Linkovi

Robert F. Kenedi podelio snimak Vučića o ratu u Ukrajini i pozvao SAD da počnu pregovore sa Rusijom


Robert F. Kenedi, nezavisni predsednički kandidat na mitingu u Arizoni, februar 2024.
(REUTERS/Rebecca Noble)
Robert F. Kenedi, nezavisni predsednički kandidat na mitingu u Arizoni, februar 2024. (REUTERS/Rebecca Noble)

Robert F. Kenedi, nezavisni kandidat na predsedničkim izborima u SAD, podelio je na Eksu isečak iz intervjua koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao švajcarskom listu Weltwoche početkom juna, a u kojem govori o ratu u Ukrajini.

"Predsednik Srbije se plaši izbijanja sveopšteg rata sa Rusijom zbog Ukrajine, plaši se gubitka miliona života i pita se - gde su odrasli u sobi? I ja se isto pitam", naveo je Kenedi na Eksu.

Političar i aktivista sa poznatim prezimenom, u kampanji je govorio da bi smanjio američki vojni budžet i izjašnjavao se protiv dodatne vojne pomoći Ukrajini - što je protivno politici aktuelne administracije Džoa Bajdena.

Bajden je nedavno sa ukrajinskim predsednikom potpisao desetogodišnji bezbednosni sporazum, a za vreme njegovog mandata Kijevu su poslate desetine milijardi dolara pomoći.

Kenedi je na Eksu, uz snimak Vučića, napisao da je "svet u talačkoj situaciji zbog posredničkog rata sa Rusijom koji bi mogao da uništi planetu".

"A većina Amerikanaca ni ne zna zašto u tome učestvujemo. Pozivam na momentalne mirovne pregovore, sa SAD, Rusijom i Ukrajinom za stolom. Putin je to želeo, trebalo bi i mi", dodao je Kenedi uz poruku da se "ne daje više novca Ukrajini".

Prema sajtu 538, koji između ostalog meri podršku i rejting političara, Kenedi ima podršku od 9,5 odsto birača. Kada je reč o rejtingu, pozitivno mišljenje o Kenediju ima 34,6 odsto Amerikanaca. Podaci istog sajta pokazuju da o kandidatu republikanaca Donaldu Trampu pozitivno misli 41,5 odsto, a aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu 39,4 odsto Amerikanaca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u intervjuu za švajcarski medij čiji je deo Kenedi objavio, između ostalog govorio i o ratu u Ukrajini i rekao da će se svet suočiti sa velikom katastrofom ako "velike sile ne učine nešto u kratkom roku".

"Svi govore samo o ratu, niko ne želi da postigne mir, niko o tome ne govori, mir je maltene zabranjena reč. Govori se o tome da moramo da pobedimo da bismo osigurali mir. Ali, morate da imate i drugu stranu za stolom...Vrlo mi je čudno da niko i ne pokušava da spreči rat", rekao je Vučić .

Dodao da veruje da svet nije daleko od velikog sukoba i da je moguće da se to dogodi "za tri, četiri meseca, ako ne i ranije", ali nije rekao na osnovu čega tako misli.

Srbija je osudila kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i glasala za nekoliko rezolucija u UN koje osuđuju agresiju Rusije na tu zemlju, ali nije se pridružila sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi. Sa druge strane, iako nije zvanično potvrđeno, srpski zvaničnici nisu negirali mogućnost da oružje i municija iz Srbije završavaju u Ukrajini.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je pokrenuta u februaru 2022. godine, poginule su desetine hiljada civila. Kremlj odbacuje optužbe da napada civile.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je nedavno da će "momentalno" narediti prekid vatre u Ukrajini i početi pregovore sa Kijevom ako se ukrajinske snage povuku iz četiri regiona koje je Moskva nelegalno anektirala 2022. i obustave planove da se priključe NATO-u.

Takav predlog nije prihvatljiv za Kijev, koji želi da se pridruži alijansi i zahteva da se Rusija povuče sa ukrajinske teritorije.

XS
SM
MD
LG