Linkovi

Izrael i spoljna politka SAD: Tramp i Bajden se bore za podršku glasača  


Napad Irana na Izrael i američka uloga na Bliskom Istoku, pretvorili su se, u okviru američke predsjedničke kampanje, u takmičenje koji kandidat više podržava Izrael.

Kao aktuelni predsjednik, Džo Bajden je nadgledao američki odgovor na napad, te je nedavno potvrdio američku podršku Izraelu na sastanku sa iračkim premijerom:

"Sjedinjene Države su posvećene bezbjednosti Izraela. Posvećeni smo prekidu vatre koji će vratiti sve taoce kući i zaustaviti dalje širenje konflikta. Posvećeni smo takođe i bezbjednosti naših zaposlenih i partnera u regionu, uključujući Irak“.

Amerikanci podijeljeni u vezi sa američkom politikom prema Izraelu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Politički, Bajden se suočava sa suprotstavljenim pozivima, koliko da učini više na pomaganju u oslobađanju talaca koje drži Hamas, toliko i da bude oštriji prema Izraelu zbog napada na Gazu.

Njegov protivnik Donald Tramp kaže da se nasilje na Bliskom Istoku ne bi dogodilo da je on još predsjednik, bez objašnjenja kako bi to izveo:

Želim da kažem, neka Bog blagoslovi narod Izraela. Oni su sad pod napadom. To je zato što smo pokazali veliku slabost. To se ne bi dogodilo. Slabost koju smo pokazali je nevjerovatna. I ne bi se dogodilo da sam ja bio na položaju. Vi to znate, oni to znaju, svi to znaju“.

Trampova kampanja radi na tome da prikaže Bajdena kao slabog u vezi sa pitanjem Izraela, na Trampovoj društvenoj mreži i preko republikanskih zakonodavaca.

Džo Bajden se pretvorio u anti-izraelskog predsjednika. Zaista nema drugog načina da se to okrakteriše. Čini se da je on više zabrinut kako da umiri antisemitizam u svojoj bazi, nego da stane uz našeg istorijskog i ključnog saveznika“, rekao je nedavno Majk Džonson, predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa.

U državi Mičigen, glasačica Kerol Plisner kaže da Bajden treba da nastavi sa podrškom Izraelu:

"Mislim da je inicijalno odgovor predsjednika Bajdena na situaciju bio od pomoći i bila je to podrška. Kako je vrijeme prolazilo, to je postalo više upitno. I mislim da Sjedinjene Države moraju da imaju stav koji duboko štiti demokratiju širom svijeta, a to znači duboko poštovanje prema Izrealu“.

Bajdenova podrška Izraelu u Gazi jedan je od razloga da se bude protiv njega, kaže glasač iz Mičigena Muhamed Mavri:

On je saučesnik u katastrofi koja se dešava hiljadama milja daleko. Ljudi misle da nam to ne nanosi štetu, ali nije tako. Mi to pomažemo našim novcem“.

Prošlomjesečna anketa centra za istraživanje Pju pokazala je duboke podjele u vezi sa tim pitanjem. Oko 20 odsto američkih birača kaže da Bajden postiže pravu ravnotežu, još 20 odsto navodi da favorizuje Izrael, dok 16 procenata smatra da favorizuje Palestince. Najveći dio ispitanika nije bio siguran koliko dobro se Bajden nosi sa tim pitanjem.

XS
SM
MD
LG