Linkovi

Jovanović posle prvostepene presude: Političari da shvate da pravosudni sistem može da funkcioniše


Jovanović: Očekujem da će presuda navesti političare da se malo trznu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Jovanović: Očekujem da će presuda navesti političare da se malo trznu

Očekujem da će presuda navesti političare da se malo trznu”, izjavio je za Glas Amerike novinar Milan Jovanović – pošto je Drugi osnovni sud prvostepeno osudio bivšeg predsednika beogradske opštine Grocka Dragoljuba Simonovića na pet godina zatvora, za podstrekivanje na krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

CPJ: Presuda pokazatelj da je nasilje nad novinarima kažnjivo

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopštio je da pozdravlja presudu osuđenima za organizovanje paljenja kuće istraživačkog novinara Milana Jovanovića.

Atila Mong, predstavnik te njujorške nevladine organizacije za Evropu, rekao je Glasu Amerike da presuda predstavlja signal srpskih vlasti da akti nasilja nad novinarima neće biti nekažnjeni.

Borba protiv nekažnjivosti ovakvih dela važan je korak ka sprečavanju budućih napada. Posebno je dobrodošla u Srbiji gde su pretnje, zastrašivanja i akti nasilja nad novinarima učestali, a zemlja iščekuje presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije” rekao je Mong za Glas Amerike.

Presuda obuhvata i saučesnike - Vladimira Mihajlovića, Aleksandara Marinkovića i Vladimira Novakovića za koje je utvrđeno da su u noći 12. decembra 2018. zapalile automobil supruge novinara portala "Žig info" Jovanovića, a vatra se potom proširila na garažu i kuću, dok su ukućani u njoj spavali.

Političari treba da shvate da ovaj pravosudni sistem može da funkcioniše i da mogu biti osuđeni za svaki napad na novinare. Želeo bih da ovo bude opomena za njih da novinare puste da rade svoj posao. Novinari nisu krivi zato što istinito pišu o njihovom bahatom ponašanju”, rekao je Jovanović za Glas Amerike nedugo po izricanju presude pred Višim sudom.

Osuđeni imaju pravo žalbe pred Apelacionim sudom.

Inače, radi se o drugoj po redu presudi za taj slučaj. Prethodnu prvostepenu, kojom su bili osuđeni na zatvorske kazne, Apelacioni sud je ukinuo – naloživši ponavljanje suđenja.

Simonović je tada bio osuđen četiri godine i tri meseca zatvora.

Prethodnu presudu Apelacioni sud je vratio na ponovno postupak – da bi se otklonili nekakvi nedostaci. Ti su se nedostaci u ovom ponovljenom postupku otklonili. Prema tome, sada ne vidim nijedan pravni razlog da Apelacioni sud ovu presudu preinači, ili da je umanjuje – radi bilo šta što se tiče samog predmeta. Već samo može da potvrdi kaznu – ništa više”, ističe Jovanović.

Novinar, koji je u požaru izgubio sve što je decenijama sticao svojim radom – prvo kao policajac, a onda i novinar – prvostepenu presudu simbolično upoređuje sa prvim danom proleća.

Želeo bih da bude vesnik proleća za slobodu medija u Srbiji. Jer u ovoj okupiranoj zemlji kriminalom – bilo bi dobro da dođemo do kakve-takve slobode medija. I kakve-takve presude jednog takvog kriminalnog dela i kriminalca koji ga je počinio”, ukazuje Jovanović za Glas Amerike.

RSF: Presuda dokazuje da je napad na Jovanovića bio atak na slobodu medija

Nevladina organizacija Reporteri bez granica ocenila je da je prvostepena presuda u slučaju novinara Milana Jovanovića pobeda protiv nekažnjivosti za zločine počinjene nad novinarima u Srbiji i šire.

Ukoliko o njoj bude odlučivao Apelacioni sud, očekujemo da prvostepena presuda bude potvrđena što je pre moguće. Osim toga što su počinioci osuženi, presuda je trostruko značajna. Prvo, deluje da prirodu novinarskog rada Milana Jovanovića uzima kao okidač za zločin - što onda slučaj kvalifikuje kao napad na slobodu medija”, ocenio je za Glas Amerike Pavol Salaj – predstavnik nevladine organizacije Reporteri bez granica.

