Linkovi

Ibrahimović za Glas Amerike: Ako vlada ostane posvećena evropskim vrijednostima, nema razloga da izlazimo iz nje


Šef diplomatije Crne Gore: Pozivam vladu da se fokusira na EU, a ne na pitanja koja dijele društvo
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:15 0:00

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervih Ibrahimović u intervjuu za Glas Amerike u Njujorku, 25. septembar 2024.

Evropska priča je najjači kohezivni faktor u crnogorskom društvu i vlada treba da fokusira svu energiju na pridruživanje EU, a različita pitanja treba rešavati tako da ne uzroukuju dalje podele u društvu, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Ervin Ibrahimović, ministar vanjskih poslova i potpredsednik Vlade Crne Gore, koji učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Šef crnogorske diplomatije je rekao da je zadovoljan učešćem "male, ali kvalitetne delegacije Crne Gore" u UN, koju ove godine ne predvode ni predsednik, ni premijer - kao što je to bilo ranije.

"I to nije samo ocjena mojeg zadovoljstva, nego i ocjena naših partnera. Snažno su pozdravili naše učešće, našu konstruktivnu ulogu i ono što me raduje, Crna Gora ostvaruje jedan od svojih najvažnijih vanjsko-političkih prioriteta, a to je učešće na multilateralnom planu. I iskreno, mogu reći da Crna Gora ponovo potvrđuje da one zacrtane ciljeve ostvaruje. Posle svih ovih dana mogu sa zadovoljstvom da kažem da Crna Gora, iako mala država, treba i može da učestvuje u rešavanju globalnih problema, odnosno izazova", ističe crnogorski šef diplomatije.

Glas Amerike: Crna Gora i dalje nema ambasadora pri misiji UN, pri NATO-u, nekim članicama EU, u Briselu, u Vašington je tek nedavno došao ambasador posle četiri godine. I čini se da je jedan od razloga za to neslaganje predsednika Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića. Razgovarali ste sa Milatovićem tim povodom, ima li nekih pomaka, hoće li biti novih imenovanja uskoro?

Ibrahimović: Mi smo dobili od 1. septembra ambasadora u Vašingtonu i to je prvi korak da nova vlada jasno šalje poruku da želi da se snažno predstavi na međunarodnom planu, i da će u narednom periodu ekipirati u svim našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) ambasadore i sve one koji će moći da predstave Crnu Goru najbolje. Ja to ne bih gledao tako, ja bih rekao da smo riješili da gledamo napred i da će u narednom periodu ipak sva naša DKP dobiti ambasadore, pa i ove koje ste vi pomenuli.

Glas Amerike: U kom narednom periodu?

Ibrahimović: Ja radim sve od sebe sa mojim timom i za sada sam zadovoljan kako to ide.

Glas Amerike: Koliko taj politički sukob aktuelnog predsednika i premijera, ali i činjenica da u Vladi Crne Gore sede stranke bliske Rusiji, može da oteža put Crne Gore ka EU - pogotovo ako uzmemo u obzir da je taj proces u ovom trenutku otkočen?

Ibrahimović: Ja bih opet stvari postavio drugačije u odnosu na vas, dozvolite mi to. Crna Gora ima jasan cilj, da bude 28. članica EU 2028. godine. Ti naši uspostavljeni ciljevi će usmeravati i sve ono što radimo na unutrašnjem planu. I vjerujem da će se 44. vlada, koja je inkluzivna, posvetiti svim reformama kako ne bismo, kao u prošlosti izgubili dragoceno vrijeme, kao što znate 12 godina pregovaramo. I vjerujem da su svi sada u vladi svjesni da treba snažno da radimo na reformama kako bi što prije postali punopravna članica EU. Ne samo da budemo članica EU, nego dok budemo usklađivali naše standarde i procese, samim tim i građani moraju osjetiti boljitak, vladavinu prava, standard i prosperitet našeg društva.

Glas Amerike: Na čemu temeljite taj optimizam, pomenuli ste 2028. godinu, ako postoji politička nefunkcionalnost trenutno koja sabotira i mnogo manje stvari, kao što su ambasadori recimo?

Ibrahimović: Vidite, ja bih ponovo drugačije definisao, ali dozvoljavam da novinari imaju svoj ugao gledanja. Ne treba mnogo podrstreka da zasnujemo naš optimizam da ćemo 2028. biti punopravna članica EU. Prije par mjeseci smo dobili pozitivan IBAR i to je dokaz ne da nam je neko poklonio, nego da je naše društvo spremno da radi za boljitak svojih građana. Ono što treba ipak, kao čovijek dijaloga i pomirenja koji gleda u budućnost, da naglasim - najjači kohezivni faktor trenutno u crnogorskom društvu je evropska priča. I tu šansu ne smijemo ispustiti, tu zasnivam svoj optimizam. Državnici moraju slušati svoje građane i moraju isporučiti rezultate koje građani očekuju. Tako da ja vjerujem da su svi u Crnoj Gori sada posvijećeni evropskim integracijama, usvajanju standarda, reformama i na koncu, da već 2028. u Briselu se zavijori crnogorska zastava.

