Linkovi

Američki predsednički kandidati različito misle o ekonomiji


Čovek prolazi pored skulpture "Neustrašiva devojka" ispred Njujorške berze, Njujork, 3. novembar, 2023. (Foto: AP/Ted Shaffrey)
Čovek prolazi pored skulpture "Neustrašiva devojka" ispred Njujorške berze, Njujork, 3. novembar, 2023. (Foto: AP/Ted Shaffrey)

Predsednik Džo Bajden je odrastao u maloj kući, u radničkoj klasi, u severoistočnom američkom gradu. Govoreći o svojoj prošlosti, Bajden je ocenio da bivši predsednik Donald Tramp nema dodir sa stvarnošću.

“On gleda ekonomiju iz Mara Laga, gde on i njegovi bogati prijatelji prihvataju propale politike koje su izneverile radničke porodice već više od 40 godina. Skrenton ili Mara Lago vrednosti? To su suparničke vizije naše ekonomije, i postavljaju pitanja fundamentalne pravednosti u srce ove kampanje", ocenio je Bajden.

Na početku Trampovog mandata, ekonomija je bila jaka sa nezaposlenošću od 3,5 odsto.

Izborna godina u SAD: Nezaposlenost opada, inflacija raste
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Di Bosvert, pristalica predsednika Trampa kaže da su "svi bili srećni. Svi su zarađivali. Svi su bili dobro."

Ali onda se dogodio Kovid. U Trampovoj poslednjoj godini mandata nezaposlenost je porasla na 14,7 odsto. Stopa nezaposlenosti prošlog meseca je opala na 3,8 odsto.

Hauard Vebster, pristalica predsednika Bjadena ističe da je "ono što je Džo Bajden uradio za ekonomiju, najbolja ekonomija koju smo imali, najniža nezaposlenost."

Kritičari su označili pristup predsednika Bajdena kao Bajdenomija, ali je on prihvatio taj izraz i rekao da pomaže običnim Amerikancima.

“Vidim Ameriku u kojoj ekonomija raste iz sredine i dubine, i tako srednja klasa dobro napreduje, a siromašni imaju šansu", rekao je predsednik Bajden.

Međutim, mnogi se slažu da je inflacija i dalje previsoka, iako je pala sa vrhunca 2022. godine, na oko 3,5 odsto. Birači još uvek okrivljuju Bajdena, kao i bivši predsednik Donald Tramp.

“Moramo da objasnimo američkom narodu šta se dešava, jer oni gledaju u granicu, gledaju u inflaciju i gledaju u ekonomiju, koja je užasna", kaže Tramp.

Ekonomija u prvom planu za američke birače
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Dok je bio predsednik, politika Donalda Trampa uglavnom je favorizovala američke proizvode. On nastavlja to u svojoj kampanji, kada govori o automobilima proizvedenim u Meksiku:

“Stavićemo 100 odsto carinu na svaki auto koji pređe granicu i nećete moći da prodate te automobile."

Nedavno istraživanje agencije Rojters pokazuje da Amerikanci veruju da bi Tramp bolje vodio ekonomiju od sadašnjeg predsednika.

XS
SM
MD
LG