete se ukrcati u helikoptere... zato molim vas samo obucite ravne cipele, patike. Samo da se osećate udobno.“

XS
SM
MD
LG