Linkovi

Hiljade evakuisanih Avganistanaca se suočavaju sa neizvjesnošću u SAD


Arhiva: Avganistanci se pripremaju za ukrcavanje na avion za evakuaciju na aerodromu u Kabulu, 30. avgusta 2021. (Foto: AP/Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps)
Arhiva: Avganistanci se pripremaju za ukrcavanje na avion za evakuaciju na aerodromu u Kabulu, 30. avgusta 2021. (Foto: AP/Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps)

Sjedinjene Države su 2021. godine započele jednu od najvećih humanitarnih evakuacija u istoriji, povlačeći se iz Avganistana. Više od 80.000 Afganistanaca koji su bježali od talibanske vladavine u prvim sedmicama operacije "Dobrodošli saveznici" preseljeno je iz te zemlje.

Međutim, oni su u SAD dovedeni kroz humanitarni uslovni proces koji raseljenim osobama daje privremeni imigracioni status. Kako je ovaj privremeni status uticao na Avganistance evakuisane u SAD?

Po dolasku u SAD, više od 70.000 evakuisanih su dobili humanitarni uslovni boravak na dvije godine, što je privremeni imigracioni status bez puta do stalnog boravka. Neizvjesnost oko statusa imala je nekoliko konkretnih posljedica na aspekte života evakuisanih, uključujući finansije, zaposlenje, smještaj i mentalno zdravlje.

Ovaj proces je nosio mnoge izazove za preseljene muškarce, žene i djecu iz Avganistana.

Masi Sidiki, koji je došao u SAD nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, primljen je na prestižni Univerzitet Kolumbija u Njujorku. Međutim, njegov status mu je onemogućio da dobije pozajmice za finansiranje studija.

Primljen sam na Univerzitet Kolumbija u jesen 2023. i pohađao sam jedan semestar. U početku sam mislio da ću to moći priuštiti jer sam imao podršku porodice. Ali nakon odrađenog jednog semestra sam saznao da finansijski nisam u mogućnosti to učiniti jer se nisam kvalifikovao za Besplatnu aplikaciju za federalnu studentsku pomoć (FAFSA), za federalne zajmove, pomoć, grantove, fondove i ni za jednu od beneficija za koje bi se državljanin SAD ili nedržavljanin kvalifikovao”, kaže Masi.

Arhiva: Avganistanci igraju kriket u Tvršavi Mekoj u Viskonsonu, 29. septembra 2021.
Arhiva: Avganistanci igraju kriket u Tvršavi Mekoj u Viskonsonu, 29. septembra 2021.

Safiula Rauf, osnivač Koalicije "Prvo čovjek", organizacije koja pruža pomoć prvenstveno Avganistanu i Avganistancima, predvodi tim od stotina ljudi koji obezbjeđuju hranu, medicinsku njegu i usluge preseljenja za više od 15.000 Avganistanaca kojima je to potrebno. Organizacija je pomogla u evakuaciji više od 7.000 ljudi, uključujući 1.400 američkih državljana, otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Rauf posjećuje zajednice u SAD kako bi prikupio podršku s ciljem da Kongres učini više u podršci Avganistancima u SAD, uključujući u obliku nacrta zakona poznatog kao Avganistanski zakon o prilagođavanju.

Avganistanski zakon o prilagođavanju jedan je od najvažnijih zakona, koji je predstavljen 2022. kako bi pomogao onim saveznicima koje smo doveli u SAD 2021. godine“, rekao je Rauf za Glas Amerike.

‘’Postoji više od 80.000 saveznika koji su dovedeni u SAD, a mnogi su došli na osnovu humanitarnog uslovnog procesa. Imali su dvogodišnju vizu za boravak u SAD i njihova budućnost je bila neizvjesna, iako je to produženo za još godinu dana, i dalje se suočavaju s neizvjesnom budućnošću. Avganistanski zakon o prilagođavanju osigurava da svi koji su došli 2021. godine prođu proces provjere i nakon toga postanu produktivni članovi društva", kaže on.

"U Sjedinjenim Državama, donošenje bilo koje vrste zakona predstavlja ogromnu prepreku i morate pomjeriti planine da biste odobrili bilo koji zakon, posebno trenutno, gdje su Senat i Predstavnički dom najviše podijeljeni", dodaje Rauf.