Pavol Salaj, Reporteri bez granica
Pavol Salaj, Reporteri bez granica

Salaj je podsetio da je nalogodavac osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina – što je prema njegovom mišljenju drugi važan aspekt.

Treće, Dragoljub Simonović je osuđen iako je bio visokopozicionirani član i lokalni funkcioner vladajuće stranke, što u Srbiji nije učestao slučaj”, rekao je zvaničnik međunarodne medijske organizacije.

Upitan da li presuda predstavlja ohrabrujući znak uoči izricanja konačne presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuvuvije – Salaj je označava kao znak nade u zemlji sa, kako ih označava, mračnim perspektivama za slobodu štampe.

Srbiju i Zapadni Balkan muči nekažnjivost za zločine počinjene nad novinarima. Čak i ako se pokrene postupak, pun je prepreka i odugovlačenja, poput slučaja ubistva Slavka Ćuruvije. Ako novinari prežive napade, trpe dalje pritiske i ponižavanja poput Milana Jovanovića. Na današnji dan mislimo na Milana Jovanovića, njegovu suprugu i porodicu Slavka Ćuruvije. Radujemo se sa njima. Zaista, presuda je razlog da se ne gubi nada. Kao i do sada u oba slučaja, Reporteri bez granica će nastaviti da koristi sva moguća sredstva da se fostigne pravda i omoguće promene za sve novinare regiona”, zaključio je Salaj za Glas Amerike.

Uoči napada u kom mu je izgorela kuća, za šta su prvostepeno osuđene četiri osobe, Jovanović je za portal “Žig info” objavio nekoliko istraživačkih tekstova u vezi sa navodnim malverzacijama osuđenog Dragoljuba Simonovića.

Presuda bivšem predsedniku beogradske opštine Grocka i funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke izrečena je u mesecu kada se očekuje i okončanje postupka za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije – ubijenog na ulazu u zgradu u kojoj je živeo pre dvadeset četiri godine.

Milana Jovanovića pitali smo vidi li presudu napadačima na sebe kao ohrabrujući signal ili uvod u vezi sa presudom za ubistvo svog kolege koju Srbija iščekuje duže od dve decenije.

Ne bih smeo da se usudim da tvrdim da će tako nešto da se dogodi. Velika mi je želja da se to desi. Mislim da smo ovom presudom dobili samo jednu bitku, ali nismo dobili rat za slobodu medija u Srbiji. Za to je potrebno još dosta da se borimo – pogotovo vi mlađi novinari. Očekujem da ćete vi nastaviti da se borite za slobodu medija”, zaključio je u razgovoru za Glas Amerike Milan Jovanović – novinar portala “Žig info” komentarišući presudu za napad na njega kojom je bivši predsednik beogradske opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke osuđen na pet godina zatvora.

Saučesnici - Vladimir Mihajlović, Aleksandar Marinković i Aleksandar Marinković su, u postupku za izazivanje opše opasnosti, prvostepeno osuđeni na ukupno dvanaest godina zatvora.

U obrazloženju presude sudija Luka Pantelić rekao je da sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je kao predsednik opštine koristeći svoj položaj i uticaj podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu Jovanoviću kao opomenu da prestane da piše o njemu.

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:22 0:00

Tužilac Predrag Milovanović izjavio je da očekuje da Apelacioni sud uskoro potvrdi presudu, jer je sudija Luka Pantelić uvažio sve primedbe Apelacionog suda.

Tokom poslednjih uzastopnih nekoliko godina, prema izveštajima međunarodnih posmatrača, Srbija nazaduje ili stagnira u oblastima ljudskih prava i sloboda - kao i medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je u 2022. registrovalo je 132 napada na novinare, od čega ih je bilo 9 fizičkih. U 2023. do sredine marta prijavljena su 24 napada, od čega tri fizička.

XS
SM
MD
LG