Linkovi

Ekskluziva Rojtersa: Rusija proizvodi kamikaza dronove sa kineskim delovima


Pripadnici policijske jedinice za razminiranje uklanjaju bojevu glavu sa ruskog drona kamikaze (Foto: Pres služba Nacionalne policije Ukrajine/ preko REUTERS)
Pripadnici policijske jedinice za razminiranje uklanjaju bojevu glavu sa ruskog drona kamikaze (Foto: Pres služba Nacionalne policije Ukrajine/ preko REUTERS)

Rusija je prošle godine počela da proizvodi novi dron za napade dugog dometa pod nazivom Garpija-A1 koristeći kineske motore i delove, koje je već upotrebila u ratu u Ukrajini, prema dva izvora iz evropskih obaveštajnih agencija i dokumentima u koje je uvid imao Rojters.

Obaveštajni podaci o ugovoru o proizvodnji novog drona, prepisci o proizvodnom procesu i finansijskoj dokumentaciji, pokazuju da je IEMZ Kupol, podružnica ruskog državnog proizvođača oružja Almaz-Antey, proizvela više od 2.500 Garpija od jula 2023. do jula 2024.

Za postojanje novog ruskog drona koji koristi kinesku tehnologiju se nije znalo do sad. IEMZ Kupol i Almaz-Antey nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Dva obaveštajna izvora rekla su da je Garpija, što na ruskom znači harpija, raspoređena protiv vojnih i civilnih ciljeva u Ukrajini, ali je izazvala štetu na ključnoj infrastrukturi, kao i civilne i vojne žrtve.

"Vještice iz Buče" obaraju iranske dronove iznad Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Oni su sa Rojtersom podelili fotografije na kojima misle da se vide ostaci Garpije iz Ukrajine, ne navodeći više detalja.

Rojters je pronašao informacije koje potvrđuju ovaj zaključak, ali nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost fotografija.

Izvori su tražili da i oni i agencija za koji rade ostanu anonimni zbog osetljivosti informacija. Takođe su tražili da se ne objave pojedini detalji, kao što su datumi u vezi sa dokumentima.

Semjuel Bendet, viši saradnik u Centru za novu američku bezbednost, istraživačkom centru sa sedištem u Vašingtonu, rekao je za Rojters da će Garpija, ako bude potvrđeno, označiti otklon od oslanjanja Rusije na iranske dizajne bespilotnih letelica dugog dometa.

„Ako je to u pitanju, to bi moglo da ukaže na to da Rusija sada može više da se osloni na domaći razvoj, kao i, očigledno na Kinu, pošto obe strane u ovom ratu zavise od mnogih kineskih komponenti za proizvodnju dronova“, rekao je on.

Iran, koji nije komentarisao ovu priču, isporučio je Rusiji više od hiljadu dronova kamikaza Šahed od početka invazije u februaru 2022, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u maju prošle godine. Korišćeni su za iscrpljivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i pogađanje infrastrukture daleko od linija fronta. Iran je više puta negirao da šalje dronove Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na zahtev za komentar ove priče. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u izjavi za Rojters navelo da Peking striktno kontroliše izvoz predmeta potencijalne vojne primene, što znači i dronove.

„Što se tiče ukrajinske krize, Kina je uvek bila za mirovne pregovore i političko rešenje“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da nema međunarodnih ograničenja u trgovini Kine sa Rusijom.

Glas Amerike u Sudži, prvom naselju koje je Ukrajina zauzela u Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Apel NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je prošle nedelje Kinu da prestane da podržava ruski rat u Ukrajini i rekao da je pomoć Pekinga značajan faktor u nastavku sukoba.

Garpija dosta podseća na Šahid, ali ima nekoliko drugačijig karakteristika, kao što je motor Limbah L-550 E, navodi evropska agencija u izjavi Rojtersu. Motor je prvobitno dizajnirala i proizvela nemačka kompanija, a sada ga u Kini proizvodi lokalna firma Šiamen Limbah. Kompanija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Rojters je pregledao ugovor vredan više od milijardu rubalja (10 miliona evra) potpisan u prvom kvartalu 2023. između ruskog ministarstva odbrane i Kupola za izgradnju fabrike za proizvodnju dronova. Obaveštajni izvori su rekli da se bivša fabrika cementa u Iževsku u zapadnoj Rusiji, koju je Kupol kupio 2020. koristi za proizvodnju dronova.

