Linkovi

Džulijan Asanž sada ima slobodu da radi ili priča šta hoće. Kakvi su mu planovi?


Džulijan Asanž u Kanberi (Foto: AFP/David GRAY)
Džulijan Asanž u Kanberi (Foto: AFP/David GRAY)

Kandidovao se na izborima, objavio stotine hiljada vladinih dokumenata koji su procurili na internetu, a jednom je lobirao da spase lokalni bazen. Jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti ovog doba informacija, Džulijan Asanž sada je na slobodi nakon pet godina u britanskom zatvoru i sedam u egzilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Šta sledeći korak osnivača Vikiliksa ostaje nejasno.

Asanž, koji ima 52 godine, ove nedelje je sleteo u svoju domovinu Australiju nakon što se izjasnio krivim za pribavljanje i objavljivanje američkih vojnih tajni u dogovoru sa tužiocima Sekretarijata za pravosuđe, čime je okončan pokušaj njegovog izručenja Sjedinjenim Državama.U suprotnom, u slučaju da je p mogao da je da bude moglo rezultirati dugom zatvorskom kaznom u slučaju osude.

„Džulijan planira da pliva u okeanu svaki dan. Planira da spava u pravom krevetu. Planira da jede pravu hranu i da uživa u slobodi“, rekla je njegova supruga Stela Asanž novinarima u četvrtak na konferenciji za novinare kojoj Asanž nije prisustvovao.

Supruga Džulijana Asanža, Stela, na konferenciji za novinare (Foto: AP Photo/Rick Rycroft)
Supruga Džulijana Asanža, Stela, na konferenciji za novinare (Foto: AP Photo/Rick Rycroft)

Njen muž i otac njeno dvoje dece nastaviće da „brani ljudska prava i da govori protiv nepravde“, rekla je ona.

„On može da bira kako će to da radi jer je sad slobodan čovek", navela je ona.

Sam Asanž nije dao nikakvu najavu.

Hoće li prestati?

Svi Asanžovi prijatelji i poznanici sa kojima je Asošiejted pres ove nedelje razgovarao, istakli su da nisu znali njegove planove i isticali kakav je danak nanet time što je u zatvoru provodio 23 sata dnevno u samici, nakon što je godinama bio u samoizgnanstvu u ambasadi Ekvadora u Londonu.

„Samo želim da preživi ovo i da bude srećan. Nije me briga šta će Džulijan sledeće da uradi“, rekao je Endrju Vilki, nezavisni australijski poslanik koji je upoznao Asanža pre nego što je pokrenuo Vikiliks . On je bio je jedan od prvih političara koji je lobirao da Australija interveniše u njegovom slučaju.

Nekima je bilo teško da zamisle da se Asanž na kraju neće vratiti stvarima koje su ga dugo zaokupljale.

„Sumnjam, međutim, da će da prestane i teško mi je da zamislim kako zauvek odlazi da bude u kući na plaži“, dodao je Vilki.

"Asanž nije bio u stanju da pređe preko nepravde“, rekla je Sulet Drajfus, predavačica na Školi računarstva i informacionih sistema na Univerzitetu u Melburnu koja poznaje Asanža od kada je bio tinejdžer, dok je hakovao bezbedne mreže radi zabave. Drajfus, koji je jednom lobirals zajedno sa Asanžom za spas bazena u Melburnu, navela je da se zdravlje njenog prijatelja pogoršalo tokom godina provedenih u britanskom zatvoru.

„Ali pretpostavljam da neće sedeti na plaži do kraja života“, rekla je ona.

Šta će biti sa Vikiliksom?

Nejasno je šta će se dogoditi sa Vikiliksom, sajtom koji je Asanž osnovao 2006. godine kao mesto za objavljivanje poverljivih dokumenata koji razotkrivaju korupciju i otkrivaju tajne vlade iza ratovanja i špijuniranja. Zbog tih poteza pristalice ga slave kao borca za transparentnost, ali su ga osudili ljudi iz nacionalne bezbednosti koji insistiraju da je njegovo ponašanje ugrozilo živote i zalutalo daleko izvan granica tradicionalnog novinarstva.

Sajt je i dalje onlajn, iako je Asanž 2023. za The Nation rekao da je prestao da se objavljuje zbog toga što je on u zatvoru i zato što su državni nadzor i zamrzavanje sredstava Vikiliksa odvratili uzbunjivače. Asanžov sporazum o priznanju krivice sa SAD uključuje az svih neobjavljenih američkih dokumenata.

„Da li će se vratiti na Vikiliks i, ako se vrati, da li će to učiniti drugačije? Ne znam“, rekao je Vilki.

Hoće li dobiti pomilovanje?

Jedna stvar u kojoj su poznati Asanžovi stavovi jeste njegova nada u pomilovanje od sadašnjeg ili budućeg predsednika SAD zbog optužbi za koje se izjasnio krivim kao deo svog dogovora.

Medijski analitičari zabrinuti su da je osuda pretila da ima zastrašujući efekat na novinarstvo. Asanž je uvek insistirao da je novinar i da bi slučaj mogao da dovede do krivičnog gonjenja drugih novinara, rekao je Peter Greste, profesor na Univerzitetu u Kvinslendu i bivši strani dopisnik koji je bio u zatvoru u Egiptu zbog svog izveštavanja.

Slučaj Vikiliks - sloboda štampe ili neprijateljski rad protiv SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Da li može da učestvuje na izborima?

Asanž je nekada imao političke, neuspešno se kandidovao za australijski senat sa svojom strankom Vikiliks 2013. godine, iako nije nagovestio da će se ponovo kandidovati.

„Kada upalite jako svetlo, bubašvabe pobegnu. To je ono što treba da uradimo za Kanberu“, rekao je za informativni program "60 minuta" iste godine, na pitanje zašto želi da uđe u politiku.

Ali tadašnja vlada prezirala je Asanža, što je , po mjegovim rečima, obostrano osećanje. Ipak on je u sredu dočekan u svojoj domovini kao heroj, tu su bili i neki političari koji ga ranije nisu podržavali.

To je spor preokret u stavovima o osnivaču Vikiliksa u Australiji, ali takođe menja tenzije. U nedavnom slučaju, australijski sudija osudio je bivšeg vojnog advokata na skoro šest godina zatvora zbog curenja poverljivih informacija koje su razotkrile navode o australijskim ratnim zločinima u Avganistanu. Asanžov pravni tim pomenuo je slučaj u četvrtak.

Analitičari su naveli da su taj i drugi slučaj, zajedno sa fokusom na Asanža, skrenuli pažnju na prepunu nacionalnu kulturu tajnosti informacija koju su podržavali čak i neki političari koji su slavili Asanžovu slobodu.

„Imamo neke od najrestriktivnijih zakona o pristupu javnim informacijama u svetu i nemamo ustavnu zaštitu slobode štampe ili govora. Nadam se da će se Džulijan takođe uključiti u kampanju za podršku slobodi štampe i transparentnosti i odgovornosti informacija u Australiji“, rekao je Greste.

Čak i kada se Asanž bavio idejom šta bi mogao da uradi sledeće, u intervjuu za Svetski etički digitalni forum 2018, koji se smatra njegovim poslednjim pojavljivanjem u javnosti pre nego što je bio u zatvoru, bio je tipično zagonetan.

„Ne znam. Odnosno, mislim da znam, ali ne znam šta da odgovorim na to pitanje, rekao je.

XS
SM
MD
LG