"Zato što je ovaj zakon donekle vezan za imigraciju, republikanci su trenutno protiv bilo kakvih zakona o imigraciji. Međutim, ovaj zakon je drugačiji od običnog zakona o imigraciji. Zakon je za one saveznike koji su podržavali SAD više od 20 godina u Avganistanu, njihovi životi će biti u opasnosti i suočavaju se sa sigurnom smrću ako se vrate u Avganistan. Dakle, ovdje im se mora dati stalni boravak", navodi Safiula Rauf.

Prema Američkoj službi za državljanstvo i imigracije (USCIS), resursi pravne pomoći i obrada imigracionih slučajeva suočavaju se sa ekstremnim kašnjenjima koja bi mogla trajati godinama.

Arhiva: Avganistanac grli ćerku ispred škole u Aleksandriji u Virdžiniji, 7. aprila 2023. Porodica je evakusiana iz Avganistana i pokušava da izgradi novi život u Americi, uprkos imigracionim problemima.
Arhiva: Avganistanac grli ćerku ispred škole u Aleksandriji u Virdžiniji, 7. aprila 2023. Porodica je evakusiana iz Avganistana i pokušava da izgradi novi život u Americi, uprkos imigracionim problemima.

Laila Mangal, koja radi za Agenciju za preseljenje LLS, kao menadžerica slučajeva i službenica za kulturu u državi Virdžinija, pričala je za Glas Amerike o izazovima sa kojima se suočavaju Avganistanci koji su došli u SAD u kratkom roku i u haotičnim okolnostima.

Ona je izrazila da nejasna priroda imigracionog statusa evakuisanih predstavlja kritičnu strukturnu barijeru za njihovu dobrobit u bliskoj budućnosti, a u konačnici i za njihov uspjeh u SAD.

Kada je njihov pravni postupak u procesu i traje duže, izbjeglice prolaze kroz stres i pritisak”, kazala je Mangal. ‘’Ponekad ova pravna bitka iscrpi njihovo mentalno zdravlje.”

Masi, student, poziva Senat i Predstavnički dom da usvoje Avganistanski zakon o prilagođavanju kako bi raseljeni Avganistanci mogli ući u kategoriju stalnih stanovnika SAD.

Američki zvaničnici kažu 'mi stojimo uz naše avganistanske saveznike', a mi tako očekujemo da će oni stati uz svoje saveznike jer lično vjerujem da oni još nisu stali uz svoje avganistanske saveznike", rekao je Masi.

‘’Ne samo uz one koji su ostali tamo nego i one koji se trenutno suočavaju sa imigracijskim vakuumom ovdje u SAD; baš kao i moja porodica i ja. Zaista cijenim da bi senatori i predstavnici moje države i drugih država trebali podržati Avganistanski zakon o prilagođavanju. Mislim da slogani na društvenim mrežama sami po sebi nisu dovoljni. Oni moraju podstaknuti lidere većine (u Kongresu) da stave zakonski prijedlog na glasanje, jer uz dvostranačku podršku možemo postići da on bude usvojen", kaže on.

Kao i drugi raseljeni imigranti, Avganistanci su ohrabrivani da brzo nađu posao i osjećali su pritisak da to učine s obzirom na visoke troškove života, ograničenu pomoć i - za neke - velike porodice koje izdržavaju. Mnogi su našli slabo plaćene poslove u proizvodnji, ugostiteljstvu, maloprodaji, preradi hrane, transportu ili prevozu putnika kako bi izdržavali sebe i svoje porodice.

Ali s obzirom da će im ove jeseni isteći dokumenti na osnovu kojih imaju pravo da rade, stabilnost zaposlenja je ugrožena za neke od njih. Učesnici u ovim procesima kažu da su zbog isteka dokumenata neki poslodavci počeli obavještavati ljude da će ostati bez posla kasnije ove godine ili da im već sada više nisu potrebni.

Priča je napisana u redakciji Glasa Amerika koja izvještava na paštunskom jeziku (Deewa).

XS
SM
MD
LG