Linkovi

Istraživanje: Popularnost Kamale Haris raste brzo i među različitim grupama birača


ARHIVA - Kamala Haris u kampanji (Foto: AP/Kayla Wolf)
ARHIVA - Kamala Haris u kampanji (Foto: AP/Kayla Wolf)

Potpredsednica SAD Kamala Haris dala je dodatnu energiju biračima demokrata na početku svoje kandidature, uključujući i one grupe čiji su glasovi posebno važni za Demokratsku stranku, a koje Džo Bajden nije imao, pokazuje novo istraživanje.

Prema anketi Asošijeted presa i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC, 8 od 10 demokrata kaže da je zadovoljno što je Haris verovatna demokratska predsednička kandidatkinja.

U odvojenom istraživanju AP i NORC-a koje je rađeno pre Bajdenovog povlačenja iz trke, samo 4 od 10 demokrata je reklo da je delimično ili potpuno zadovoljno time što je Bajden kandidat.

Ova brza promena stavova demokrata u kratkom vremenskom periodu pokazuje i koliko brzo je stranka stala iza Kamale Haris, koja će izaći na crtu Donaldu Trampu u novembru.

Geri Hejns, demokrata iz Pensilvanije, kaže da ga u prvi mah nije bio impresioniran idejom da ona bude kandidatkinja, ali da je pokazala da je na visini zadatka, da može da obavi posao i da vodi snažnu kampanju, i da može da pobedi Donalda Trampa. Svi navedeni faktori su, kaže Hejns, kod njega izazvali entuzijazam koji nije postojao dok je Bajden bio u trci.

"Želim da učestvujem u kampanji od vrata do vrata, i to je nešto što nikad ne bih radio ranije", kaže Hejns koji ima 68 godina.

Amerikanci, prema novim nalazima, su sada skloniji da misle da će Haris biti dobra predsednica, nego što su to mislili početkom jula - i tu promenu najviše nose demokrate.

Ipak, takmičenje je i dalje neizvesno. Oko 56 odsto odraslih u SAD kaže da Tramp ima više šanse da pobedi u novembru ako mu protivkandidatkinja bude Kamala Haris.

Loren Šulman, demokrata sa Floride, kaže da se divi Bajdenu zbog svega što je postigao tokom svog mandata. Ali, priznaje da je bila jako uplašena idejom da će izgubiti izbore ako on ostane kandidat.

"Haris je, sa druge strane, zasijala kao zvezda. Ona je mlađa, pametna je, čak i deluje da ima manje godina nego što zaista ima. I to je veliki kontrast u odnosu na Trampa".

Oko 7 od 10 odraslih među afroameričkom i latino populacijom kaže da bi bilo zadovoljno izborom Haris za demokratsku kandidatkinju, što je takođe skok u odnosu na početak jula kada je tu ideju podržavala samo polovina.

Takođe, četvrtina mlađih od 45 godina sada podržava kandidaturu Haris, što je takođe više nego što su podržavali Bajdena - oko 17 odsto.

Brajan Sigler, demokrata iz Severne Karoline kaže da mu se dopada to što je Haris atraktivna velikim grupama birača i ističe da to ranije nije bio slučaj sa demokratama.

Nova anketa pokazuje da je generalna popularnost Haris skočila sa 39 odsto na početku leta na trenutnih 46 odsto. Popularnost joj je porasla i među demokratama gde je ranije podržavalo 7, a sada 8 od 10.

Haris je prva u istoriji po mnogo čemu - bila bi potencijalno prva žena predsednica SAD, prva crnkinja, prva žena azijskog porekla na tom mestu. Oko 4 od 10 Amerikanaca smatra da bi za zemlju bilo dobro da izabere ženu ili pripadnika manjina na najvišu funkciju u zemlji. Većina među demokratama misli tako.

Kako birači vide Bajdenovu odluku?

Skoro tri četvrtine Amerikanaca podržava Bajdenovu odluku da se povuče kao demokratski kandidat, a među njima su i demokrate i republikanci.

Za mnoge demokrate, Bajdenov katastrofalan nastup u debati pokazao je da, iako su zadovoljni njenovim dostignućima kao predsednika, ne smatraju da treba da se kandiduje ponovo. Brinule su ih njegove godine i sposobnost da efikasno vodi kampanju protiv Trampa.

Bajdenov izbor za podrži Haris kao demokratskog kandidata podržava oko polovina odraslih u SAD, a demokrate u velikoj meri. Slični su brojevi u podršci Bajdenu da ostane do kraja mandata.

Povlačenje iz trke međutim nije mnogo promenilo stavove Amerikanaca o Bajdenu.

Četvrtina misli dobro o poslu koji je obavio kao predsednik, i ta brojka je maltene ista već dve godine. Bajdenov rejting je takođe blizu onoga pre nego što je izašao iz trke - podržavalo ga je 4 od 10 odraslih u SAD.

Iako kampanja Kamale Haris ima razloga za optimizam, potpredsednica se suočava sa protivnikom kojeg Amerikanci znaju bolje i koji ima vernu bazu svojih birača.

Većina Amerikanaca smatra da Tramp ima prednost u novembru. Oko 9 od 10 republikanaca kaže da Tramp ima veće šanse da bude predsednik, a 7 od 10 demokrata to kaže za Haris.

Istraživanje AP i NORC-a ohuhvatilo je 1.143 ispitanika u SAD i rađeno je od 25. do 29. jula.

XS
SM
MD
LG