Linkovi

Grčka postala prva pravoslavna zemlja koja je legalizovala istopolni brak


Pripadnici LGBTQ zajednice u Grčkoj i njihovi prijatelji slave ispred zgrade parlamenta u Atini posle usvajanja predloga zakona o istopolninm brakovima, 15. februara 2024. (Foto: REUTERS/Louisa Gouliamaki)
Pripadnici LGBTQ zajednice u Grčkoj i njihovi prijatelji slave ispred zgrade parlamenta u Atini posle usvajanja predloga zakona o istopolninm brakovima, 15. februara 2024. (Foto: REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Grčka je u četvrtak postala prva pravoslavna zemlja koja je legalizovala istopolne brakove uprkos protivljenju uticajne, konzervativne grčke crkve. Zakonom se parovima istog pola dozvoljava i da usvajaju decu.

Većina od 176 poslanika u parlamentu, predstavnika različitih partija, glasala je u četvrtak uveče za istorijski zakon koji je predložila vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa. 76 poslanika je odbacilo reformu, dvoje je bilo uzdržano a 46 nije prisustvovalo glasanju. Micotakis je posle glasanja na mreži Eks napisao da je Grčka „ponosna što je postala 16. zemlja Evropske unije koja je zakonski propisala ravnopravnost u braku".

"Ovo je istorijski trenutak za ljudska prava, koji odražava današnju Grčku - progresivnu i demokratsku zemlju strastveno posvećenu evropskim vrednostima", napisao je.

Ankete pokazuju da većina Grka podržava predloženu reformu, iako je ta većina veoma uska, a pitanje nije izazvalo duboke podele u zemlji koju više brinu visoki troškovi života.

Predlog zakona su podržale četiri levičarske partije, uključujući glavnu opozicionu stranku Siriza.

Ovaj zakon ne rešava svaki problem, ali je početak", kazao je Spiros Bibilas, poslanik male levičarske partije Slobodarski kurs, koji je otvoreno gej.

Zakon je usvojen uprkos tome što se nekoliko poslanika iz vladajuće većine i levog krila uzdržalo ili glasalo protiv reforme. Tri male, ultradesničarske partije i Komunistička partija su odbacile nacrt zakona na samom početku dvodnevne debate.

Pripadnici LGBTQ populacije i njihove pristalice slave ispred grčkog parlamenta, 15. februara 2024. (Foto: REUTERS/Louisa Gouliamaki)
Pripadnici LGBTQ populacije i njihove pristalice slave ispred grčkog parlamenta, 15. februara 2024. (Foto: REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Pristalice, koje su mahale zastavama u duginim bojama, i protivnici zakona, koji su se molili, držeći ikone u rukama, održali su male, mirne skupove ispred grčkog parlamenta.

Ljudi koji su bili nevidljivi će konačno biti vidljivi oko nas. A sa njima, mnoga deca će konačno dobiti mesto koje im pripada", rekao je Micotakis uoči glasanja.

Oba roditelja u ispolninm parovima još nemaju iste pravne mogućnosti da pruže svojoj deci sve što im je potrebno", dodao je. "Mogućnost da ih pokupe iz škole, da putuju zajedno, idu kod lekara ili ih odvedu u bolnincu. To ćemo sada popraviti."

Zakonom se puna roditeljska prava daju venčanim partnerima istog pola koji imaju decu. Međutim, gej parovima se još ne daje pravo da postanu roditelji pomoću surogat majki, što je opcija koja je trenutno dostupna ženama koje iz medicinskih razloga ne mogu da imaju decu.

Ankete pokazuju da, dok se većina Grka ne protivi istopolnim brakovima, oni odbacuju mogućnost da muški parovi postanu roditelji pomoću surogat majki. Građanski brakovi pripadnika istog pola su dozvoljeni u Grčkoj od 2015. Međutim, pravno starateljstvo nad decom pripadalo je samo biološkom roditelju u takvoj vezi, dok je drugi partner ostajao u birokratskom vakuumu.

Novom zakonu se najviše protivi grčka crkva - koja takođe ne odobrava ni heteroseksualne građanske brakove. Predstavnici crkve su svoje kritike usmerili na implikacije zakona na tradicionalne porodične vrednosti, i tvrde da bi u budućnosti gej parovi mogli da dobiju pravo i na surogat roditeljstvo.

Vasilis Stigas, poslanik male stranke ekstremne desnice, Spartanci, opisao je zakon kao "bolestan", i rekao da će njegovo usvajanje "otvoriti vrata pakla i perverzije".

Veruje se da zakon o istopolnim brakovima neće nauditi Micotakisovoj vladi, koja je lako pobedila na izborima za novi mandat prošle godine, pošto je osvojila veliki broj glasova centrista.

XS
SM
MD
LG