Linkovi

Kurti obišao kompleks koji je finansirala EU i poručio stanarima: Umesto govora, sledeći put ovde da igramo košarku


Aljbin Kurti, Nenad Rašić, Tomaš Sunjog i Kristen Stec obilaze Suvi Do (Foto: VOA)
Aljbin Kurti, Nenad Rašić, Tomaš Sunjog i Kristen Stec obilaze Suvi Do (Foto: VOA)

Premijer Kosova Aljbin Kurti obišao je stanare novosagrađenih zgrada u Suvom Dolu, kod Lipljana, koji su se pre dve nedelje uselili u svoje stanove. On je u okviru ovog kompleksa otvorio Centar za zajednice, koji će koristiti novi stanari.

Ceremoniji su prisustvovali ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog i direktorka Danskog saveta za izbeglice Kristen Stec.

Izgradnju socijalnih stanova u Suvom Dolu za 34 porodice najvećim delom finansirala je Evropska unija, kofinansijeri su bili Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova i Opština Gračanica, a implementator Danski savet za izbeglice.

“Otvaranje ovih stanova podseća na vrata koliktivnih cenatara koja su konačno zatvorena. U našoj strategji o zaštiti i unapređenju prava zajednica i njihovih pripadnika koju je naša Vlada usvojila pre četiri meseca obavezali smo se da zatvorimo ove kolektivne centre, a za porodice koje su živele u kolektivnom centru Padalište, u nekim slučajevima više od 20 godina, današnji dan predstavlja kraj dugog puta jer se konačno useljavaju u stalni dom”, naveo je on.

Kurti je danas imao i posebnu poruku za stanare.

“Ovde smo da slavimo sa vama, ali i da vas podržimo u budućnosti. Ovo je samo jedno novo poglavlje koje ćemo pisati i čitati zajedno. Prema tome čestitam vam na svemu što je predstavljeno u ovim novim domovima kao simbolu nove mogućnosti i snage saradnje. Jedva čekam da se vratim opet ovde pa umesto govora, ceremonije i slavlja da igramo zajedno košarku”.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić podsetio je da su stanovi kompletno opremljeni nameštajem i belom tehnikom.

“Vama nije obezbeđen samo krov nad glavom, obezbeđen je i prostor za rekreaciju i očekujem da pomognemo, kao što i premijer reče posle košarke eventualno renoviramo i dvorište. Ja želim da najiskrenije napomenem da ono što smo rekli to smo i uradili”, rekao je Rašić.

Novim stanarima obratio se i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog.

"Ovo je poseban dan za vas i za nas. Ovaj projekat je zajednička finansijska inicijativa EU i Ministarstva za zajednice i povratak. To ne bi bilo moguće bez podrške opštine Gračanica. U okviru ovih projekata podržali smo 56 porodica iz nevećinskih zajednica. Ovo ponovo potvrđuje ulogu EU kao najvećeg donatora na Kosovu. Danas počinje novi život za vas, nadam se da ćete naći snagu i inspiraciju da ovaj projekat socijalnog stanovanja bude uspešna priča“, rekao je Sunjog.

Pre dve nedelje ključeve novih stanova dobile su 34 porodice koje su živele u kolektivnim centrima i nehumanim uslovima. Među dobitnicima novih stanova je 17 porodica iz kontejnerskog naselja „Padalište“ u Gračanici, koje je zatvoreno pre dve godine. Stanove je dobilo i 17 socijalno ugroženih porodica sa teritorije opštine Gračanica, među kojima je pet iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

XS
SM
MD
LG