Linkovi

Grad Beograd sufinansira podobne medije i novoosnovane firme


Na konkursu Grada Beograda o projektnom sufinansiranju medijskih projekata od javnog interesa, gotovo trećinu celokupnog novca dobio je Studio B, a novac će biti dodeljen i muzičkim udruženjima, kao i firmama koje su registrovane nakon raspisivanja konkursa, javio je istraživački portal Pištaljka. Komisija koju su činili ljudi nepoznat medijskim profesionalcima deo novca dodelila je i tabloidima koji, smatraju u profesionalnim udruženjima, teško mogu da vrše javni interes.

Od ukupno 73,9 miliona dinara, Studio B i firme povezane sa tom televizijom - "Brender" i "Irik" dobile su 23 miliona za medijske projekte. Konkurs je raspisan 18. avgusta, 17. oktobra objavljena su rešenja o raspodeli sredstava.

Pištaljka je navela da je novac opredeljen za preduzeća "Folim" i "Zofin", koja su osnovana pre mesec i po dana. Portal tvrdi da je novac posle raspisivanja konkursa dobila i firma koja se do nedavno bavila trgovinom na veliko mašinama i opremom i zvala "Metalon calibration", a koja je devet dana posle raspisivanja konkursa za medijske projekte promenila vlasnika, delatnost i naziv.

Projekat kojem je dodeljeno najviše novca - 6,9 miliona dinara - jeste "Beogradski rokenrol" s kojim je konkurisalo Udruženje rok muzičara, koje se bavi organizovanjem koncerata i muzičkih festivala.

Od Grada Beograda višemilionske iznose su dobili i tabloidi Alo, Informer, Srpski telegraf. Novinska agencija Beta, dnevni listovi Blic i Danas, samo su neki od medija koji nisu dobili novac na konkursu. Sredstava nije bilo ni za jedini projekat koji je konkurisao sa ciljem istraživanja korupcije u gradskoj upravi - projekat Pištaljke.

Pištaljka je navela da su gradske vlasti odbile predlog da član komisije bude Ljiljana Smajlović, već su u komisiju koja je odlučivala o raspodeli novca uvrstile javnosti "nepoznate medijske stručnjake"- Ferenca Berčeka, Mariju Stamenić, Vladimira Jovanovića, Draganu Milovanović i Nebojšu Radoševića.

Portal je objavio i da je milion dinara dodeljeno firmi "Slika vest", koja je povezana sa jednim od članova komisije.

UNS: Zloupotreba novca poreskih obveznika

Udruženje novinara Srbije (UNS) sopštilo je nakon objavljivanja rezultata konkursa u Beogradu, da je došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika i da je gradonačelnik Siniša Mali dužan da poništi rešenje o dodeli sredstava.
UNS traži i gradonačelnikovu odgovornost za odabir članova komisije, koja je je odlučivala o raspodeli 73,9 miliona dinara.

U komisiji, pored imena nepoznatih među medijskim profesionalcima, nije bilo ni predstavnika UNS-a, niti predstavnika drugih reprezentativnih novinarskih udruženja, odnosno javnosti poznatih medijskih stručnjaka, navodi UNS.

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

NUNS će se žaliti na rezultate konkursa

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić najavio je da će se žaliti na rezultate konkursa Beograda o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa.

Lekić je na debati "Modeli i transparentnosti državnog finansiranja medija - predlozi za novu medijsku strategiju" ocenio da je beogradski konkurs slika i prilika onoga što se dešava" na medijskim konkursima lokalnih samouprava.

Nakon 37 godina bavljenja novinarstvom, rekao je, on ne poznaje ni jednog člana komisije koja je dodeljivala sredstva.

Kazao je i da se postavlja pitanje daljeg učešća NUNS u Radnoj grupi za izradu medijske strategije, imajući u vidu da je UNS odlučilo da se potpuno povuče, a već se povukla i predstavnica Asocijacije medija. Ipak, rekao je da NUNS neće dići ruke od izrade nove medijske strategije.

Nedim Sejdinović je izjavio da ga, u vezi sa dodelom sredstava Grada Beograda, niko ne može ubediti da tabloidi ispunjavaju javni interes. Činjenica da su tabloidi dobili novac na gradskom konkursu svedoči o tome da su se vlasti "razbahatile", smatra on, a izvršna direktorka Asocijacije medija Dalila Ljubičić rekla je da tabloidi mogu da stignu do publike, ali da je drugo pitanje da li će voditi računa o javnom interesu.

Predsednik ANEM Milorad Tadić je ocenio da je Grad Beograd "obesmislio" konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Ipak, Uprkos on smatra da je projektno sufinansiranje "dobra zamisao" i jedini način za transparentno raspoređivanje sredstava medijima za sadržaje od javnog interesa.

Advokat Miloš Stojković je ukazao da se već treću godinu zaredom na konkursima za projektno sufinansiranje ne finansiraju sadržaji od javnog interesa, nego pojedini mediji. On je ocenio da nema nikakve nezavisne procene programskih sadržaja koji se finansiraju javnim novcem.

Debatu "Modeli i transparentnost držvnog finansiranja medija i predlozi za novu medijsku strategiju" organizovali su BIRN, Fondacija Slavko Ćuruvija i NUNS.

XS
SM
MD
LG