Linkovi

Ekskluziva Rojtersa: Tramp će ukinuti američku pomoć Ukrajini ako ne ispregovara mir sa Rusijom


Ukrajinski vojnici u američkom oklopnom vozilu M113 (Roman PILIPEY / AFP)
Ukrajinski vojnici u američkom oklopnom vozilu M113 (Roman PILIPEY / AFP)

Dvojica savetnika Donalda Trampa predstavila su plan za okočanje rata u Ukrajini ako on pobedi na izborima, a taj plan podrazumeva da SAD postave uslov Ukrajini - da će dobiti američko oružje jedino ako počne mirovne pregovore sa Rusijom, ekskluzivno je objavio Rojters.

SAD bi istovremeno upozorile Moskvu da bi svako odbijanje da se pregovara povećalo američku podršku Ukrajini, rekao je Kit Kelog, jedan od Trampovih savetnika za nacionalnu bezbednost.

Prema planu koji su napravili Kelog i Fred Flajc, nekadašnji šefovi kabineta u Trampovom Savetu za nacionalnu bezbednost, tokom mirovnih pregovora biće i prekid vatre duž linije fronta.

Oni su predstavili strategiju Trampu i bivši predsednik je na to odgovorio pozitivno, rekao je Flajc. "Ne kažem da se saglasio sa svakom rečju, ali smo zadovoljni kako je reagovao".

Ipak, Trampov portparol Stiven Čeng kaže da se samo izjave Trampa ili njegove kampanje mogu smatrati zvaničnim stavom.

Strategija koju su izneli Kelog i Flajc je najdetaljniji plan do sada. Tramp je ranije rekao da bi brzo okončao rat u Ukrajini ako bude pobedio Džoa Bajdena 5. novembra, ali nije rekao kako.

Kako bi izgledala spoljna politika u drugom Bajdenovom, a kako u drugom Trampovom mandatu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Takav predlog bi značio veliki zaokret u američkoj poziciji prema ratu i verovatno bi mu se usprotivli evropski saveznici i članovi Republikanske partije.

Kremlj je rekao da bi svaki mirovni plan, koji bi predložila potencijalna buduća Trampova administracija, trebalo da uvaži stanje na terenu, ali da je ruski predsednik Vladimir Putin otvoren za pregovore.

"Vrednost svakog plana je u nijansama i uvažavanju pravog stanja na terenu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Predsednik Putin je nekoliko puta ponovio da je Rusija otvorena za pregovore ako se uzme u obzir stanje na terenu".

Ukrajina nije komentarisala navode o planu za kraj rata.

Trampov štab:

Stiven Čeng, portparol Trampove kampanje, rekao je za ukrajinski servis Glasa Amerike, da je republikanski predsednički kandidat više puta izjavljivao da će glavni prioritet u njegovom eventualnom drugom mandatu biti brzo pregovaranje o okončanju rata između Rusije i Ukrajine.

"Predsednik Tramp veruje da bi evropske nacije trebalo da snose više troškova sukoba, jer su SAD platile znatno više, što nije fer prema našim poreskim obveznicima. On će učiniti što je neophodno da obnovi američku snagu i sposobnost odvraćanja na svetskoj sceni. On je jedina osoba koja to može da učini. Do rata Ukrajine i Rusije nikada ne bi došlo da je Tramp predsednik", naveo je Čeng.

Članstvo u NATO-u na čekanju

Ključni delovi plana izneti su u dokumentu Instituta za politiku Amerika na prvom mestu, čiji su Kelog i Flajc članovi.

Kelog kaže da je ključno Rusiju i Ukrajinu brzo privoleti pregovorima ako Tramp dobije izbore.

"Da kažemo Ukrajincima: morate sesti da pregovarate, a ako nećete, onda će presušiti podrška iz SAD. I da kažete Putinu da isto mora da dođe da pregovara, i ako to neće, da će Amerika nastaviti da još jače podržava Ukrajinu dok ne dobije sve što treba da potpuno uništi Rusiju na terenu".

Moskva bi, prema tom planu, takođe bila privoljena da pregovara obećanjem da će Ukrajina na duži rok odložiti pokušaj da bude članica NATO-a.

Rusija je napala Ukrajinu februara 2022. Linije fronta skoro da se nisu pomerile od kraja 2022, a poginule su desetine hiljada ljudi sa obe strane.

Flajc je rekao da Ukrajina ne mora formalno da preda teritoriju Rusiji, ali da misli da je malo verovatno da će uspeti da povrati kontrolu nad svojim teritorijama u neko dogledno vreme.

Dugoročni mir bi zahtevao dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu, smatraju Kelog i Flajc, a ključni element bi bio "naoružavanje Ukrajine do zuba".

"Predsednik Tramp je više puta rekao da je njegov prioritet da brzo ispregovara kraj rata. Taj rat se nikada ne bi ni desio da je Tramp predsednik", kazao je njegov portparol.

Bajdenova kampanja tvrdi da Tramp ne želi da se suprotstavi Putinu.

"Tramp u svakoj prilici hvali Putina i jasno je rekao da mu se neće usprotiviti, niti da će braniti demokratiju", kaže Džejms Singer iz Bajdenove kampanje.

Pitanje kontrole situacije

Neki republikanci su rezervisani prema ideji da se Ukrajini da više sredstava. SAD su potrošile više od 70 milijardi dolara na Ukrajinu od početka invazije.

"Ono što Trampove pristalice žele je da se smanji pomoć, pa i da se skroz zavrne slavina", kaže Čarls Kapčan iz Saveta za međunarodne odnose.

Putin je nedavno izjavio da će se rat završiti ako Ukrajina odustane od članstva u NATO-u i preda Moskvi četiri istočne i južne oblasti.

Tokom sednice Saveta bezbednosti UN, francuski i britanski ambasador ponovili su stav da se mir može postići jedino povlačenjem Rusije sa ukrajinske teritorije, što hoće i Kijev.

Neki analitičari su rekli da su zabrinuti da plan Keloga i Flajca daje Moskvi kontrolu nad sitacijom.

"Kelog govori o tome da Ukrajina odustane od svih teritorija koje Rusija sada okupira", kaže Danijel Frid, bivši pomoćnik državnog sekretara koji se bavio Rusijom.

Tramp je prošle nedelje u jednom intervjuu isključio opciju da američki vojnici idu u Ukrajinu, i bio je skeptičan prema članstvu Ukrajine u NATO-u. Nagovestio je i da će brzo ukinuti pomoć Kijevu ako bude izabran.

Bajden konstantno traži više pomoći Ukarjini, i njegova administracija podržava pokušaj da ta zemlja uđe u NATO. Bajden i ukrajinski predsednik nedavno su potpisali desetogodišnji bilateralni bezbednosni ugovor.

XS
SM
MD
LG