Linkovi

21 godina od ubistva Slavka Ćuruvije


Spomen ploča u centru Beograda gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, Foto: VOA
Spomen ploča u centru Beograda gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, Foto: VOA

Danas se navršava 21 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije. Ubijen je u Beogradu 11. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja Jugoslavije ispred zgrade u kojoj je živeo.

Skoro dve decenije posle ubistva, 5. aprila 2019. doneta je i presuda.

U prvostepenom postupku koji je trajao četiri godine, Viši sud u Beogradu osudio je nekadašnji vrh Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora - Radomira Markovića za podstrkivanje na ubistvo, a Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava kuraka kao saizvršioce.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i traži da se što pre privede pravdi Miroslav Kurak kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu. Apelacioni sud je trebalo da razmatra presudu 30. marta, ali je to odloženo zbog pandemije, navodi se na sajtu Fondacije Slavko Ćuruvija.

Udruženje je istaklo da je izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe, ali da pravda neće biti zadovoljena ukoliko ne bude utvrđeno ko je nalogodavac ubistva, kao i neposredni izvršilac.

"Hrabri - film o novinarima u Srbiji” (drugi deo)
please wait

No media source currently available

0:00 0:26:56 0:00

Fondacija Slavko Ćuruvija je u saopštenju navela da "godišnjicu ubistva ponovo dočekujemo u vanrednom stanju koje se koristi za obračune sa nezavisnim novinarima".

"Nažalost, prisustvujemo i zastrašujuće sličnoj matrici bespoštednog obračuna vlasti sa nezavisnim novinarima i medijima. Kampanju sličnu onoj koja se za vreme NATO bombardovanja 1999. godine završila Ćuruvijinim ubistvom, i danas vode najviši državni funkcioneri, optužujući novinare koji postavljaju neprijatna pitanja da mrze svoju zemlju. Optužbe i zastrašivanja iz vrha vlasti praćeni su i hapšenjima novinara, za šta smo verovali da više nikada ne može da se dogodi u Srbiji", piše na sajtu Fondacije.

"Od Vlade Srbije zahtevamo da prekine sa sistematskim gušenjem i zastrašivanjem nezavisnih medija i da omogući punu informisanost svih građana o pitanjima koja su u javnom interesu. Vanredno stanje ne sme ponovo da posluži kao izgovor za obračune sa novinarima, kao ni sa političkim neistomišljenicima", navodi se u saopštenju.​

XS
SM
MD
LG