Linkovi

Džulijan Asanž se vratio u Australiju nakon okončanja pravne sage


Džulijan Asanž po dolasku u Kanberu, 26. jun 2024.
(REUTERS/Edgar Su)
Džulijan Asanž po dolasku u Kanberu, 26. jun 2024. (REUTERS/Edgar Su)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž vratio se u svoju domovinu Australiju čarter letom u sredu, nekoliko sati nakon što je priznao krivicu za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD u dogovoru sa tužiocima Sekretarijata za pravosuđe kojim se okončavadugotrajna pravna saga.

Krivični slučaj koji je izavao međunarodne intrige i koji je trajao godinama, iznenada se završio u neočekivanom preokretu kada se Asanž izjasnio o krivici u američkom okružnom sudu u Sajpanu, glavnom gradu Severnih Marijanskih ostrva. Američki komonvelt na Pacifiku je relativno blizu Asanžovoj rodnoj Australiji i udovoljio je njegovoj želji da izbegne ulazak u kontinentalni deo Sjedinjenih Država.

Asanž je optužen da je primio i objavio stotine hiljada ratnih dokumenata i diplomatskih depeša, u kojima je bilo detalja o zločinima američke vojske u Iraku i Avganistanu. Njegov potez izazvao je izliv podrške zagovornika slobode štampe, koji su slavili njegovu ulogu u otkrivanju ponašanja vojske koje bi inače moglo biti tajna i upozorili na zastrašujući efekat na novinare. Među fajlovima koje je objavio Vikiliks nalazio se snimak napada američkih snaga u Bagdadu helikopterom Apač 2007. u kojem je poginulo 11 ljudi, uključujući dva novinara Rojtersa.


Asanž je podigao desnu pesnicu kada je izašao iz aviona, a njegove pristalice na aerodromu u Kanberi klicali su mu iz daljine. Obučen u isto odelo i kravatu koje je nosio tokom ranijeg pojavljivanja pred sudom, zagrlio je svoju suprugu Stelu Asanž i oca Džona Šiptona koji su ga čekali. Na letovima su ga pratili australijski ambasador u Sjedinjenim Državama Kevin Rad i visoki komesar Ujedinjenog Kraljevstv Stiven Smit, koji su obojica imali ključne uloge u pregovorima o njegovoj slobodi sa Londonom i Vašingtonom.

Letove je platio "Asanž tim", rekao je zamenik premijera Ričard Marles, dodajući da je njegova vlada igrala ulogu u olakšavanju transporta. Premijer Entoni Albanez rekao je u parlamentu da je Asanžova sloboda, nakon što je pet godina proveo u britanskom zatvoru boreći se protiv izručenja Americi, rezultat pažljivog, strpljivog i odlučnog rada njegove vlade.

"Tokom dve godine otkako smo preuzeli dužnost, moja vlada se angažovala i zalagala, i na najvišem nivou nivou lidera, da se ovo reši. Koristili smo sve odgovarajuće kanale," rekao je Albaneze.

Asanžova advokatica Dženifer Robinson je, govoreći ispred suda u Sajpanu, zahvalila Albanezeu „na njegovom državničkom umeću, njegovom principijelnom vođstvu i diplomatiji, koja je omogućila ovaj ishod”.

Nejasno je kuda će Asanž otići iz Kanbere i kakvi su mu budući planovi. Njegova južnoafrička supruga, advokat i majka njegovo dvoje dece, Stela Asanž, već je danima u Australiji čekajući puštanje svog muža na slobodu.

Drugi advokat Džulijana Asanža, Bari Polak, očekivao je da će njegov klijent nastaviti kampanju.

„Rad Vikiliksa će se nastaviti i gospodin Asanž će, ne sumnjam, stalno biti za slobodu govora i transparentnost u vladi“, rekao je Polak novinarima ispred suda u Sajpanu.

Asanžov otac Džon Šipton rekao je uoči dolaska njegovog sina da se nada da se vraća velikoj lepoti običnog života.

„Moći će da provede kvalitetno vreme sa svojom ženom Stelom i svoje dvoje dece, moći će da šeta plažom i oseti pesak kroz prste na nogama zimi, tu divnu hladnoću“, rekao je Šipton za Australijsku medijsku korporaciju.

Sporazum o priznanju krivice zahtevao je od Asanža da prizna krivicu za jedno krivično delo, ali mu je takođe dozvoljeno da se vrati u Australiju bez služenja u američkom zatvoru. Sudija ga je osudio na pet godina koje je već proveo iza rešetaka u Velikoj Britaniji boreći se protiv ekstradicije u SAD na osnovu optužnicen prema Zakonu o špijunaži koja je mogla da nosi dugotrajnu zatvorsku kaznu u slučaju osude.

Pre toga je sedam godina bio zatvoren u ambasadi Ekvadora u Londonu.

XS
SM
MD
LG