Linkovi

Kakva je Kamala Haris u debatama?


 ARHIVA - Kamala Haris na mitingu (Foto: AP/Carlos Osorio)
ARHIVA - Kamala Haris na mitingu (Foto: AP/Carlos Osorio)

Potpredsednica Kamala Haris neprestano je kritikovala protivnika Donalda Trampa zbog njegove navodne neodlučnosti da učestvuje sa njom u debati, i govorila:

"Ako imaš nešto da mi kažeš, reci mi to u lice".

Haris i Tramp sučeliće se u debati na televiziji ABC 10. septembra.

To što će biti na istoj sceni sa Trampom, Kamali Haris daje priliku da se definiše u odnosu na protivnika i odgovori na pitanja o političkim pozicijama. Ali, takođe je i test za nju, koji je predsednika Džoa Bajdena koštao izborne trke.

Haris, kao bivša tužiteljka San Franciska i državna tužiteljka Kalifornije, svoje debatne veštine predstavlja kao prednost i podseća da je tokom svoje pravničke karijere puno puta postavljala teška pitanja. Ali, dogodile su joj se i razmene sa protivnicima u kojima nije dobro prošla.

"Iza sebe ima dobrih par nedelja i to će se, prirodno, pretvoriti u očekivanja u debati", kaže Aron Kel, direkor programa za debate Univerziteta Mičigena. "Predsednik Bajden je u prvoj bio toliko loš, da nema šanse da ona bude gora od njega, ali i njena istorija debatovanja je mešovita".

Haris se kandidovala za demokratsku predsedničku nominaciju 2020. godine i u prvoj debati se sukobila sa Bajdenom oko organizovanog prevoza dece crnaca u javne škole 1970ih, kojem se on navodno protivio, i rekla da je "i ona bila devojčica koju su tako vozili u školu".

Taj momenat je upamćen i bio je planiran, a tadašnja kampanja Haris je na društvene mreže podelila njenu fotografiju iz školskih dana.

Međutim, u narednoj debati demokrata, tadašnja rivalka Tulsi Gabard, napala je tužilačku karijeru Kamale Haris i rekla da je "poslala više od 1.500 ljudi u zatvor zato što su kršili zakone u vezi sa marihuanom, i da se smejala kada su je pitali da li je nekada pušila marihuanu".

Gabard je takođe rekla da je Haris "sakrivala dokaze koji bi oslobodili nevine ljude od smrtne kazne dok joj sud nije naredio da ih otkrije". Ona je u intervjuu rekla da je čudi to što karijera Kamale Haris nije bila dodatno pod lupom.

"Iznenadilo me je koliko je bila nepsremna da odgovori na moje tvrdnje. I to što se nije potrudila da ih demantuje ili opravda, kao da je ponosna na te odluke. Konačno, to je nepoštovanje birača ako ne odgovorite na pitanja u vezi sa vašom karijerom na koju kažete da ste ponosni", napominje Gabard.

Tulsi Gabard, nekadašnja predstavnica demokrata sa Havaja, arhivska fotografija (Foto: AFP/Alex Edelman)
Tulsi Gabard, nekadašnja predstavnica demokrata sa Havaja, arhivska fotografija (Foto: AFP/Alex Edelman)

Haris je pokušala da diskredituje tvrdnje Tulsi Gabard i rekla da je "ponosna na to što je odlučila da ne drži fensi govore ili da bude članica nekog zakonodavnog tela i stoji za govornicom, već da zaista radi nešto".

Otišla je i korak dalje, u lično, pa je sebe nazvala "kandidatom na vrhu liste", a Gabard "kandidatkinjom čiji je rejting 0,1 odsto", a kritikovala je i zato što je "puno radno vreme provela na Foks njuzu kritikujući Obamu".

Gabard, koja je radila kao komentator Foks njuza, ostala je tada u trci za nominaciju mnogo duže od Kamale Haris.

Borbenost u momentima sukoba

Ponekad je bilo dovoljno i da se samo malo pokaže borbenost. Haris je stekla reputaciju osobe brze na rečima kada je ispitivala Trampovog kandidata za sekretara za pravosuđe Vilijema Bara, kao i kandidata za sudiju Vrhovnog suda Breta Kavanoa.

Kada je Kavano izbegavao da odgovori na pitanja o tome kakav mu je stav o abortusu, Haris je pitala da li zna za neki zakon koji vladi daje ovlašćenje da odlučuje o muškom telu, na šta je on priznao da "za sada ne zna za takav zakon".

Kamala Haris, tada senatorka iz Kalifornije, ispituje Breta Kavanoa, kandidata za Vrhovni sud 2018. godine (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Kamala Haris, tada senatorka iz Kalifornije, ispituje Breta Kavanoa, kandidata za Vrhovni sud 2018. godine (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Kel sa Univerziteta Mičigena kaže i da je Haris dobro prošla u debati protiv tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa 2020.
Najpoznatija je ostala njena rečenica, kada je Pens prekidao, a ona mu odgovorila: "Gospodine potpredsedniče, sada ja govorim".

Tu rečenicu je ponovo upotrebila kada su je demonstranti, koji se protive politici Bajdenove administracije prema ratu u Gazi, prekinukli dok je držala govor na mitingu u Detroitu.

"Ovde sam jer verujem u demokratiju i smatram da je svačiji glas važan", rekla je i nastavila "Sada ja govorim".

Grupa progresivnih demokrata pod nazivom "Napustite Bajdena" koja se protivi politici administracije prema Izraelu, kritikovala je Haris jer je "nije briga za građane ove zemlje koji apeluju da se okonča genocid".

Kalen Tirnan, nekadašnji portparol kampanje Tulsi Gabard, a sada politički aktivista u Nju Hempširu, kaže da je video sličnosti između odgovora Kamale Haris tadašnjoj rivalki Gabard i odgovora progresivcima koji su je kritikovali zbog Gaze - i to ne u pozitivnom smislu.

"Ja kao progresivac želim promenu i empatiju, razumevanje onoga što se dešava. Ne da me neko pravi ludim, i osećaj da ta realnost o kojoj se razgovara ne postoji".

Gabard očekuje da se u debati Trampa i Haris biračima prikaže velika razlika među njima.

"Ako uzmemo u obzir istoriju predsedničkih izbora, nažalost, politička predstava je sada norma. Ali, debata o suštinskim pitanjima je ono što nam je potrebno i što zaslužujemo".

XS
SM
MD
LG