Linkovi

Stojiljković: "Spin diktatura" i razgovori o iskopavanju litijuma


Predsednik Srbije na raspravi o kopanju litijuma u Ljuboviji (Izvor: FoNet/Instagram predsednika Srbije)
Predsednik Srbije na raspravi o kopanju litijuma u Ljuboviji (Izvor: FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Punih osam sati trajao je televizijski prenos razgovora o iskopavanju litijuma u dolini Jadra koji su sa građanima u Ljuboviji u subotu vodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnici Rio Tinta, među njima i izvršni direktor te kompanije Jakob Stausholm.

Uz povremena skretanja sa teme u vidu molbi građana najčešće usmerenih na unapređenje lokalne putne infrastrukture, javnost je mogla da čuje da bi ono što najviše brine građane moglo da se definiše kroz nekoliko pitanja: uticaj na podzemne vode, deponovanje otpadnih materijala, uticaji korišćenja sumporne kiseline i mogućnost uzgoja poljoprivrednih dobara u neposrednom okruženju rudnika.

Uz uveravanja da je kompaniji Rio Tinto prioritet zaštita životne sredine i odnos sa lokalnim stanovništvom i uz šest obećanja koje je javno izneo, Jakob Stausholm je poručio da niko ne treba i ne sme da živi u strahu da će planirani podzemni rudnik biti štetan, da je uveren da bi taj projekat doneo velike benefite državi Srbiji, ali da nikada do sada nisu bili izloženi tolikoj količini dezinformacija kao što je to slučaj sa "Jadrom".

„Postoje neopravdani, ali i opravdani strahovi i ljudi su sa pravom zabrinuti“, kazao je, između ostalog predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako kažu da je dobro čuti stručnjake iz kompanije Rio Tinto, deo javnosti u Srbiji osvrnuo se i na ulogu predsednika Srbije tokom javne rasprave.

Smatraju da su odgovori koje su građani mogli da čuju od njega uglavnom bili politički, a da je njegovo učešće u javnoj raspravi politički manevar sa jednim ciljem - održavanje visokog rejtinga ukoliko se rudnik u Gornjim Nedeljicama zaista i otvori.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji za Glas Amerike subotnji razgovor o iskopavanju litijuma definiše kao mehanizam takozvanih „spin diktatura“.

Ta potreba da se opšti direktno sa narodom, bez posrednika, pogotovo u kriznim vremenima, isključujući sistem institucija i izvodeći ih izvan njihovog regularnog toka funkcionisanja, sa praktično marginalizovanjem ne samo opozicije već i sopstvenog partijskog i državnog korpusa nije ništa novo u odnosu na dosadašnju praksu populista, ali je ovom prilikom prilagođeno situaciji na lokalu i opsluženo maksimalnom kontrolom nad medijima i drugim resursima moći. Suština takvog spinovanja je da jednostavno preusmeravate pažnju i upravljate njome kad god se nađete u nekom kriznom kontekstu u kom nemate većinu“, kaže dodajući da je srpski predsednik taj mehanizam doveo do savršenstva.

Redakcija Glasa Amerike uputila je pitanja vezana za javnu diskusiju održanu u subotu i kompaniji Rio Tinto, ali nisu mogli da nam obezbede odgovore do objavljivanja ovog teksta, već su rekli da će to učiniti sutra tokom dana.

Lider opozicionog Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović stava je da su građani u Ljuboviji mogli da čuju „sve, samo ne stručan razgovor“.

Osnovno pitanje koje je trebalo postaviti Rio Tintu i Vučiću jeste: Gde to Rio Tinto eksploatiše litijum u svetu? Rio Tinto nema apsolutno nikakva iskustva u eksploataciji litijuma jer za svih 150 godina koliko postoje nemaju nijedan rudnik litijuma. A oni se ovde predstavljaju kao nekakav ekspert koji će primeniti sve najsavremenije tehnologije“, kaže.

Ističe da je neumesno da se predsednik države, kako kaže - „stavlja na stranu jedne kompanije“ i dodaje da on nije taj koji bi trebalo da se bavi pitanjem rudarenja litijuma.

Pitanje nad pitanjima je – ko je taj koji na kraju presuđuje da li će se kopati i ko je taj čija je poslednja? Skupština je mesto gde se o tome treba da se raspravlja i opozicija je sada ponovo pokrenula inicijativu da se o tome raspravlja, ali kroz Zakon o zabrani iskopavanja bora i litijuma za koji je pre dve godine sakupljeno 38.000 potpisa koji su negde „nestali“ i to je pokazatelj da je već tada prekršen Ustav“, dodaje sagovornik Glasa Amerike.

Predstavnici opozicionih stranaka održaće u utorak konferenciju za medije na kojoj će zahtevati održavanje vanredne sednice o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici koji podrazumeva zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Jovanović navodi da „kompaniju koja je iza sebe napravila ekocid na desetinama mesta ne treba puštati u kuću“ i da će građani, ukoliko ne bude rasprave u Skupštini – to pokazati na ulici.

Upitan da se izjasni kako vidi budućnost građanskog nezadovoljstva zbog projekta iskopavanja litijuma u Srbiji, on za Glas Amerike kaže:

Ovo što se trenutno dešava je proces opšte pobune protiv iskopavanja litijuma i Rio Tinta koji se dešava od 2022. godine. Biće tu različitih faza, ali energija protiv ovog projekta postoji. Onog momenta kada se eventualno budu pojavili bageri Rio Tinta imaćemo neminovno sukobe na terenu“, navodi.

Dodaje da će u međuvremenu litijum biti „stalna tema“ i da njegov pokret ne želi da građani „žive u zemlji u kojoj se ne umire masovno od zagađenja vazduha, u kojoj se reke ne guraju u cevi i ne seku se šume.“

Mi moramo doneti potpuno novi zakon o zaštiti životne sredine koji će biti iznad svih drugih zakona koji će biti podređen prirodi i njenoj zaštiti a do tada ćemo imati ovu krizu“, zaključuje Aleksandar Jovanović.

Profesor Zoran Stojiljković stava je da do „neminovnih sukoba na terenu“ neće doći.

Ja mislim da je ta vrsta političkog zrenja nakon ove tri i po decenije višepartizma došla do te mere da ne treba očekivati neku vrstu otvorenih sukoba pristalica različitih pozicija, a to je ono što je nepoželjno i za režim“, kaže.

On smatra da Aleksandar Vučić sada pokušava da marginalizuje pitanje iskopavanja litijuma, da kupi vreme i da poboljša svoju poziciju unutar zemlje i izvan nje.

Taj dijalog se sada pojavljuje kao neka vrsta zamene za dosta brojne proteste koje smo imali. On se vodi bez ikakvog dnevnog reda i institucionalnog okvira, priča se prolongira na naredne dve godine čime se smanjuje urgencija tog pitanja. Istovremeno, očito je da se sporazumom o strateškim mineralnim sirovinama hoće pokazati podrška Evropske unije i da je to jedan od uloga na evropskom putu Srbije. Vidite da podrške opoziciji sa tzv. kolektivnog zapada nema i time se praktično dobija prostor čiju širinu Vučić dodatno amortizuje pričom o eksponencijalnom rastu, skoku u budućnost i time onda praktično preusmeravate agendu. Svestan toga da su građani zabrinuti i okolnosti koje prate taj projekat on će prosto surfovati između različitih opcija kako bi, uz pomoć istraživanja javnog mnjenja koje svakodnevno dobija - pretrpeo što manju štetu. I to je, opet kažem, školski primer spin diktatora“, zaključuje sagovornik Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG