Linkovi

Izveštaj: Upotreba fosilnih goriva dostigla novi rekord u 2023. godini


Rafinerija Olmeka prikazana je u Paraisu, Meksiko, 30. novembra 2023. Uprkos pozivima za više obnovljive energije, potrošnja fosilnih goriva je porasla 2023. godine.
Rafinerija Olmeka prikazana je u Paraisu, Meksiko, 30. novembra 2023. Uprkos pozivima za više obnovljive energije, potrošnja fosilnih goriva je porasla 2023. godine.

Globalna potrošnja fosilnih goriva i energetske emisije dostigle su rekordne vrednosti u 2023. godini, čak i kada se udeo fosilnih goriva u globalnom energetskom miksu blago smanjio u toku godine, navodi se u izveštaju Statistički pregled svetske energije objavljenom u četvrtak.

Rastuća potražnja za fosilnim gorivima uprkos povećanju obnovljivih izvora energije mogla bi da bude prepreka za prelazak na energiju sa nižim emisijama ugljenika pošto globalno povećanje temperature dostigne 1,5C (2,7F), prag iznad kojeg naučnici kažu da uticaji kao što su porast temperature, suša i poplave postati ekstremniji.

"Nadamo se da će ovaj izveštaj pomoći vladama, svetskim liderima i analitičarima da krenu napred, sa jasnim pogledom na izazov koji je pred nama", rekao je Roman Debar iz konsultantske kuće Karni.

Prošla godina je bila prva puna godina preusmeravanja tokova ruske energije sa Zapada nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022. godine, a takođe i prva puna godina bez velikih ograničenja kretanja povezanih sa pandemijom kovida 19.

Ukupna globalna potrošnja primarne energije dostigla je najviši nivo od 620 eksadžula, navodi se u izveštaju (ekzadžul je jednak 1018 džula). Emisije su po prvi put premašile 40 metričkih gigatona CO2, kaže se.

"U godini u kojoj smo videli da doprinos obnovljivih izvora energije dostiže novi rekord, sve veća globalna potražnja za energijom znači da je udeo koji dolazi od fosilnih goriva ostao praktično nepromenjen", rekao je Sajmon Virli iz konsultantske kuće KPMG.

Izveštaj je zabeležio promene trendova u upotrebi fosilnih goriva u različitim regionima. U Evropi, na primer, udeo energije iz fosilnih goriva pao je ispod 70 odsto po prvi put od industrijske revolucije.

"U naprednim ekonomijama, primećujemo znake da potražnja za fosilnim gorivima dostiže vrhunac, što je suprotnost od ekonomija na globalnom jugu u kojima ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života nastavljaju da podstiču rast (upotrebe) fosilnih goriva", rekao je izvršni direktor Instituta za energetiku Nik Vejt.

Institut za energetiku, zajedno sa konsultantskim kućama KPMG i Karni, objavio je godišnji izveštaj od 2023. Oni su prošle godine preuzeli dužnost od BP-a, koji je od 1950-ih bio autor izveštaja, merila za energetske profesionalce.

Fosilna goriva su činila skoro sav rast potražnje u Indiji 2023. godine, navodi se u izveštaju, dok je u Kini upotreba fosilnih goriva porasla za šest odsto na novi maksimum.

Ali Kina je takođe činila više od polovine globalnog prirasta u proizvodnji obnovljive energije prošle godine.

"Neverovatno je što Kina dodaje više obnovljivih izvora energije nego ostatak sveta zajedno", rekao je novinarima Virlei iz KPMG-a.

XS
SM
MD
LG