Koristeći snimak ruskog pogona za proizvodnju dronova, koji je postavljen u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, Rojters je uspeo da identifikuje lokaciju kao fabriku u Iževsku na osnovu boje i dizajna greda zgrade i unutrašnje arhitekture koja se poklapa sa slikama na toj lokaciji. Lokacija slika se mogla proveriti uz pomoć obližnjih zgrada, puteva i drveća koji su odgovarali prikazima ulica i satelitskim snimcima.

Prototip Garpije pojavio se u prvoj polovini 2023. godine, pokazuju razmene dokumenata u kompaniji. Proizvodnja je dostigla nekoliko stotina u drugoj polovini 2023. a onda je porasla na oko 2.000 u prvoj polovini 2024. godine, navodi agencija.

Kako je ruska invazija promenila dinamiku naoružavanja u svetu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Bendet, analitičar odbrane, rekao je da bi 2.500 dronova godišnje predstavljalo značajan deo ruske proizvodnje. Vrhovni komandant Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je prošlog meseca da je Rusija ispalila skoro 14.000 dronova od invazije u februaru 2022, među njima iranski Šahed, kao i bespilotne letelice Geran-2 i Lancet ruske proizvodnje.

Dokumenti kompanije iz drugog kvartala 2023. godine, u koje je Rojters imao uvid, pokazuju da je dobavljač TSK Vektor nabavljao delove od kineskih kompanija za montažu za fabriku Kupola. U novu fabriku gde je proizvodna linija trebalo da bude gotova do kraja tromesečja, trebalo je da bude isporučeno 800 kineskih motora. TSK Vektor nije odgovorio na zahtev za komentar.

Evropska obaveštajna služba je u saopštenju navela da je zabrinuta što kineske kompanije nastavljaju da obezbeđuju komponente koje su omogućile rusku proizvodnju velikih dronova kamikaza.

„Izvoz osnovnih komponenti u Rusiju treba da se zaustavi“, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države izražavaju zabrinutost

Vašington je više puta upozoravao Peking zbog podrške ruskoj odbrambenoj industriji. Uveo je stotine sankcija sa ciljem da obuzda sposobnost Moskve da koristi određene tehnologije u vojne svrhe. Stejt department i Bela kuća nisu odgovorili na zahtev za komentar ove priče.

Kina je u julu saopštila da će pooštriti pravila izvoza bespilotnih letelica počevši od 1. septembra. Peking je rekao da su američke sankcije kineskim entitetima zbog rata u Ukrajini ilegalne i jednostrane.

Garpija ima težinu manju od 300 kilograma i maksimalni domet od 1.500 kilometara, navodi se u proizvodnom ugovoru između Kupola i ruskog ministarstva odbrane, otprilike slično iranskim dronovima Šahid-136 koje Moskva dosta koristi u Ukrajini.

Vašington post je u avgustu objavio da Rusija ima za cilj da poveća proizvodnju domaće verzije Šahid-136, poznate kao Geran-2, u fabrici u Posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga, u Tatarstanu. Ukrajina je u aprilu saopštila da je izvela napad dronom na fabriku za proizvodnju dronova u Alabugi.

Rusija povećava proizvodnju raketnih sistema
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Treći dokument u koji je uvid imao Rojters, u kome je ažuriranje statusa isporuke između posrednika TSK Vektor i proizvođača Kupol, datirano na prvi kvartal 2024. godine, detaljno opisuje narudžbu za 100 osovina, karburatora i drugih delova motora Limbah koje su isporučile još dve kineske kompanije: Juhang Aviation Technoloyi i Redlepus Vector Industries, obe sa sedištem u Šenženu.

Juhang, koji je stavljen pod britanske sankcije u februaru i sankcije SAD u maju zbog toga što je Rusiji obezbedio opremu za bespilotne letelice, i Redlepus nije odgovorio na zahteve za komentar.

Carinski podaci, dobijeni od komercijalnog dobavljača koji evidentira i sastavlja informacije, pokazali su da je TSK Vektor od aprila 2022. do decembra 2023. godine uvezao robu od kineske kompanije Juhang Aviation Technology od 36,3 miliona dolara, a od Redlepus TSK Vector Industrial Shenzhen Co Ltd 6,2 miliona dolara.

Roba je, prema carinskim dokumentima, obuhvatala avionske motore, tranzistore, elektronske module, konektore, utikače i utičnice, rezervne delove i komponente, većina od njih sa oznakom „za opšte civilne namene“ i „za opštu industrijsku namenu“.

XS
SM
MD
LG