Glas Amerike: Nedavno ste sa ministrima iz Bošnjačke stranke, čiji ste predsednik, napustili sednicu vlade na kojoj je data saglasnost za postavljanje spomenika mitropolitu SPC Amfilohiju, zbog njegovih kontroverznih izjava. Da li će Bošnjačka stranka preispitati učešće u vladi, s obzirom na to da je u sporazumu o formiranju vlade rečeno da se o pitanjima koja dele društvo ne glasa ako se prethodno ne postigne saglasnost?

Ibrahimović: Danas sam izuzetno zadovoljan kako naši partneri gledaju na Crnu Goru, srećan sam da žele Crnu Goru u EU i samim tim ću vam kroz to odgovoriti. Ulaskom Bošnjačke stranke u 44. vladu smo poslali jasnu poruku da evropske i evroatlatnske vrednosti nemaju alternativu i niko nema pravo da ugrozi to. Ja kao potpredsednik vlade, ministar vanjskih poslova i predsednik Bošnjačke stranke, svu svoju politiku zasnivan na tome i sa nama će moći da rade oni koji su toga svesni. Dakle, moramo se zalagati za vladavinu prava, inkluzivno društvo, jednakost ljudi, ali i poštovanje Ustava. Tako da, prije svega želimo dijalog, dogovor, i svaki naš istup ili neslaganje sa nekim ne znači svađu ili raskid, samo želimo da upozorimo da svi ovi procesi zahtjevaju opšti društveni konsenzus. I niko nema pravo da ugrozi ovaj naš evropski put. I to je naša poruka prilikom izlaska sa sjednice vlade.

Glas Amerike: Znači da ostajete u vladi?

Ibrahimović: Ponovo kažem, ukoliko ova vlada bude snažno posvećena evropskim vrijenostima, nemamo potrebe da izlazimo iz nje. Bošnjačka stranka, pošto je dala snažan doprinos ulasku Crne Gore u NATO, želi da bude jedna od onih koje će biti jedan od ključnih faktora ulaska Crne Gore u EU.

Glas Amerike: Da li Vas brine uticaj SPC na vladu Crne Gore?

Ibrahimović: Vidite, Crna Gora na zadovoljstvo svih je sastavljena uz toleranciju i ljubav svih građana Crne Gore. Sa druge strane, SPC kao i druge vijerske zajednice su deo tog kolorita Crne Gore. Ali, sa druge strane, treba da znamo da svi ne mogu biti iznad zakona i ono što je glavno - moramo sačuvati sekularni karatkter države. Dakle, ponavljam, svi zajedno treba da pravimo bolji život, ljepšu, bolju, prosperitetniju Crnu Goru, i vjerujem u narednom periodu će svi biti svijesni te odgovornosti i da ćemo dostići vanjski cilj kao što smo to postigli kao kad smo postali punopravna članica NATO alijanse. Prilikom razgovora i sa državnim sekretarom i sa važnim ljudima u Stejt departmentu, vidjeli smo koliko oni cijene naše učešće u NATO-u, sve ono što Crna Gora radi i koliko nam daju snažnu podršku kada je u pitanju demokratizacija našeg društva i put Crne Gore ka EU. Tako da vjerujem da ono što je konsenzus - evropska perspektiva Crne Gore, danas niko nema pravo i vjerujem da neće imati snage da ugrozi evropski put. Bošnjačka stranka će dati snažan doprinos da istrajemo da na tom putu.

Glas Amerike: Jedno od kontroverznih pitanja su i izmene Zakona o dvojnom državljanstvu koje podržavaju prosrpske stranke i premijer Spajić, opozicija se tome protivi, a Evropska komisija je upozorila da Crna Gora ne treba da donosi zakone koji je skreću sa njenog strateškog puta. Kakav je stav Vaše stranke po tom pitanju?

Ibrahimović: Ponoviću, ovih dana smo dobili jasnu poruku od naših partnera i prijatelja, da usredsredimo svu energiju za usvajanje evropskih standarda i reformi. Tako da pozivam sve u Crnoj Gori da usredsredimo energiju u tom smjeru, a posebno moramo biti pažljivi da ne pokrećemo ona pitanja koja će polarizovati naše društvo i ne mogu donijeti dobar kvalitet Crnoj Gori. Dakle, ja odavde poručujem svima - usredsredimo energiju na reformski proces, a sva ova pitanja koja se tiču interesa građana, rešavaćemo kroz zakone, ali da kažem - ne u onom smjeru koji će podijeliti naše društvo. Ponavljam, naš društveni konsenzus i fokus su evropske integracije, a pozivam moje kolege da ne pokreću inicijative koje ne vode u tom smjeru.

XS
SM
MD
LG