Linkovi

Lajčak u Prištini: Mi imamo dogovor, treba ubrzati primenu


Miroslav Lajčak u poseti Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Miroslav Lajčak u poseti Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem da je potrebno ubrzano raditi na sprovođenju do sada postignutih sporazuma.

On je rekao da će u vezi sa ovom temom imati sastanke i u Beogradu. Kako je najavljeno iz kabineta predsednika Srbije, Aleksandar Vučić će imati sastanak sa Lajčakom u sredu u 18 sati po lokalnom vremenu.

“Razlog mog dolaska, danas u Prištini, a sutra u Beogradu, je ponovni fokus na normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i koje ćemo korake preduzeti. Mi imamo dogovor i treba ubrzati primenu. To je bila prva tema razgovora sa Bisljimijem, a druga tema je plan rasta. To je novi finansijski instrument EU preko kojeg se ulaže šest milijardi evra u Zapadni Balkan. Ova investicija ima preduslov kada je u pitanju Srbija i Kosovo, a to je proaktivna uloga u dijalogu i tu nastupam ja, jer ću ja raditi procenu konstruktivnosti i o tome smo pričali, kako doći do pozitivne procene. Dakle, kako obezbediti da Srbija i Kosovo ostvare svoj plan rasta”.

Lajčak je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa eventualnim otvaranjem glavnog mosta na Ibru u Mitrovici, naveo da bi to pitanje trebalo rešavati u okviru dijaloga.

“Tema mosta je u dva sporazuma, 2015. i 2016.godine i naš stav je jasan, da most treba otvoriti, ali tako da situacija ne eskalira. To pitanje treba raspraviti sa ljudima kojih se to tiče i ja sam ponudio da se to uradi u sklopu dijaloga, u dobroj atmosferi razgovora”, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao i da će na poziciji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine ostati do januara sledeće godine.

Nastavak saradnje sa KFOR-om

Miroslav Lajčak se u Prištini sastao i sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašem.

Oni su, kako je saopšteno iz KFOR-a, “analizirali veoma blisku saradnju i redovnu koordinaciju između KFOR-a i EU na terenu i razgovarali o nizu tema od zajedničkog interesa koje utiču na sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice širom Kosova”.

U saopštenju KFOR-a se navodi da su Ulutaš i Lajčak “ponovili svoju posvećenost nastavku saradnje u korist bezbednosti širom Kosova i regionalne stabilnosti”.

Takođe su potvrdili da se svaka odluka u vezi sa mostom u Mitrovici treba doneti u okviru dijaloga koji EU olakšava između Beograda i Prištine, a koji NATO i dalje podržava putem napora KFOR-a. To je ključno za bezbednost svih zajednica. KFOR održava stalnu prisutnost na mostu u Mitrovici i redovno vrši patrole u okolnim područjima”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

XS
SM
MD
LG